Tijdens de beklimming van de Kilimanjaro werk je met twee verschillende rugzakken: je daypack en je grote rugzak (of duffel bag). Je daypack draag je zelf de berg op, de grote rugzak wordt gedragen door porters. Aangezien de porters achterblijven om het kamp op te ruimen en daarna in een veel sneller tempo de berg op gaan om het kamp weer op te bouwen, kun je tijdens de tocht niet bij de spullen in je grote rugzak. Het is daarom erg belangrijk dat je elke ochtend goed nadenkt welke spullen je mee moet nemen in je dagrugzak.
Belangrijkste regel
De belangrijkste regel voor het vullen van je daypack is dat je alleen meeneemt wat je nodig hebt of nodig zou kunnen hebben. Hoe meer je meeneemt, hoe zwaarder je rugzak wordt en hoe zwaarder het voor jezelf wordt om hem de berg op te dragen. Sommige spullen komen iedere dag van pas, maar andere spullen alleen op bepaalde hoogte. Zo hoef je de eerste dag in het regenwoud nog geen donsjas en dikke handschoenen mee, en heb je op grote hoogte geen insectenspray meer nodig. Bedenk dus goed wat je wel en niet meeneemt iedere dag.
Kleding op de kilimanjaro
Naast de kleding die je die ochtend hebt aangedaan, is het goed om na te denken of je nog extra lagen kleding of andere vormen van kleding mee zou moeten nemen. Dit voor het geval het ineens gaat regenen of de temperatuur daalt. Neem in ieder geval de volgende zaken mee:
- Extra laag kleding: als je in de ochtend nog niet op je warmst gekleed bent, is het altijd goed om een extra laag kleding mee te nemen in je dagrugzak. Bijvoorbeeld een fleecevest of dikkere jas.
- Zonnebril: de zon kan erg fel zijn en een zonnebril kan je dan behoeden voor hoofdpijn of pijn aan je ogen.
- Water- en winddichte jas: neem, als je hem nog niet aan hebt, altijd je waterdichte jas mee voor het geval het gaat regenen.
- Regenbroek: hetzelfde geldt voor de regenbroek. Die wil je altijd bij je hebben voor als het gaat regenen en kan ook extra warmte geven als het erg hard waait of afkoelt.
- Pet of muts: als de zon hard schijnt of als het koud begint te worden, kan een pet of muts niet ontbreken in je dagrugzak.
- Handschoenen/wanten/sjaal: als je op grotere hoogte komt en het kouder wordt, is het verstandig om je handschoenen en een sjaal mee te nemen. Alles wat je helpt om warm te blijven is op grote hoogte geen overbodige luxe.
- Reserveveters: aangezien het bijna niks weegt, is het advies om altijd reserveveters mee te nemen. Mocht een van je schoenveters kapotgaan onderweg, dan heb je een reservesetje bij je en kun je gewoon weer verder lopen.
- Wandelstokken: vaak zit er op je rugzak een speciale plek waar je de wandelstokken aan op kunt hangen. Dan kun je ze er altijd bij pakken als je ze nodig hebt, als je wat extra stabiliteit nodig hebt.
Eten en drinken op de kilimanjaro
Voldoende eten en drinken is erg belangrijk om je kansen op het behalen van de top te vergroten. Daarom heb je voldoende snacks en water nodig voor onderweg:
- Camelbak/drinkzak: een Camelbak of drinkzak van minimaal 3 liter die in je dagrugzak past en waarmee je door een slang kunt drinken is het handigst. Op die manier kun je tijdens het lopen water drinken en hoef je niet steeds je hele rugzak te openen of iets beet te houden.
- Snacks: neem voldoende snacks voor als je onderweg merkt dat je minder energie krijgt, of als je er even doorheen zit. Je kunt het best verschillende type snacks meenemen.
Medicijnen/hygiëne op de kilimanjaro
Een kleine voorraad aan bepaalde medicijnen of andere belangrijke items zoals zonnebrand en toiletpapier stop je ook in je dagrugzak:
- Toiletpapier: in de toilettent op het kamp is toiletpapier aanwezig, maar als je onderweg moet zul je gebruik moeten maken van je eigen toiletpapier. Tip: neem niet de hele rol mee (dat neemt veel plek in beslag), maar scheur vast wat velletjes af die je los meeneemt en vul deze voorraad elke dag opnieuw aan.
