Heroes for Charity B.V.
Heroes for Charity B.V.
Prins Hendrikstraat 32
3361 XP Sliedrecht
+31 (0)85 - 060 24 21 - info@heroesforcharity.nl

 
Wat kost het om de Kilimanjaro te beklimmen? - Wat kost het om de Kilimanjaro te beklimmen?

Wat kost het om de Kilimanjaro te beklimmen?

Als het beklimmen van de Kilimanjaro op je bucketlist staat, is het handig om te weten hoeveel je hiervoor moeten sparen. Het is namelijk geen goedkoop avontuur. Maar het is, wat ons betreft, iedere euro meer dan waard. Het is een ervaring om nooit meer te vergeten. Hieronder vind je de kosten waar je aan moet denken als je naar Tanzania afreist om de hoogste berg van Afrika, een van de Seven Summits, te gaan beklimmen.

Vlucht naar Kilimanjaro Airport

Als je de Kilimanjaro gaat beklimmen, kun je het best vliegen op Kilimanjaro Airport in Tanzania. Dit vliegveld ligt vlakbij de berg en je rijdt vanuit hier in ongeveer een uur naar Moshi of Arusha, de twee plekken waar de meeste mensen verblijven als ze de Kilimanjaro gaan beklimmen.

De prijzen van je vlucht zijn afhankelijk van de keuzes die je maakt. Je kunt gaan voor een rechtstreekse vlucht vanaf Schiphol met KLM, maar je kunt er ook voor kiezen om een vlucht met tussenstops te nemen. Die laatste zijn in sommige gevallen goedkoper, maar het betekent ook dat je een veel langere reistijd hebt. Het is maar net wat je belangrijk vindt. Je komt in ieder geval al snel uit rond of boven de € 1.000 voor een retourvlucht.

Visum aanvragen voor Tanzania

Eenmaal op het vliegveld aangekomen, zul je (als je dat nog niet in Nederland hebt gedaan) een visum aan moeten vragen om Tanzania binnen te komen. De kosten hiervan liggen op $ 50,-. Lees meer over het aanvragen van je visum om te bepalen of je dit vooraf online wil doen of op Kilimanjaro Airport.

beklimmen kilimanjaro: Accommodatie in Arusha of Moshi

Het is verstandig om voor en na je beklimming minimaal een nacht in Arusha of Moshi te verblijven. Voorafgaand om te acclimatiseren en je goed voor te bereiden op de beklimming. Vaak krijg je deze dag ook een briefing vanuit de organisatie waarmee je de berg op gaat. En achteraf omdat het wel lekker is om een dagje bij te komen, voordat je weer naar Nederland vliegt of andere delen van het land gaat verkennen. Ook hiervoor geldt dat de kosten geheel afhankelijk zijn van hoe luxe je het zelf wil maken. Voor ongeveer € 40,- per persoon per nacht zou je een verblijf in een fijne lodge inclusief ontbijt moeten kunnen vinden.

Beklimmen van de Kilimanjaro

Ook de kosten voor het beklimmen van de Kilimanjaro hangen af van de keuzes die je maakt. Het is namelijk sterk afhankelijk van de route die je kiest.

Kosten vanuit de overheid

De Tanzaniaanse overheid vraagt verschillende fees om het nationale park te mogen betreden. Dit zijn bedragen per dag, wat betekent dat een langere route meer kost dan een kortere. Zo betaal je voor de toegang tot het park zo’n $70 per dag. Daar bovenop komt nog een fee voor de plek waar je slaapt: campings of hutten. De camping fees zijn zo’n $ 50 per nacht en de hut fees $ 60 per nacht. Als je bijvoorbeeld uitgaat van de 8-daagse Lemosho-route, waar je slaapt in tenten, betaal je dus zo’n $ 910. Een kortere route zal een lager bedrag opleveren (maar de slagingskans op deze routes ligt wel lager). Wat nog bovenop deze kosten komt is een rescue fee van zo’n $20.

