Wat is de beste reistijd om de Kilimanjaro te beklimmen? chevron_right Er zijn twee regenseizoenen: van begin november tot eind december en van midden maart tot eind mei. Er valt in die periodes veel neerslag. De beste reistijd om de Kilimanjaro te beklimmen is als deze regenseizoenen voorbij zijn, dus tussen half januari en half maart en tussen half juni en half oktober. Tussen half januari en half maart is het over het algemeen minder koud op de top dan tussen half juni en half oktober. Wil je na het beklimmen van de Kilimanjaro nog wildlife spotten, dan is januari t/m maart de beste periode om naar Tanzania te gaan. Je hebt dan de meeste kans om wilde dieren te zien.
Waarom is er gekozen voor de Lemosho-route? chevron_right De Lemosho-route is een van de rustigere routes, waardoor je nog meer kunt genieten van de prachtige natuur die de Kilimanjaro te bieden heeft. Daarnaast verblijf je tijdens deze route relatief lang op de berg, waardoor je lichaam beter kan acclimatiseren en daarmee de kans om de top te bereiken groter wordt. Het slagingspercentage van deze route ligt dan ook erg hoog ten opzichte van de andere routes (>90%).
Hoe word ik begeleid en voorbereid op het beklimmen van de Kilimanjaro? chevron_right Tijdens de informatiebijeenkomst vertelt de challengeleider je alles wat je moet weten over de challenge die je aangaat. Daarnaast zijn er verschillende trainingsdagen, waarbij je niet alleen je materiaal kunt testen, maar er ook achter komt of je klaar bent voor een lange dag hiken in een heuvelachtig gebied. Na aanmelden krijg je een informatiedocument waarin alle belangrijke zaken ter voorbereiding beschreven staan en je ontvangt tips voor het trainen en het inzamelen van geld voor het goede doel. Nu al benieuwd? Lees de blog ‘Hoe bereid je je fysiek voor op het klimmen van de Kilimanjaro?’ over hoe je je fysiek kunt voorbereiden.
Moet ik extreem sportief zijn of ervaring hebben met bergen beklimmen? chevron_right Het antwoord op beide vragen is nee. Je hoeft zeker niet extreem sportief te zijn, als je je maar goed voorbereidt, fit bent en een goede conditie hebt. Omdat de Kilimanjaro meer een wandeling is dan een beklimming hoef je geen ervaring te hebben met het beklimmen van bergen.
Wat moet ik meenemen aan bagage? chevron_right Goede uitrusting is erg belangrijk om de kans om de top te behalen te vergroten. Vraag het informatiemagazine aan, waarin de volledige paklijst staat, om te weten wat je allemaal mee moet nemen. Deze paklijst zal ook doorgenomen worden tijdens de informatiebijeenkomst.
Aanvragen informatiemagazine
Hoeveel uur moet je wandelen per dag? chevron_right Hoelang je per dag wandelt hangt natuurlijk af van hoe snel je als groep gaat, maar gemiddeld zul je zo’n 5 tot 7 uur per dag wandelen, waarbij de Summit Day een uitzondering is en je zo het dubbele aantal uur zult lopen.
Hoe ziet een dag op de berg er ongeveer uit? chevron_right Elke ochtend word je rond 6.30 uur gewekt door de gidsen. Je krijgt koffie of thee en een teiltje warm water om jezelf te wassen. Je hebt ruim de tijd om jezelf aan te kleden en je rugzakken in te pakken. In je daypack stop je alles wat je onderweg nodig hebt, de rest gaat in je grote rugzak. Dan schuif je aan voor een stevig ontbijt. Na de medische check start de hike. Tussendoor zijn er korte pauzes en wordt de lunch geserveerd. Na de lunch gaat de tocht verder tot je aankomt bij het volgende kamp, waar de tenten en je grote rugzak al klaarstaan. Deze zijn door de porters de berg opgedragen. Je kunt je opfrissen voor het diner. Na het eten, de medische check en het doornemen van de volgende dag, zul je op tijd je bed opzoeken om weer fris te zijn voor de volgende dag.
Hoe zwaar is het beklimmen van de Kilimanjaro? chevron_right Het beklimmen van de Kilimanjaro is zwaar, maar vele klimmers, jong en oud, zijn je voorgegaan en het is dus zeker te doen als je je goed voorbereidt. Je hebt geen klimervaring nodig, de route naar de top is namelijk meer een wandeling dan een beklimming. Maar je moet deze wandeling niet onderschatten. Als je hoger komt, daalt de luchtdruk en wordt de tocht zwaarder. Een goede conditie en doorzettingsvermogen zijn nodig om de top te halen. Doordat we bij Heroes for Charity kiezen voor de Lemosho-route, welke langer duurt dan veel van de andere routes, heeft je lichaam meer tijd om te acclimatiseren, waardoor het slagingspercentage bij deze route hoger ligt (>90%) dan bij veel van de andere routes.
Is het beklimmen van de Kilimanjaro wel veilig? chevron_right Veiligheid is de nummer 1 prioriteit op de berg. Het beklimmen van de Kilimanjaro moet zeker niet onderschat worden en kan gevaarlijk zijn als je niet goed voorbereid bent, niet luistert naar je eigen lichaam of naar de gidsen en koste wat het kost de top wilt behalen. Daarom werken we bij Heroes for Charity met zeer ervaren en medisch opgeleide gidsen, bereiden we je zo goed mogelijk voor, worden er medische checks gedaan en hebben we gekozen voor de Lemosho-route, waarbij je langer de tijd hebt om te acclimatiseren.
Is iedereen in de groep deelnemer van Heroes for Charity? chevron_right Ja, je wordt niet samengevoegd met andere (internationale) groepen, maar gaat de challenge aan met alleen deelnemers van Heroes for Charity.
