Heroes for Charity B.V.
Heroes for Charity B.V.
Prins Hendrikstraat 32
3361 XP Sliedrecht
+31 (0)85 - 060 24 21 - info@heroesforcharity.nl

 

9 tips om je kans op het behalen van de top van de Kilimanjaro te vergroten

Je gaat de uitdaging aan: het beklimmen van de Kilimanjaro. Spannend! Het doel is natuurlijk het behalen van de top. Je ziet jezelf al helemaal staan bij het bekende bord op de Uhuru Peak. Dat is ook echt een moment om nooit te vergeten en daarom geven we je 9 tips die je gaan helpen om dat doel te behalen.

1. Kies een langere route

Hoe langer je over de route naar de top doet, hoe groter de kans op succes. Je lichaam heeft dan langer de tijd om te acclimatiseren en dat verkleint de kans op hoogteziekte. Met iedere dag die je langer op de berg verblijft wordt de kans dat je de top behaalt met 20% vergroot. Ook met een extra dag blijft de beklimming uitdagend genoeg en het is het extra geld zeker waard, als je daarmee de top wél behaalt. Daarom kiest Heroes for Charity voor de Lemosho-route in 8 dagen. Deze route is niet alleen een van de langste routes die je kunt nemen, maar staat ook nog eens bekend om zijn mooie landschap en het is een van de rustigere routes.

2. Bereid je mentaal en fysiek goed voor

Dat het beklimmen van de Kilimanjaro zwaar gaat zijn, is een ding wat zeker is. Maar met een goede voorbereiding, zowel mentaal en fysiek, is je kans op het behalen van de top natuurlijk een stuk groter. Daarnaast is het goed om vooraf veel te lezen over het avontuur dat je aangaat. Zo leer je wat je (mogelijk) te wachten staat. Dat geeft een boost aan je zelfvertrouwen en de herkenning levert op momenten dat het lastig is minder stress op. Het is vooral belangrijk om positief te blijven en te geloven in jezelf, en het helpt dat je het bij Heroes for Charity samen doet en donateurs hebt die ook in je geloven. You can do it!

3. Ga langzaam

“Pole, pole”, de uitspraak die je het meest zal horen op de Kilimanjaro. Het betekent ‘langzaam’ in het Swahili. Omdat het acclimatiseren van je lichaam zo belangrijk is om de top te behalen, wil je niet te snel stijgen. De beklimming is dus zeker geen race om te kijken wie het snelst is. De gidsen zullen je er continu op attenderen om het langzaamaan te doen en bepalen het tempo. En door het langzame tempo kun je genieten van de prachtige natuur om je heen. En hoe hoger je komt, hoe sneller je buiten adem bent, dus geloof me… dan ben je alleen maar blij met het lage tempo!

4. Drink genoeg

Als je de top wilt behalen, is het belangrijk om voldoende te drinken. Op grote hoogte droog je namelijk sneller uit en dat kan de kans op hoofdpijn, vermoeidheid, maar ook hoogteziekte vergroten. En dat wil je voorkomen. Blijf dus heel de dag door drinken, tijdens de verschillende eetmomenten en vooral ook tijdens de hike zelf. De gidsen vullen je waterzak bij om te zorgen dat je voldoende water bij je hebt voor onderweg en zij zullen je ook stimuleren om te blijven drinken.

5. Eet genoeg

Dat je veel energie nodig hebt om de Kilimanjaro te beklimmen mag duidelijk zijn. Naast voldoende drinken is daarom ook voldoende eten essentieel. Je krijgt calorierijke maaltijden op de berg, maar het is ook verstandig om zelf snacks mee te nemen waar je blij van wordt. Mocht je door de hoogte minder eetlust hebben (wat zeker kan gebeuren), dan heb je altijd nog je favoriete snack die je zelfs dan lust en die je net dat beetje extra energie geeft wat je op dat moment nodig hebt. 

6. Juiste uitrusting

Je wilt natuurlijk niet dat je de top niet haalt omdat je niet de juiste uitrusting bij je had. En zoals de gidsen zeggen “There is no such thing as bad weather, only bad gear”. Zorg er dus voor dat je voor alle weersomstandigheden de juiste uitrusting bij je hebt, van extreme hitte, tot regen of kou. En misschien wel het belangrijkst: goede schoenen. Download het informatiemagazine met daarin de paklijst om precies te weten wat je allemaal nodig hebt.

7. Luister naar je eigen lichaam

Het is jouw lichaam die jou naar de top moet gaan helpen; daarom is het extreem belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren. Heb je dorst of heb je weinig energie? Drink water of neem een snack. Even buiten adem? Neem gerust een korte pauze. En het is helemaal niet erg om direct na het eten naar bed te gaan als je moe bent. Slapen is belangrijk om je lichaam te laten herstellen. Wees altijd eerlijk naar de gidsen over hoe het met je gaat en ga zeker niet door als je lichaam zegt dat je moet stoppen, je gezondheid en veiligheid staat voorop en door naar de signalen te luisteren en erop te acteren vergroot je de kans op het behalen van de top.

8. Luister naar de gidsen

Uit de andere tips werd het al duidelijk: de gidsen hebben een belangrijke rol op de berg. Maar ze zijn er niet alleen om je te motiveren om voldoende te eten, te drinken en om het juiste tempo aan te houden, ze zijn er bovenal om je veilig op de top te krijgen. Zij zijn ervoor opgeleid om je te helpen als je ergens last van hebt. Ze weten precies wat je moet eten, drinken, innemen of doen om je weer beter te gaan voelen en om verder te kunnen met de tocht. Luister dus goed naar het advies van de gidsen.

9. Kies de juiste organisatie

Juist omdat de gidsen zo’n belangrijke rol hebben in het wel of niet veilig behalen van de top, is het belangrijk om de beklimming met een goede organisatie te doen. Je wilt namelijk met gidsen lopen die weten wat het juiste tempo is voor de groep, die weten hoe ze hoogteziekte moeten behandelen en die er alles aan doen om jou veilig op de top te krijgen. Heroes for Charity werkt samen met een zeer ervaren organisatie, met lokale gidsen die medisch zijn opgeleid en al verschrikkelijk veel mensen naar de top hebben begeleid. Ben jij de volgende?

Vraag het informatiemagazine aan

footerStroke