Heroes for Charity B.V.
Heroes for Charity B.V.
Prins Hendrikstraat 32
3361 XP Sliedrecht
+31 (0)85 - 060 24 21 - info@heroesforcharity.nl

 

Wanneer zijn giften aan een goed doel fiscaal aftrekbaar?

Wist je dat giften aan een goed doel in sommige gevallen fiscaal aftrekbaar zijn? Dat maakt het geven aan een goed doel natuurlijk extra interessant. De meest actuele en volledige informatie vind je op de website van de Belastingdienst, maar hieronder vind je een korte samenvatting.

Algemeen nut beogende instelling

Een gift naar een goed doel is alleen aftrekbaar als dit goede doel een ANBI-status heeft. ANBI staat voor algemeen nut beogende instelling. Een goed doel kan deze status alleen krijgen als de instelling zich nagenoeg geheel inzet voor het algemeen belang, bijvoorbeeld door zich in te zetten voor welzijn, cultuur, onderwijs, zorg, wetenschap of bescherming van de natuur. Als een goed doel aan de eisen van de Belastingdienst voldoet, kan het goede doel de status aanvragen. Welke goede doelen deze status op dit moment hebben kun je checken op de website van de Belastingdienst.

Aftrekken in aangifte inkomstenbelasting

Een gift aan een ANBI mag afgetrokken worden in de aangifte van de inkomstenbelasting, maar hier zitten wel voorwaarden aan. Als we uitgaan van een eenmalige gift, gelden de volgende voorwaarden (naast de voorwaarde dat het een ANBI moet zijn):

  • De gift moet vrijwillig zijn
  • Je mag niks in ruil krijgen voor de gift (van het goede doel)
  • Je kunt aantonen dat je de gift gedaan hebt (dit kan door de afschrijving van de rekening, contante giften zijn niet aftrekbaar)

Daarnaast heb je bij eenmalige giften te maken met een drempel. Alleen het bedrag boven deze drempel mag je aftrekken. Ook is er een maximumbedrag, dus je mag in ieder geval niet meer dan dit maximumbedrag aftrekken. De hoogte van deze drempel en het maximum zijn afhankelijk van je drempelinkomen (dat is het totaal van inkomsten en aftrekposten in box 1, 2 en 3, zonder persoonsgebonden aftrek) en is dus per persoon verschillend.

Mocht je voor je challenge van Heroes for Charity een goed doel hebben gekozen met een ANBI-status, dan is het slim om dit te melden aan (potentiële) donateurs. Wie weet levert het een hoger donatiebedrag of extra donateurs op! 

footerStroke