Hoe kan ik geld ophalen voor het goede doel? chevron_right Je krijgt je eigen Heroes-pagina op het donatieplatform van Heroes for Charity, waarmee donateurs eenvoudig een donatie kunnen doen voor het door jou gekozen goede doel. Er zijn veel verschillende manieren om geld op te halen voor het goede doel. Heroes for Charity zal je hierbij helpen door het delen van een fondswervingsgids met allerlei ideeën erin, het sturen van tips en het delen van voorbeelden van anderen. Bekijk nu alvast deze tips.
Gaat het hele bedrag van de donatie naar het goede doel? chevron_right De donaties via jouw eigen Heroes-pagina gaan rechtstreeks naar het door jou gekozen goede doel. Heroes for Charity zit hier niet tussen en er wordt geen percentage of bedrag van de donatie door Heroes for Charity ingehouden, zoals bij veel andere donatieplatformen wel het geval is.
Ben ik verplicht een bepaald geldbedrag op te halen voor het goede doel? chevron_right Er is (in de meeste gevallen) geen verplicht bedrag wat je moet ophalen. Elke Euro telt. Natuurlijk geldt: hoe meer geld, hoe beter voor het goede doel. Heroes for Charity zal je dan ook helpen en inspireren om zoveel mogelijk geld op te halen.
Als er een goed doel gekoppeld is aan de challenge, en je dus niet zelf kunt kiezen voor welk goed doel je de challenge aangaat, kan het zijn dat er in overleg met het goede doel een bepaald geldbedrag is vastgesteld wat je moet ophalen als je meedoet aan de challenge. Dit staat aangegeven bij de informatie over die specifieke challenge, dus bekijk dat goed voordat je je aanmeldt.
Welke goede doelen kan ik kiezen? chevron_right Heroes for Charity werkt samen met verschillende goede doelen waar je geld voor op kunt halen. Bekijk de lijst met deze goede doelen. Door een samenwerking aan te gaan, kan Heroes for Charity ervoor zorgen dat het gedoneerde geld ook rechtstreeks bij het goede doel terecht komt. Dat is wel zo’n prettig idee voor jou en de donateurs die jou steunen.
Staat het goede doel waar jij geld voor op wilt halen niet in de lijst? Laat het ons weten, zodat we kunnen kijken of dit goede doel zich bij Heroes for Charity kan en wil aansluiten. We hopen natuurlijk van wel, zodat het geld inzamelen voor dit goede doel daarna kan beginnen!
Is boeken bij Heroes for Charity wel veilig? chevron_right
Tot wanneer kan ik mij aanmelden? chevron_right Omdat je minimaal 2 maanden nodig hebt voor een goede voorbereiding op de beklimming, kun je je aanmelden tot 2 maanden voor de start van de challenge (mits het maximum aantal deelnemers nog niet behaald is).
Worden de lokale gidsen eerlijk betaald? chevron_right Tijdens de beklimming gaat er een grote groep aan lokale crew mee, van gidsen die je begeleiden naar de top tot porters die de bagage, het voedsel en de tenten dragen. In veel gevallen krijgt deze crew niet betaald vanuit hun werkgever en zijn ze volledig afhankelijk van fooien. Heroes for Charity werkt samen met een organisatie waarbij de gidsen wel betaald worden. Toch is het ook in dit geval gebruikelijk dat je de crew fooi geeft, wat zij zien als onderdeel van hun loon. Dit is een lokaal gebruik, waardoor het niet in de prijs meegenomen kan worden. Aan het einde van de challenge wordt dit geld overhandigd aan de crew. Een ritueel wat erg mooi is om mee te maken en waar je ook de topbeklimming met elkaar viert.
Wat is hoogteziekte en hoe kun je het voorkomen? chevron_right Acute hoogteziekte wordt veroorzaakt doordat je lichaam zich niet snel genoeg kan aanpassen aan het lagere zuurstofniveau op grote hoogte. In de meeste gevallen zijn de symptomen mild, bijvoorbeeld hoofdpijn, verlies van eetlust, duizeligheid en vermoeidheid. Bij ernstigere vormen worden de klachten heftiger en daarmee gevaarlijker. Hoogteziekte is daarom iets wat zeker serieus genomen moet worden. De gidsen kunnen hoogteziekte tijdig herkennen en behandelen. Klimmers die goed acclimatiseren krijgen minder last van hoogteziekte en hebben dus een grotere kans om de top te behalen. De Lemosho-route is een langere route, waarin een extra dag zit om te acclimatiseren. Daarnaast is het belangrijk om niet te snel te gaan, goed te eten en te drinken. De gidsen bepalen het tempo en zullen je blijven motiveren om voldoende te eten en te drinken.
Kan deze challenge ook gedaan worden met een privégroep? chevron_right Ja, het is ook mogelijk om de challenge aan te gaan met een privégroep. In overleg worden de vertrekdatum en de prijs bepaald. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Kan ik eerst een optie nemen op de reis? chevron_right Ja, het is mogelijk om een optie te nemen. Een optie geeft je nog wat bedenktijd. Er wordt vrijblijvend een plekje voor je vastgehouden voor een bepaalde periode. Als de plekken voor die tijd bezet raken, wordt er contact met je opgenomen om te vragen of je van je optie een definitieve reservering wilt maken. Een ander voordeel: de prijs die nu geldt voor de challenge blijft voor jou vaststaan. Je hoeft nu nog niks te betalen en kunt de optie altijd annuleren. Bekijk het formulier om je aan te melden voor de optie om te zien voor welke periode de optie geldt (te vinden via deze pagina).