Heroes for Charity B.V.
Heroes for Charity B.V.
Prins Hendrikstraat 32
3361 XP Sliedrecht
+31 (0)85 - 060 24 21 - info@heroesforcharity.nl

 

De 10 mooiste tempels van Angkor: Angkor Wat, Bayon, Angkor Thom en meer

Een must see als je naar Cambodja gaat zijn toch wel de wereldberoemde tempels van Angkor. Op dit tempelcomplex staan meer dan 1000 tempels, waaronder de hoofdtempel Angkor Wat. Omdat al deze tempels verspreid staan over een gebied van 400 km2, is het voor de meeste bezoekers onmogelijk om alle tempels te bewonderen. Daarom vind je hier een top 10 van tempels die zeker het bezoeken waard zijn.

1. Angkor Wat

De bekendste tempel van het complex is toch wel Angkor Wat. Deze hindoeïstische tempel werd gebouwd in de 12e eeuw en wordt gezien als het grootste religieuze gebouw van de wereld. Het is de hoofdtempel en het symbool van Cambodja; de tempel staat afgebeeld op de nationale vlag en geldbiljetten. De tempel is prachtig, met in het midden de karakteristieke torens die een mooie weerspiegeling geven in de gracht om de tempel heen.

2. Bayon

De meest kenmerkende en best bewaarde tempel is misschien wel Bayon. Deze tempel staat bekend om zijn torens met gigantische gebeeldhouwde gezichten. Er zijn in totaal 54 torens met elk 4 gezichten, dus 216 gezichten in totaal. Er zijn meerdere hypotheses over de lachende gezichten op deze torens. Het kunnen de gezichten van Boeddha, Jayavarman VII (de koning die de tempel liet bouwen) of de hindoeïstische hoofdgod Brahma (die 4 gezichten heeft) zijn. Naast de gezichten heeft de tempel ook schitterende bas-reliëfs die een inkijk geven in het leven van de Khmer in de 12e eeuw.

3. Angkor Thom

Angkor Thom is eigenlijk geen tempel, maar een compleet ommuurde stad. In de muur zitten vijf indrukwekkende toegangspoorten. In het gebied zelf vind je onder andere de Bayon tempel, maar ook de Terrace of Elephants, Terrace of the Leper King en de Baphuon tempel. Als je bij de Baphuon tempel omhoog klimt, heb je een prachtig uitzicht op de omgeving.

4. Ta Prohm

Een van de drukstbezochte tempels is Ta Prohm. Deze tempel is te zien in de actiefilm Tomb Raider, met Angelina Jolie in de hoofdrol. Wat zo bijzonder is aan deze tempel is dat hij niet vrij gemaakt is van de jungle, waardoor de tempel nu, honderden jaren later, overwoekerd is met junglebomen en hun enorme kronkelende boomwortels. De bomen zijn letterlijk vergroeid met de tempels, wat sommige tempels onbegaanbaar maakt, maar anderen zijn nog goed te bewonderen door de nauwe gangetjes tussen de tempels en bomen door.

5. Preah Khan

Preah Khan is  een van de grootste tempels van Angkor en heeft net als Ta Prohm een aantal bomen die vergroeid zijn met de tempel. Doordat de tempel minder bekend is dan Ta Prohm krijgt deze tempel minder bezoekers, wat het zeker de moeite waard maakt om te gaan kijken. Het is zowel een hindoeïstische als boeddhistische tempel en het is een doolhof van gangetjes, binnenplaatsen en versierde torens en muren. Op de in steen uitgesneden reliëfs zie je dansende figuren.

6. Ta Keo

Van de onafgemaakte tempel Ta Keo is het een raadsel waarom de makers hun werk niet hebben afgemaakt. Deze tempel is gebouwd om de god Shiva te eren. Hij is gemaakt uit groen zandsteen, waardoor hij een iets andere kleur heeft dan de andere tempels. De tempel is niet gedecoreerd, zoals veel andere tempels in Angkor, maar de afmetingen zijn indrukwekkend. De hoogste toren is bijna 50 meter hoog en hij is omgeven door vier kleinere torens. Als je naar de top klimt heb je een prachtig uitzicht.

7. Phnom Bakheng

Phnom Bakheng is een van de oudste tempels, aangezien hij gebouwd is in de 9e eeuw. Deze tempel is vooral populair bij zonsondergang. De tempel ligt namelijk op een heuvel en is zelf gebouwd in een soort piramidevorm, met verschillende lagen, waardoor je altijd een mooi plekje kunt vinden om de zon te zien zakken. Als je dit wilt ervaren, zul je er wel op tijd bij moeten zijn, want er mogen maar maximaal 300 mensen tegelijk aanwezig zijn. Overdag is het veel rustiger en ook dan geeft deze tempel een mooi uitzicht over het tempelgebied.

8. Banteay Srei

Banteay Srei ligt op 35 kilometer van Siem Reap en dus niet in de buurt van de andere tempels in het complex. Als je de tijd hebt, is het wel de moeite waard om er te gaan kijken. Deze kleinere tempel heeft een mooie rode kleur en kent veel decoraties. De naam betekent ‘tempel van de vrouwen’, omdat de mooie details alleen door vrouwenhanden gemaakt zouden zijn.

9. Preah Neak Poan

Het bijzondere aan de tempel Preah Neak Poan is dat deze boeddhistische watertempel aan het eind van een lang houten wandelpad over een ondiep meer ligt. In het meer groeien allerlei soorten planten en bomen en het is door zijn locatie dus zeker een andere tempel dan de anderen.

10. Sra Srang en Banteay Kdei

Ben je na al deze tempels wel toe aan wat afwisseling, dan kun je naar de Sra Srang tempel gaan. Dit was een houten tempel, maar nu zie je alleen nog de stenen onderzijde en enkele gebeeldhouwde versieringen. De plek aan het meer is echter prachtig. Daarnaast ligt het naast de tempel Banteay Kdei, een kleinere tempel die de laatste jaren gerestaureerd wordt, maar zeker ook de moeite waard is om te bekijken.

Ga jij voor het goede doel fietsend van Vietnam naar Cambodja, om te eindigen bij het prachtige Angkor?

Bekijk de Saigon to Angkor Wat Ride for Charity

footerStroke