Heroes for Charity B.V.
Heroes for Charity B.V.
Prins Hendrikstraat 32
3361 XP Sliedrecht
+31 (0)85 - 060 24 21 - info@heroesforcharity.nl

 

"Kilimanjaro beklimmen? Gewoon doen!"

Vol trots kijkt Joke Koers terug op haar Kilimanjaro-avontuur. Ook al is het niet altijd makkelijk, ze zet door en staat na 6 dagen klimmen op de top van de hoogste berg van Afrika! En daarmee haalt ze ook nog eens heel veel geld op voor het goede doel. Zoals Joke het zelf zegt: “Het is echt een ervaring die ik nooit meer vergeet en meeneem in de rest van mijn leven!”

Een nieuw avontuur

Na een drukke periode thuis en op het werk, die vooral in het teken stond van zorgen voor anderen, is het voor Joke tijd om aan zichzelf te denken. “Nu ik weer meer tijd had voor mezelf, was ik op zoek naar een nieuwe uitdaging. Het idee om een berg te beklimmen had ik al eerder en toen ik bij iemand anders de Kilimanjaro voorbij zag komen, dacht ik ‘Misschien wil ik dat wel doen’.” Niet veel later is de beslissing genomen en heeft ze zich aangemeld. De start van een nieuw avontuur!

De spanning slaat toe

Ondanks dat de beslissing vrij snel genomen was, slaan daarna de twijfels wel even toe. Joke legt uit: “Nadat ik me had aangemeld, dacht ik wel even ‘Kan ik dit eigenlijk wel?’ en ‘Wat kan ik precies verwachten?’. Je hebt eigenlijk geen idee van wat je te wachten staat.” Gelukkig krijgt ze al snel meer rust na het volgen van de informatiebijeenkomst en naarmate ze zich meer gaat voorbereiden op de challenge. Ook de omgeving vindt het best spannend. “Sommigen reageerden met ‘Je bent gek!’” zegt Joke lachend. “Ze vonden het maar gevaarlijk of vroegen zich af of het wel veilig is. Maar het merendeel vond het vooral heel bijzonder, dapper en stoer.”

Impact maken

“Om dit te kunnen doen voor een goed doel, had voor mij wel echt meerwaarde” geeft Joke aan. “Ik doe graag iets voor een ander en je leeft er op die manier nog meer naartoe.” Ze heeft uiteindelijk meer dan € 3.100 opgehaald voor de Doingoood Foundation, een prachtig resultaat. “Een combinatie van verschillende acties werkt naar mijn idee het best.” Ze heeft haar actie onder de aandacht gebracht op social media, bedrijven benaderd, de sportschool waar ze sport gevraagd om trainingen te organiseren voor het goede doel en een creatieve vriendin heeft geholpen met het bakken van koekjes en het maken van leuke cadeautjes die ze kon verkopen. “Spreek mensen persoonlijk aan. Dat is even een drempel, maar besef je dat je het niet voor jezelf vraagt, maar voor het goede doel!”

Het belang van een goede voorbereiding

De maanden na aanmelding staan natuurlijk ook in het teken van trainen en voorbereiden. Joke houdt ervan om in beweging te zijn, maar geeft ook aan dat je geen topsporter hoeft te zijn om de Kilimanjaro te kunnen beklimmen. “Ik heb vooral heel veel gewandeld om mij voor te bereiden. En verder heb ik in de sportschool geprobeerd te trainen op het lopen op een helling, omdat dit in Nederland in de natuur lastig te trainen is.” Bij dit laatste helpen de wandeltrainingen in Limburg ook, daar maak je wat hoogtemeters en oefen je op verschillende ondergronden. De tip van Joke: “Bereid jezelf goed voor, maar als je daar eenmaal bent: laat het op je af komen, heb vertrouwen en geniet er vooral van.”

Genieten

En genieten doet ze daar zeker. Joke: “Het is echt een ervaring die ik nooit meer vergeet!” De Lemosho-route maakt veel indruk op haar; de wisselingen in het landschap en de mooie vergezichten maken hem zo mooi. “Het leukste stuk vond ik de Barranco Wall met de Kissing Rock, omdat je daar stukken moest klimmen. En het is heel bijzonder als je de top voor het eerst in beeld ziet. Maar ook de route door de sneeuw op Summit Day, toen de zon opkwam, was prachtig.” En ook op de groep kijkt ze positief terug. “Ondanks dat je met mensen met verschillende karakters bent, heb je allemaal hetzelfde doel: de top bereiken. Je steunt elkaar als je ziet dat iemand het zwaar heeft. En het scheelt dat je elkaar van te voren al een beetje leert kennen. Bij ons klikte het heel goed en we hebben nu nog steeds contact met elkaar.”

