Je gaat de uitdaging aan: je gaat de Kilimanjaro beklimmen. Maar wat weet je eigenlijk over deze berg? Hier zijn vijf interessante weetjes over de Kilimanjaro die je misschien nog niet wist.
De Seven Summits zijn de hoogste toppen van elk continent. De Kilimanjaro is de hoogste berg van Afrika met zijn 5.895 meter hoogte, en daarom een van de Seven Summits. Ondanks dat de bergtoppen in Europa, Antarctica en Oceanië minder hoog zijn dan die in Afrika, wordt de Kilimanjaro beschouwd als de makkelijkste van de Seven Summits. Dit komt omdat je voor het behalen van de Uhuru Peak, de top van de Kilimanjaro, geen echte klimervaring nodig hebt. Voor avonturiers zonder klimervaring is de Kilimanjaro dus een mooie om mee te beginnen.
De Kilimanjaro is de hoogste vrijstaande berg ter wereld. Dat de Kilimanjaro vrijstaand is komt omdat hij ontstaan is uit vulkanische activiteit. Het gesmolten gesteente barst uit en stapelt zich op op het oppervlak, waardoor er een berg ontstaat. Voorheen had de Kilimanjaro drie vulkanische toppen: Kibo, Shira en Mawenzi. Kibo is de hoogste top; dit is dan ook waar de top van de Kilimanjaro ligt, op 5.895 meter hoogte. Mawenzi (5.149 meter) is heel erg steil en de derde hoogste top van Afrika, na Kibo en Mount Kenya (5.199 meter). De top Shira is ingestort, waardoor het niet langer een top meer is, maar nu bekend staat als het Shira-plateau. Als je de Lemosho-route neemt, de keuze van Heroes for Charity, dan verblijf je een van de nachten op dit Shira-plateau. Mawenzi en Shira zijn uitgedoofde vulkanen. Kibo wordt beschouwd als een slapende vulkaan, wat betekent dat hij nog zou kunnen uitbarsten. De laatste grote uitbarsting was overigens meer dan 360.000 jaar geleden.
Bij het beklimmen van de Kilimanjaro ga je door vijf verschillende ecologische zones. Je begint in de gecultiveerde zone, wat vaak wordt ingezet als landbouwgrond. Als je hoger komt, wordt het warmer en vochtiger en kom je in het regenwoud. Dit is de zone waarin je begint met je beklimming. Daarna wordt de begroeiing lager en kom je uit in de heide. Het wordt steeds kouder en droger naarmate je hoger komt en er zijn minder planten en dieren. Het wordt rotsachtiger en je komt in het alpiene woestijnengebied. De top van de Kilimanjaro bevindt zich in de arctische zone, waar je omringd bent door ijs en rotsen. Het is prachtig!
De Kilimanjaro ligt net onder de evenaar. De evenaar is een denkbeeldige lijn die de aarde in twee helften deelt. Door de grote hoeveelheid zon bij de evenaar, is het klimaat daar het hele jaar door ongeveer hetzelfde. Het is er aan de grond namelijk bijna altijd warm, en het is er of droog of nat. Ook op de Kilimanjaro heb je te maken met droge seizoen en regenseizoenen. Nog een leuk weetje: toen de eerste ontdekkingsreizigers aangaven dat ze gletsjers op de top van de Kilimanjaro hadden gezien, werden ze niet geloofd, omdat men er vanuit ging dat ijsvorming onmogelijk was zo dicht bij de evenaar.
Sinds de eerste succesvolle beklimming in 1889 zijn heel veel klimmers de uitdaging aangegaan. Niet iedereen haalt de top, maar toch blijkt wel dat het wel of niet behalen van de top niks te maken heeft met hoe jong of oud je bent. De oudste persoon die de top van de Kilimanjaro heeft gehaald is een 89-jarige Amerikaanse vrouw. Daartegenover staat een Amerikaanse jongen die op 6-jarige leeftijd de top heeft behaald. Normaal moet je minimaal 10 jaar zijn om de Kilimanjaro te mogen beklimmen, maar voor kinderen met extreem veel ervaring wordt soms een uitzondering gemaakt.
Heb jij je nog niet opgegeven voor de Kilimanjaro Climb for Charity?