Inbegrepen kosten op de berg

Maar dan ben je er nog niet. Want behalve de kosten opgelegd vanuit de overheid die je sowieso moet betalen om de Kilimanjaro te mogen beklimmen, zijn er nog meer kosten waar je aan moet denken. Zo is de transfer van en naar het vliegveld vaak inbegrepen in de prijs. En gaan er gidsen en porters (degene die je bagage en de tenten etc. dragen) mee, die natuurlijk betaald moeten worden. Dit is een grote ploeg en tijdens de klim zul je ontdekken waarom ze allemaal ook echt nodig zijn. Daarnaast zijn je slaaptent, de eettent en in veel gevallen de toilettent met toilet in de prijs inbegrepen. En ook al het eten en drinken op de berg is opgenomen in de totale prijs. Ook voor veel van deze onderdelen geldt natuurlijk dat de totale prijs hoger ligt als je een langere route kiest (want dan heb je meer eten en mogelijk daardoor meer porters nodig). Het zal vaak in ieder geval minimaal $ 1.000 zijn, maar dit kan hoger liggen bij langere routes en is ook afhankelijk van welke touroperator je kiest. Het kan natuurlijk ook goedkoper, maar dan is het wel goed om na te gaan of de lokale touroperator zijn medewerkers wel eerlijk betaalt.

Huur materiaal

Wat hier nog bovenop kan komen zijn de kosten voor het huren van materiaal. Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om je slaapzak, wandelstokken of andere uitrusting te huren in plaats van deze zelf aan te schaffen en mee te nemen.

Fooien voor de Kilimanjaro-crew

Ondanks dat het personeel (als je de goede lokale touroperator kiest) betaalt krijgt voor hun werk, is het heel gebruikelijk om alle crew fooi te geven. Aangezien ze vaak voor een groot deel afhankelijk zijn van deze fooi, zullen ze er ook alles aan doen om jouw verblijf op de Kilimanjaro zo fijn mogelijk te maken. En je zult ook merken dat je zonder al dat personeel de top nooit gehaald zou hebben.

Je geeft de fooi per groep, dus niet per persoon. En omdat hiërarchie erg belangrijk is in Tanzania, heb je bepaalde richtlijnen voor de hoeveelheid fooi die iedereen krijgt. Het blijft natuurlijk je eigen beslissing om fooi te geven en je mag ook lagere bedragen kiezen, maar over het algemeen worden de volgende bedragen aangehouden:

  • Gidsen: $ 20 per dag
  • Kok: $15 per dag
  • Porter: $10 per dag

Ook hiervoor geldt dus dat je meer fooi kwijt bent als je langer op de berg blijft. Daarnaast zal de grootte van de groep ook bepalen hoeveel porters er mee gaan en kan het iets voordeliger worden als je een grotere groep hebt. Bepaalde materialen moeten namelijk altijd mee, of je nu alleen, met z’n tweeën of met een grotere groep bent. Als we uitgaan van een groep van zes personen kun je bijvoorbeeld uitgaan van een totale kostenpost van $ 350 per persoon. Het is verstandig om vooraf even te checken hoe groot de crew is, zodat je hier een inschatting van kunt maken en dat geld cash mee kunt nemen.

Voor het uitdelen van de fooi is namelijk een speciale ceremonie aan het eind van de beklimming. Er wordt gezongen en gedanst door de crew en daarna wordt de fooi overhandigd. Eventueel kun je mensen die iets extra’s voor je hebben gedaan nog een extra fooi geven. Bijvoorbeeld de porter die op de summit day je tas heeft gedragen, als je hiervoor gekozen hebt.

beklimmen kilimanjaro: Totale kosten

Zoals je hierboven ziet, is het beklimmen van de Kilimanjaro niet goedkoop. Maar als je het vergelijkt met het beklimmen van andere Seven Summits, dan valt het reuze mee. Daar kunnen de kosten oplopen in de tienduizenden euro’s. En wij vinden het iedere euro waard; het is zo’n bijzonder avontuur. Onvergetelijk!

Wil jij de Kilimanjaro beklimmen en daarmee geld inzamelen voor een goed doel?

Bekijk de Kilimanjaro Climb for Charity

 

Misschien vind je dit ook interessant:

footerStroke