Ook best zwaar

Zwaar heeft Joke het ook wel, vooral op de tweede dag en op het laatste stukje naar de top. “Toen we bij de op een na laatste top, Stella Point, aankwamen, had ik het erg zwaar. Maar als je dan het bord op de Uhuru Peak ziet staan en je weet dat de top niet zo ver meer is, dan geeft dat extra energie om toch verder te gaan.” Op de tweede dag is die mentale knop omzetten iets lastiger. Joke: “Je denkt dan wel even ‘Dit is pas dag twee’, maar je moet het op dat moment toch loslaten en erop vertrouwen dat het goedkomt.” En dat komt het ook, want op dag drie voelt ze zich weer beter. Dat Joke een echte doorzetter is, bewijst ze wel. Zoals ze zelf ook zegt: “Ondanks dat ik het op sommige momenten echt wel zwaar heb gehad, heb ik geen moment gedacht om te stoppen.”

Professionele begeleiding

Wat ook erg helpt zijn de gidsen die de tocht naar de top begeleiden. De gidsen houden Joke goed in de gaten als ze het zwaar heeft. “Ze wisten precies wat ze moesten doen en zeggen waardoor ik me weer beter ging voelen.” Maar ze zijn er niet alleen voor je als je het zwaar hebt. “Onze gidsen Genes, Isaya, Kelvin en Zakayo stonden vanaf het eerste moment gelijk voor ons klaar. Ze doen er alles aan om je prettig te laten voelen, motiveren je en zijn heel enthousiast. Je leert elkaar goed kennen en wordt echt een team met elkaar!” Verder heeft iedereen van de crew zijn eigen taak: de kok, Joka, zorgt voor heerlijke maaltijden, de tenten staan klaar als je aankomt. Joke: “Dat liep gesmeerd, wij hoefden ons nergens zorgen om te maken.”

Veiligheid staat voorop

Joke voelt zich nooit onveilig, ook niet als het zwaar is. “De gidsen geven je echt het gevoel dat je ze kunt vertrouwen en dat ze weten waar ze het over hebben. We kregen elke dag medische checks en als je je niet zo goed voelde, werd er een extra check gedaan en keken ze wat ze konden doen om je klachten te verhelpen. Zo kreeg ik bijvoorbeeld wat zuurstof en glucose toegediend, waardoor ik me weer beter ging voelen.” Veiligheid staat echt voorop, als het niet veilig zou zijn, laten de gidsen je niet verdergaan.

Een echte overwinnaar

Na 6 dagen bereikt Joke de top, een geweldige prestatie! “Het hele avontuur was heel bijzonder. Van te voren weet je niet zo goed wat je kunt verwachten, maar ik ben de uitdaging aangegaan. En ondanks dat ik het soms zwaar heb gehad, heb ik doorgezet en heb ik het gehaald. Ik ben trots op mezelf.” En ze neemt ook nog iets mee in de rest van haar leven: “Door het beklimmen van de Kilimanjaro ben ik erachter gekomen dat je meer kunt dan je zelf denkt. Ik heb meer vertrouwen in mezelf gekregen. Als ik iets echt graag wil, ga ik er gewoon voor, hoe spannend het ook lijkt!”

Ga het gewoon doen!

Het beklimmen van de Kilimanjaro kan Joke aan iedereen aanraden. “Het is zo’n bijzondere ervaring. Een echte fysieke uitdaging, maar wel een die te doen is. En ook al ga je met een groep, je levert echt een persoonlijke prestatie.” En dat ze daarmee ook nog bijdraagt aan het goede doel, maakt het natuurlijk alleen maar mooier. Tegen iedereen die nog twijfelt wil ze het volgende zeggen: “Ga het gewoon doen, je kunt echt meer dan je zelf denkt!”

Wil jij, net als Joke, de Kilimanjaro beklimmen voor het goede doel?

Kilimanjaro Climb for Charity

  • Joke Koers: "Kilimanjaro beklimmen? Gewoon doen!" - Wil jij, net als Joke, de Kilimanjaro beklimmen voor het goede doel?
  • Joke Koers: "Kilimanjaro beklimmen? Gewoon doen!" - Wil jij, net als Joke, de Kilimanjaro beklimmen voor het goede doel?
  • Joke Koers: "Kilimanjaro beklimmen? Gewoon doen!" - Wil jij, net als Joke, de Kilimanjaro beklimmen voor het goede doel?
footerStroke