Of je nu de Kilimanjaro gaat beklimmen, de Inca Trail gaat lopen of meedoet aan een (meerdaagse) wandeltocht in Nederland, het is verstandig om vooraf veel te wandelen. Op die manier train je je lichaam om lange afstanden aan te kunnen. En ondanks dat je natuurlijk vooral moet genieten van al het moois om je heen, is het slim om je smartphone mee te nemen, want die kan nog best van waarde zijn tijdens je wandeling. Welke van deze handige apps kende jij nog niet en ga je nu zeker gebruiken?
Heb je steeds datzelfde rondje nu wel gezien? Maar ken je zelf geen andere leuke routes? Laat je dan inspireren door een van de vele wandelapps. Zo heb je bijvoorbeeld de app ‘eRoutes’, waarbij je een afstand kunt invullen en de app met wandelsuggesties komt vanaf je locatie op dat moment. In deze app vind je ook trainingsschema’s; handig voor als je naar een bepaald doel toe wil werken. Ook de app ‘Strava’ wordt door velen aanbevolen, als app waar je routes in kunt vinden, zelf routes kunt samenstellen en je wandelingen kunt opnemen. Ga je liever voor de routes in de natuur of met bijzondere bezienswaardigheden, dan kun je beter gebruikmaken van apps als ‘Routiq’, ‘Natuurroutes’ van Natuurmonumenten of de ‘Klompenpaden’-app (voor de zogeheten Klompenpaden in Utrecht en Gelderland). Je zult je niet meer vervelen!
Duurt het wel erg lang voordat er een nieuw paaltje komt om de route aan te geven? Dan heb je misschien een paaltje gemist en sta je ondertussen ergens in de ‘middle of nowhere’, zonder enig idee waar je nu het best heen kan gaan om weer terug op de route te komen. In zo’n geval is het handig om je smartphone bij je te hebben, want met de ‘Google Maps’- of ‘Kaarten’-app ben je zo weer waar je zijn moet. Waarschijnlijk heb je een van deze apps al wel op je mobiel staan, maar anders is het slim om deze vooraf vast te downloaden. Tip: je kunt je startlocatie bij het begin van je wandeling markeren, zodat je die altijd terug kan vinden op de kaart.
Zeker in Nederland weet je het nooit met het weer. Het ene moment kan de zon schijnen, op het andere moment komt het met bakken uit de hemel vallen. Laat je hier niet door verrassen, door vooraf vast te checken wat het weer doet en de eventuele bui in de gaten te houden. Dit kun je doen met verschillende apps, bijvoorbeeld ‘Buienalarm’, waar je met de alarmfunctie een melding krijgt als er een bui aankomt, of ‘Buienradar’, ‘Weer & Radar’ of ‘Weeronline’. De meeste weer-apps hebben naast het weer ook nog andere functionaliteiten die handig kunnen zijn voor tijdens een wandeling. Zo kun je in de ‘Weer & Radar’-app bijvoorbeeld ook informatie krijgen over de pollen in de lucht; handig voor als je last van hooikoorts hebt.
Tijdens het wandelen zie en hoor je van alles om je heen, zeker als je wandelt in de natuur. Een mooie paddenstoel, een vogel die zingt, een prachtige vlinder. Genieten natuurlijk, maar het is ook leuk om te weten wat je nu precies ziet en hoort. Gebruik de app ‘BirdNET’ om het geluid van een vogel op te nemen, erachter te komen welke vogel het is en meer over het dier te weten te komen. Zie je iets anders waarvan je wilt weten wat het is? Download dan de app ‘ObsIdentify’. Deze app herkent meer dan 22.000 soorten wilde dieren en planten. Je maakte een foto van wat je ziet, upload deze in de app en krijgt het antwoord op je vraag.
Wil jij jouw wandelroute later nog eens terugkijken, om opnieuw te beleven wat er zo bijzonder was aan die route? Of anderen enthousiast maken over jouw wandelroute? Dan is de app ‘Relive’ echt iets voor jou. Zet de app tijdens je wandeling aan en vergeet niet om leuke foto’s of filmpjes te maken van de bijzondere plekjes of momenten. Deze kun je namelijk later toevoegen aan de 3D-video die de app van jouw wandeling maakt. Je ziet precies waar je gewandeld hebt in het 3D-landschap en kunt de video makkelijk delen met je vrienden via social media.
Zeker bij lange wandelingen is de kans groot dat je onderweg een keer hoge nood hebt. Nu kun je natuurlijk in de natuur een geschikte plek zoeken, maar misschien vind je een echt toilet fijner. Je kunt in ieder geval even checken of er een in de buurt is van waar je loopt. Hiervoor gebruik je de app ‘HogeNood’. Je ziet de afstand tot het toilet, of het toilet open is, of je moet betalen en welke beoordeling anderen die toilet hebben gegeven. Handig!
We hopen het natuurlijk niet, maar het kan gebeuren dat je iets overkomt tijdens het wandelen. Je kunt gestoken worden door een insect, je enkel kneuzen of degene met wie je samen wandelt kan duizelig worden. In dat soort gevallen is het handig dat je weet wat je moet doen. Daarom is het handig om de ‘EHBO-app’ van het Rode Kruis te downloaden. Op die manier heb je altijd informatie op zak over eerste hulp bij ongevallen. Snel de juiste en betrouwbare informatie bij de hand. Laten we hopen dat je de app nooit nodig hebt tijdens het wandelen.
Wil jij een lange wandeling of meerdaagse wandeling maken en daarmee geld inzamelen voor een goed doel naar keuze?