Heroes for Charity B.V.
Heroes for Charity B.V.
Prins Hendrikstraat 32
3361 XP Sliedrecht
+31 (0)85 - 060 24 21 - info@heroesforcharity.nl

 

Zeven tips om je voor te bereiden op de Nieuwjaarsduik

Ren jij op 1 januari het koude Noordzee-water in? Dit heeft zo zijn voordelen. Je versterkt je immuunsysteem, verbetert je bloedsomloop en verbrandt meer calorieën (kom maar op met die oliebollen). Daarnaast komt er met een duik in het koude water endorfine vrij, wat zorgt dat je de rest van de dag veel energie hebt en je met een gelukkig gevoel het nieuwe jaar ingaat. Klinkt goed toch? Maar het is niet zomaar iets wat je gaat doen. Je lichaam zal worden blootgesteld aan heel veel kou en dat is niet zonder risico. Het is belangrijk om je hier bewust van te zijn. Deze tips bereiden je voor op een veilige en gelukkige Nieuwjaarsduik.

1. Ren niet direct helemaal het koude water in

Na het aftelmoment direct helemaal het koude water inrennen? Dat is niet verstandig en kan zelfs gevaarlijk zijn. Als je er te snel induikt met je hele lichaam, kan je lichaam niet wennen aan de kou. Je lichaam laat je hart sneller kloppen bij kou en als deze situatie te snel veranderd, geeft je lichaam een ‘paniek-signaal’ af aan je brein. Je raakt dan in shock. Ga daarom bijvoorbeeld eerst tot je knieën het water in, laat je lichaam en je hartslag daaraan wennen en ga daarna pas verder.

2. Trainen

Je kunt vooraf je lichaam vast trainen door in de periode voor de Nieuwjaarsduik koud te douchen. Ook hierbij geldt: bouw dit langzaam op. Ga niet direct een minuut onder de ijskoude douche staan, maar begin met een paar seconde en probeer het steeds iets langer vol te houden.

3. Ademhaling en ontspanning

Bij (de gedachte aan) kou spant je lichaam zich aan. Dit is geen prettig gevoel. Daarom is het belangrijk om je zoveel mogelijk te ontspannen. Focus hierbij op je ademhaling. Adem rustig en diep in en uit en houd je ademhaling rustig tijdens de duik. Hierdoor zal je brein ook sneller doorhebben dat paniek niet nodig is.

4. Pas op voor onderkoeling

Blijf niet te lang in het koude water, om onderkoeling te voorkomen. In water van 0 tot 4 graden kan na 3 minuten al spierstijfheid optreden.

5. Houd jezelf warm

Houd jezelf vooraf zo lang mogelijk warm door je kleding pas op het laatste moment uit te doen. Doe een warming-up om je lichaam warm te houden. Tijdens de duik is het verstandig om een muts te dragen en je hoofd en haar droog te houden, zodat je minder snel warmte verliest. Let op: na de duik is het niet verstandig om jezelf meteen extreem dik aan te kleden. Ook nu heeft je lichaam tijd nodig om aan de nieuwe situatie te wennen. Droog jezelf af en doe een lekkere badjas aan. Wacht daarna even, geef je lichaam de tijd om langzaam iets op te warmen en kleed je daarna warm aan.

6. Drink voldoende

Drink vooraf voldoende water. Door de kou wordt er extra urine aangemaakt, wat vocht uit je lichaam onttrekt. Het is dus belangrijk dat je vooraf al voldoende vocht binnen hebt. Drink vooraf zeker geen alcohol. Drink na afloop iets warms, want van binnenuit warm je het snelst op.

7. Houd jezelf en anderen in de gaten

Zorg ervoor dat je altijd samenblijft met anderen, zodat je elkaar in de gaten kunt houden. Ook achteraf, als je het koude water uit bent gekomen, is het belangrijk om op te blijven letten. Je lichaam kan dan ook nog reageren op de temperatuursveranderingen. Ga dus niet direct in de auto naar huis, maar geef jezelf even de tijd.

 

footerStroke