Of en hoeveel je moet trainen voor het beklimmen van de Kilimanjaro hangt natuurlijk volledig af van hoe fit je al bent. Hoe dan ook ga je een uitdaging aan onder omstandigheden die je niet dagelijks meemaakt, dus is het verstandig om je zo goed mogelijk op deze omstandigheden voor te bereiden. Je wilt daarom zo fit mogelijk beginnen aan de beklimming. Benieuwd aan welke omstandigheden je moet denken en hoe je daarop kunt trainen?
Als je de Lemosho-route neemt, ben je in totaal vaak zeven of acht dagen op de berg. Een lange route is goed voor je lichaam om te kunnen acclimatiseren, maar betekent ook dat je lichaam meerdere dagen achter elkaar in actie moet komen en lange afstanden gaat afleggen. En dat is iets waar je je lichaam op kunt trainen. Door in Nederland al lange afstanden te wandelen en het liefst meerdere dagen achter elkaar. Ook al lijken de eerste dagen op de berg qua aantal uur dat je wandelt goed te doen (gemiddeld zo’n 6 uur per dag), je lichaam moet na die eerste dagen ook nog klaar zijn voor de Summit Day waarop je zo 12 uur achter elkaar aan het wandelen bent door de sneeuw op weg naar de Uhuru Peak en weer terug naar het kamp. Hoe beter je lichaam hieraan gewend is, hoe meer wandelervaring je hebt, hoe makkelijker de tocht naar boven zal worden. Ook zal het de kans op blessures verkleinen, want hoe zonde zou het zijn als je door een blessure de tocht moet afbreken. Je fysiek voorbereiden op het beklimmen van de Kilimanjaro is dus zeker aan te raden.
Het grootste verschil met wandelen hier in Nederland is de hoogte. De Uhuru Peak is op 5.895 meter hoogte, en hoe hoger je komt hoe minder zuurstof in de lucht zit. Hierdoor kun je last krijgen van hoogteziekte en dat wil je natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen. Het laten acclimatiseren van je lichaam is de beste manier om geen last te krijgen van hoogteziekte. Hoe je lichaam daar zal reageren is vooraf niet te voorspellen, maar wat je wel kunt doen is zorgen dat je zo fit mogelijk bent. Als je je conditie verbetert, zal je lichaam efficiënter met zuurstof omgaan, wat je gaat helpen met elke stap die je zet. Zeker op hoogte. Cardiotrainingen of sporten waarmee je je conditie verbetert zijn dus goed om te doen in de tijd dat je je voorbereidt op de beklimming.
Als je de Kilimanjaro voor de eerste keer gaat beklimmen, weet je niet goed wat je te wachten staat. Alles is nieuw, je weet niet hoe je lichaam gaat reageren op de hoogte en je vindt het misschien best spannend. Genoeg emoties om mee te dealen en daarom wil je proberen alles waar je al wel gewend aan kunt raken, zoveel mogelijk vooraf al te oefenen en trainen. Train daarom met je uitrusting, zodat je precies weet hoe alles werkt en je je daar geen zorgen over hoeft te maken op de berg. Train met verschillende weertypes, zodat je weet dat het goed komt, ook als het regent. Train op verschillende ondergronden en het liefst met wat hoogtemeters, zodat je lichaam weet hoe het is om de stijgen of te dalen. Als je de basisactiviteit, het wandelen zelf, al helemaal onder de knie hebt, hoef je je daar geen zorgen om te maken en kan je lichaam zich volledig focussen op het acclimatiseren op hoogte.
Hoe fit je ook bent, het is dus zeker aan te raden om in de maanden voorafgaand aan de klim bewust bezig te zijn met je voorbereiding, zodat je ook fit bent op een manier die van pas komt bij het beklimmen van de hoogste berg van Afrika. En bekijk ook eens deze tips om de kans op het behalen van de top te vergroten.
Zie jij deze uitdagende wandeltocht naar de top van de hoogste berg van Afrika ook wel zitten?