Heroes for Charity B.V.
Heroes for Charity B.V.
Prins Hendrikstraat 32
3361 XP Sliedrecht
+31 (0)85 - 060 24 21 - info@heroesforcharity.nl

 

Tips om je rugzak goed in te pakken en om te hangen

Je rugzak goed inpakken en juist omhangen kan blessures voorkomen. Je wilt tijdens het wandelen natuurlijk geen pijn oplopen, schuurplekken krijgen, last krijgen van je spieren of van rugpijn. De tips hieronder gaan je hierbij helpen.

1. Kies de juiste rugzak

De eerste tip heeft niet zozeer te maken met het inpakken en het omhangen van de rugzak, maar meer met de rugzak zelf. Rugzakken zijn er namelijk in allerlei soorten en maten. Het is daarom belangrijk dat je een goede rugzak kiest voor de activiteit die je gaat ondernemen. Dit heeft enerzijds te maken met de grootte: de ene rugzak is geschikt voor dagtochten en de ander voor trektochten van meerdere dagen. Maar ook het draagcomfort kan heel verschillend zijn per rugzak. Zo zijn sommige rugzakken voorzien van heupbanden en verstevigd met een rugpand, wat extra draagcomfort biedt.

2. Kies zorgvuldig wat je wel en niet meeneemt

Zoals je zult begrijpen wordt je lichaam meer belast als je rugzak zwaarder is. Iedere gram telt als je gaat wandelen, dus het advies is om goed na te denken over wat je meeneemt. Je wilt niks belangrijks vergeten, maar ook geen onnodige items meenemen. Lees hier meer over wat je mee moet nemen tijdens een lange wandeling.

3. Verdeel het gewicht juist in je rugzak

De manier van inpakken van je rugzak heeft effect op hoe je loopt en daarmee dus ook op je spieren. Goed inpakken is daardoor dus van belang om blessures te voorkomen. Je wilt het gewicht van je spullen goed verdelen, waarbij de belangrijkste regel is: pak zwaardere items dicht tegen je rug aan en lichtere items daaromheen. Daarnaast moet het zwaartepunt op de juiste plek zitten om te voorkomen dat je rug naar voren, achteren, links of rechts geduwd wordt en je scheef gaat lopen. Per activiteit kan dit verschillen; als je vlak loopt ligt je zwaartepunt ter hoogte van de schouderbladen, als je omhoog loopt, loop je vaak wat voorover gebogen en licht het zwaartepunt net onder de schouderbladen.

Als je rugzak een topvak heeft, is het in ieder geval belangrijk om daar geen zware spullen in te stoppen. Dan komt het zwaartepunt boven je schouderbladen uit. Bij zijvakken is het belangrijk om het gewicht aan beide zijden goed te verdelen. Verder zitten er aan de buitenkant wel eens bevestigingslussen (bijvoorbeeld voor wandelstokken). Hierbij is het advies om het gebruik hiervan te beperken, omdat je daarmee vaak zware items aan de buitenkant van je tas hangt. Dit zorgt er ook voor dat het zwaartepunt van je tas verkeerd komt te liggen.

4. Juist omhangen van je rugzak

Niet alleen het inpakken van je rugzak is van belang, ook de manier van omhangen kan helpen om blessures te voorkomen. Als je een rugzak hebt met heupbanden kun je de volgende stappen volgen om je rugzak op de juiste manier om te hangen:

  1. Maak alle riemen helemaal los, zodat de bandjes veel te los zijn als je de rugzak om zou hangen.
  2. Hang je rugzak om en buig voorover.
  3. Schuif je rugzak omhoog, tot hij hoog op je rug zit met de heupbanden net boven heuphoogte.
  4. Snoer nu de heupriem aan en ga weer rechtop staan; het gewicht rust nu volledig op je heupen.
  5. Trek daarna de schouderbanden aan, zodat je rugzak tegen je rug aan wordt getrokken. Let op: het gewicht van de rugzak blijf je op je heupen dragen. Het aantrekken van de schouderbanden zorgt ervoor dat de rugzak niet op je rug gaat bewegen. Je moet nog wel met je hand tussen de schouderband en je schouder kunnen komen.
  6. Kijk eventueel of er nog andere bandjes zijn die je aan kunt trekken, zodat de rugzak dichter naar je rug toekomt. Houd hierbij in de gaten dat het gewicht op je heupen blijft rusten.

5. Vooraf uitproberen

Ga je een lange wandeltocht maken met een nieuwe rugzak? Probeer de rugzak dan vooraf uit. Vul de rugzak met gewicht (op de juiste manier) en test op een kleine afstand of je rugzak goed afgesteld staat, zodat je zeker weet dat je rugzak goed zit als je aan de lange wandeltocht begint.

Zoek jij een nieuwe wandeluitdaging?

Bekijk challenges
footerStroke