- Afsluitbaar plastic zakje: we willen natuurlijk geen rommel op de berg achterlaten. Neem daarom een afsluitbaar plastic zakje mee, waarin je je afval en gebruikte toiletpapiertjes kunt doen. Deze kun je iedere avond op het kamp inleveren, dan wordt al het afval mee naar beneden genomen en houden we de berg schoon.
- Zonnebrand: de zon is erg fel en daarom mag zonnebrand niet ontbreken in je dagrugzak. Het advies is factor 50 en vergeet je tijdens de rustmomentjes dan ook niet in te smeren.
- Desinfecterende handgel: om buikloop te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig je handen te wassen met desinfecterende handgel.
- Vaseline/lippenbalsem: door de hoeveelheid zon kunnen je huid en lippen droog en schraal worden. Het is daarom goed om vaseline of lippenbalsem bij te hebben om dit te voorkomen.
- Anti-insectenspray: op lagere hoogte kun je last hebben van insecten, zoals muggen. Spray jezelf in met anti-insectenspray (met Deet) om te voorkomen dat je geprikt wordt. Als je hoger komt, hoef je dit niet meer mee te nemen, want daar komen geen muggen voor.
- (Kleine) voorraad aan medicijnen: als je bepaalde medicijnen slikt en deze gedurende de dag ingenomen moeten worden (bijv. tijdens de lunch) neem je deze ook mee in je dagrugzak. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je Diamox-pillen tegen hoogteziekte slikt. Daarnaast kan het ook handig zijn om bepaalde medicijnen, zoals een paracetamol, mee te nemen voor het geval je het nodig hebt. Hetzelfde geldt voor (blaren)pleisters.
meenemen op de kilimanjaor: Overig
En dan zijn er nog wat overige spullen die je mee kunt nemen in je dagrugzak:
- Regenhoes: vaak zit er bij je dagrugzak een regenhoes of anders kun je deze los aanschaffen. Hiermee voorkom je dat je spullen in je dagrugzak nat worden als het gaat regenen.
- Mobiel/fototoestel: er zijn genoeg mooie plaatjes te schieten, dus neem iets mee waar je foto’s mee kunt maken. Tip: verpak je mobiel op een warme plek als je hoger op de berg komt. Door de kou kan je batterij opgaan en het zou natuurlijk jammer zijn als je net op de top staat en je batterij dan precies leeg is.
- Zonnelader: als je bijvoorbeeld je mobiel of powerbank onderweg wil kunnen opladen, kan een zonnelader van pas komen. Overdag zul je veel zon zien, dus dan laadt het op terwijl je aan het lopen bent. Als je powerbank nog niet leeg is, is het handiger om alles daarmee op te laden als je in het kamp bent. Dat scheelt weer gewicht voor onderweg.
- Belangrijke documenten: als je het geen prettig idee vindt om bepaalde belangrijke documenten (bijv. je paspoort) in je grote rugzak te laten, kun je deze meenemen in je dagrugzak.
- Iets dat motiveert: misschien heb je iets kleins wat je net dat beetje extra motivatie kan geven als je het even zwaar hebt. Een foto van iemand, een iPod waarop je je favoriete muziek kunt luisteren of een aandenken aan thuis. Als het niet te zwaar is, kun je dit meenemen en het erbij pakken als het nodig is.
Nog wat laatste tips
Nu je weet wat je moet meenemen in je dagrugzak, hierbij nog wat laatste tips over hoe je het inpakt:
- Probeer logisch na te denken wat je waar opbergt. Je hebt vaak aparte vakken en uit sommige vakken is het makkelijker iets te pakken, dan uit anderen. Stop op de makkelijke plekken de dingen die je het vaakst nodig zult hebben.
- Berg je spullen steeds op dezelfde plek op. Daarmee voorkom je dat je lang moet zoeken naar je spullen of dat je denkt dat je iets kwijt bent.
- Leg zwaardere spullen dicht bij het middelpunt van je rug, zodat het zwaartepunt in lijn ligt met je wervelkolom. Hiermee voorkom je dat je lichaam gaat corrigeren, waardoor je naar voren, achter, links of rechts gaat leunen en sneller last krijgt van je rug. Lees de blog 'Tips om je rugzak goed in te pakken en om te hangen' voor meer tips op dit gebied.
- Een rugzak met een inhoud van 30 liter is voldoende om alles mee te nemen.
Wil je weten wat je nog meer mee moet nemen naar de Kilimanjaro? Vraag het informatiemagazine van de Kilimanjaro Climb for Charity aan, waarin de volledige paklijst te vinden is. Zo start je goed voorbereid aan deze uitdaging.
Bekijk de Kilimanjaro Climb for Charity