Heroes for Charity B.V.
Heroes for Charity B.V.
Prins Hendrikstraat 32
3361 XP Sliedrecht
+31 (0)85 - 060 24 21 - info@heroesforcharity.nl

 

Kiezen van de juiste wandelschoen: hoe pak ik dit aan?

Of je een lange wandeling in Nederland gaat maken, de Inca Trail naar Machu Picchu gaat lopen of de Kilimanjaro gaat beklimmen, het hebben van de juiste wandelschoenen is essentieel voor het behalen van je doel en het voorkomen van blessures. Maar welke verschillende wandelschoenen zijn er? En waar moet je op letten bij het kopen van een paar wandelschoenen?

Verschillende wandelschoenen: ABCD-systeem

Wandelschoenen worden ingedeeld in verschillende types. Het begon met de types A, B, C en D. Tegenwoordig zijn er ook tussenvarianten, die aangeduid worden met AB, BC en CD. Daarnaast worden er ook wel eens andere aanduidingen gebruikt, zoals de activiteit waar de schoen voor bedoeld is. Maar laten we het voor nu houden op de verschillen tussen A, B, C en D.

A-categorie schoen

Wandelschoenen uit de categorie A zijn vaak lage wandelschoenen, geschikt voor wandelingen op redelijk vlak terrein. De schoen is licht en soepel en dus geschikt voor de gemakkelijkere wandelingen. Denk bijvoorbeeld aan een wandeling door het Nederlandse bos of op de hei, of als je lange stukken door een stad gaat lopen. Doordat het wel een echte wandelschoen is, hebben ze wel meer demping en bieden ze meer ondersteuning dan een gewone schoen, zoals een paar sneakers.

B-categorie schoen

Wandelschoenen uit de categorie B zijn nog steeds redelijk soepel, maar hoger en een stuk steviger dan de A-categorie. Hierdoor geven ze meer steun aan je voet en zijn ze dus geschikt voor wandelingen op ruwere ondergrond. Het wordt ook wel de ‘klassieke bergwandelschoen’ genoemd. Door de hoogte worden je enkels beter beschermd en door de stijvere zool voel je niet alle stenen, kiezels of boomwortels. Als je meerdaagse tochten gaat maken is dat een voordeel.

C-categorie schoen

De wandelschoenen uit categorie C geven nog meer steun en bescherming en kun je goed gebruiken voor meerdaagse tochten op lastige paden of met veel klim- en klauterwerk. Zeker als je gaat wandelen met bagage kun je deze extra steun goed gebruiken. Ook voor eenvoudige alpiene tochten kun je de C-categorie gebruiken. Je kunt ze gebruiken met flexibele stijgijzers, wat handig kan zijn als je een gletsjer wilt oversteken. De schoenen zijn meestal wel waterdicht.

D-categorie schoen

De D-categorie schoen is de alpine schoen. Hij heeft een erg stijve zool, wat deze schoen minder geschikt maakt om echt mee te wandelen. Je gebruikt deze schoen om mee te (ijs)klimmen en hij is geschikt voor stijgijzers. Deze schoenen worden gebruikt door de echte bergbeklimmers, maar een lange wandeling kun je hier niet op maken.

Tips voor het kopen van wandelschoenen

Weten welk type wandelschoen je nodig hebt, is niet het enige dat van belang is voor het kopen van de juiste wandelschoen:

  • Ga passen en vraag advies: ga naar een winkel waar ze gespecialiseerd zijn in het verkopen van wandelschoenen. Daar kunnen ze je voorzien van het beste advies en kun je de schoen ook direct passen. Je wilt natuurlijk wel zeker weten dat de schoen lekker zit.
  • Goede pasvorm: de wandelschoen moet overal mooi aansluiten en mogen niet knellen. Je tenen moeten niet helemaal tot de neus komen, ook niet tijdens een afdaling. Vaak kun je in de winkel op een helling gaan staan, om te kijken wat dit doet met je schoen. Ook mag je hiel niet omhoog komen als je door je knieën buigt. En het is natuurlijk wel zo handig als je de schoen makkelijk aan kunt trekken. Een goede pasvorm is dus belangrijk.  
  • Koop ’s middags: je kunt je schoenen het best passen in de middag. Je voeten zetten namelijk uit in de middag. Zo voorkom je dat je schoenen koopt die later toch krap gaan zitten.
  • Waterdicht: check bij het kopen van je schoenen goed of ze waterdicht zijn of niet. Afhankelijk van waar je je schoenen voor gaat gebruiken, kan het een handiger zijn dan het ander. Als je door natte gebieden wandelt of een regenbui kunt tegenkomen, dan zijn waterdichte schoenen een must. Wandel je alleen met mooi weer, dan kan het prettig zijn om schoenen te kopen die niet waterdicht zijn. Hierin gaan je voeten vaak minder zweten.
  • Wandelsokken: bij goede wandelschoenen horen ook goede wandelsokken. En het is dus ook belangrijk dat je deze sokken al draagt tijdens het passen, zodat je zeker weet dat ze ook dan goed zitten.

En als je dan de perfecte schoen hebt gevonden, is misschien wel de belangrijkste tip: loop je schoenen heel goed in voordat je aan de grote tocht begint.

Voor welke challenge ga jij de perfecte wandelschoen zoeken?

Bekijk challenges

 

Misschien vind je dit ook interessant

footerStroke