Ga jij een challenge aan op de fiets? Hoe jammer zou het dan zijn als je het einddoel niet haalt omdat je een blessure hebt opgelopen. Gelukkig is fietsen niet de meest blessuregevoelige sport. Toch kun je als je niet goed op je fiets zit of de verkeerde uitrusting hebt na uren op het zadel best last krijgen van pijntjes. Pijn in je rug, zere knieën of zadelpijn; allemaal klachten die je liever vermijdt. Lees daarom deze tips om blessures zoveel mogelijk te voorkomen.
Aangezien je uren op de fiets gaat zitten, is het belangrijk dat je fiets past bij jouw lengte. Een te grote of een te kleine fiets kan lichamelijke ongemakken veroorzaken en daarmee zorgen voor vervelende blessures. Naast de grootte van de fiets, is het ook noodzakelijk dat de fiets juist staat afgesteld. Ook dit voorkomt blessures, maar vergroot daarnaast ook je fietscomfort en je sportieve prestaties. Let bij het afstellen op het zadel. Als dit te hoog staat, kan dit zadelpijn opleveren en kun je last krijgen van je knieën of heupen. De basisregel is dat je been lichtjes gebogen moet zijn wanneer je trapper op het laagste punt is. Ook de hoogte van het stuur is belangrijk. Als deze niet goed ingesteld staat, kan dit nek- en rugklachten veroorzaken.
Ook de kleding die je draagt kan blessures voorkomen of juist zorgen voor huidirritaties of zadelpijn. Dit laatste kun je voorkomen door te fietsen met een fietsbroek met een goede zeem erin, je fietskleding na de tocht direct te wassen en geen ondergoed te dragen onder je fietsbroek. Ook goede schoenen zijn belangrijk. Niet alleen moeten ze goed zitten, je wilt ook schoenen met voldoende grip, zodat je niet van de pedalen afglijdt als je opeens moet remmen. Verder wil je je kleding aanpassen aan het weer. Waar je in de zomer kleding wil waarmee je je lichaam kunt koelen, wil je in de winter dat je spieren warm blijven. En het dragen van een helm en handschoenen helpt ook om schade te voorkomen als je onverhoopt zou vallen.
Zeker als je lichaam niet gewend is om (veel) te fietsen, is het niet verstandig om direct uren achter elkaar te gaan fietsen. De kans op blessures is dan groot. Bouw de afstand en de intensiteit langzaam op. Laat je lichaam wennen aan de houding en je spieren aan de fietsbeweging. Start je training daarnaast altijd met een warming-up en sluit af met een cooling-down. Zo laat je je spieren rustig wennen aan wat je gaat doen en kunnen je spieren na de training beter en sneller herstellen.
Was je van plan om te gaan trainen, maar merk je dat je lichaam nog niet hersteld is van de vorige training? Of voel je wat pijntjes hier en daar? Luister naar je lichaam en wacht nog even met trainen of pas je training aan zodat het minder intensief wordt. Geef je lichaam de kans om te herstellen. Doe je dit niet, dan vergroot je de kans op het krijgen van een echte blessure en kun je nog veel langer niet op de fiets springen. Als je echt (langdurig) last hebt, is het verstandig op tijd een fysiotherapeut of arts in te schakelen.
Blessures kunnen ook komen na een val van de fiets. Dit wil je natuurlijk proberen te voorkomen. Neem dus geen onnodige risico’s, blijf je bewust van wat er om je heen gebeurt, probeer in een rechte lijn te fietsen, rem niet te abrupt en blijf voor je uit kijken.
Met deze tips staat niets jou meer in de weg om een fietschallenge aan te gaan, bijvoorbeeld de Saigon to Angkor Wat Ride for Charity!
Saigon to Angkor Wat Ride for Charity