Of je nu de Kilimanjaro gaat beklimmen, gaat fietsen van Vietnam naar Cambodja of een lange wandeltocht gaat maken in Nederland; om een fysieke uitdaging aan te kunnen is het ook belangrijk dat je mentaal sterk bent. Het is daarom ook cruciaal dat je je mentaal goed voorbereidt, zodat je niet uit het veld geslagen wordt als het even zwaar of lastig is. Mentale uitdagingen waarmee je te maken zou kunnen krijgen zijn vermoeidheid, pijntjes, maar bijvoorbeeld ook de weersomstandigheden die het op dat moment zwaar maken. Met de tips hieronder kom je erachter wat je kunt doen aan mentale voorbereiding.
Als je goed weet wat je te wachten staat en welke situaties er kunnen voorkomen, zal je minder verrast worden door een bepaalde gebeurtenis en kun je hier ook beter mee omgaan. Als je bijvoorbeeld weet dat je op hoogte last kunt krijgen van een verminderde eetlust, zal je hierdoor niet in paniek raken als dit gebeurt. Of als je weet dat er in de wandeling een stuk heel steil is, zal de moed je minder snel in de schoenen zakken dan wanneer je hierdoor overvallen wordt op een moment dat je het misschien al wat zwaarder hebt. Je wilt de extra stress die zo’n verrassing met zich meebrengt proberen te voorkomen en dat kun je dus doen door je goed voor te bereiden op alles wat komen gaat. Lees je goed in en neem alle informatie die je krijgt in je op. Maar test ook verschillende omstandigheden, ga bijvoorbeeld ook een keer trainen als het regent of hard waait. Dan kun je je uitrusting testen en weet je dat je die omstandigheid ook goed aankunt.
Als je een fysieke uitdaging aangaat, wil je eigenlijk al je energie bewaren voor de fysieke activiteit. Je wilt dan geen energie verspillen aan ‘Waar had ik mijn zonnebrand ook alweer gelaten?’ of ‘Had ik mijn medicijnen vanochtend nu al wel of niet ingenomen?’. Als je zorgt voor structuur, dan worden bepaalde handelingen gewoontes en hoef je daar niet meer over na te denken. Dan weet je dat je je medicijnen altijd in de ochtend neemt of dat je zonnebrand altijd in het vakje bovenin je tas zit. Dat bespaart energie en zorgt voor minder stress.
Wat ook helpt om de challenge mentaal sterk te beginnen is om vooraf voldoende rust te nemen. Probeer in de week voorafgaand niet te veel te plannen, geef je lichaam wat meer rust, plan geen lange trainingen meer in, slaap voldoende en eet gezond. Zo ben je helemaal opgeladen en kun je vol goede moed starten aan de fysieke uitdaging.
Wat je vooraf ook kunt doen is visualiseren; een techniek die door veel topsporters gebruikt wordt om zich mentaal voor te bereiden op een wedstrijd. Als je visualiseert stel je jezelf in een bepaalde situatie voor, zo gedetailleerd mogelijk. Je kan het einddoel visualiseren, zodat je het blije gevoel wat je dan krijgt kunt gebruiken als extra motivatie als je het even zwaar hebt. Maar je kunt juist ook een moeilijke of spannende situatie visualiseren. Door deze situaties te visualiseren op een moment dat je ontspannen bent en na kunt denken over hoe je ermee om zou kunnen gaan, wordt je mentaal sterker en weet je dat je de situatie aankunt op het moment dat het zich in het echt voordoet.
Wat je extra kracht kan geven op momenten dat je het fysiek of mentaal zwaar hebt, is als je de uitdaging aangaat met een bepaalde reden. Waarom wil je de uitdaging aangaan? En misschien nog wel belangrijker: waarom wil je de uitdaging behalen? Als je deze reden of redenen oproept als je het zwaar hebt, is de kans groot dat je in ieder geval niet zomaar op zal geven. Als je meedoet met een challenge van Heroes for Charity kun je in ieder geval denken aan alle donateurs die hun vertrouwen in jou hebben uitgesproken en die je niet wil teleurstellen, maar ook denken aan het goede doel waar je de challenge voor aangaat, kan helpen om door te gaan.
Als je een challenge aangaat samen met een groep, kun je mentaal soms ook beïnvloed worden door de anderen om je heen. Als je ziet dat anderen het helemaal nog niet zo zwaar hebben of veel sneller kunnen, kan dat jou een mentale tik geven of het kan het gevoel geven dat je anderen tegenhoudt in hun uitdaging. Bedenk in dat geval dat jij de uitdaging aangaat voor jezelf (en de redenen die je hiervoor hebt). Je doet het niet voor de anderen uit de groep. Vergelijk jezelf ook niet met anderen en laat je keuzes in ieder geval niet van hen afhangen. Probeer niet om het tempo van anderen aan te houden als dat te hoog ligt, neem de tijd als je het zelf even zwaar hebt en voel je niet bezwaard om dit ook aan te geven. Je zult zien dat ze bereid zijn om zich aan te passen en je te helpen. En wie weet kun jij hen later helpen op de momenten dat zij het zwaar hebben.
Je kunt tijdens de challenge ook iets meenemen waar je kracht uit kunt halen op de momenten dat je het even niet meer ziet zitten. Dit kan bijvoorbeeld een bepaald muzieknummer zijn, een foto van de mensen die je steunen, een briefje met motiverende woorden of een lekkere snack waar je energie uit haalt. Als je hier thuis al over nadenkt, kun je dit meenemen en inzetten als het nodig is.
De laatste tip is: blijf positief. Nu is dat misschien wat makkelijk gezegd, want zeker op de momenten dat je het zwaar hebt zul je het misschien even niet zo positief inzien. Maar als je juist op zo’n moment tegen jezelf zegt en blijft herhalen “Blijf positief”, “Je kunt dit”, “Velen zijn je voorgegaan”, “Je bent sterk”, “Je bent goed voorbereid en kunt het aan”, dan zal dit je extra kracht geven en zul je merken dat je je iets beter gaat voelen, wat je mentaal ook weer sterker maakt. Zo doorbreek je de negatieve spiraal waar je misschien in dreigt te komen als je niet uitkijkt. Je bent juist op zoek naar een kleine boost die je net dat beetje energie geeft om er weer positief tegenaan te kijken.
Ben jij mentaal sterk genoeg om de uitdaging aan te gaan?
Bekijk challenges