Klimaat chevron_right Vietnam is een zeer langgerekt land, waardoor er verschillende klimaten zijn. Het zuiden, waar Ho Chi Minh City ligt, kent net als Cambodja een tropisch moessonklimaat. Hierdoor is het heel het jaar door warm en vochtig. De regenperiode loopt van mei tot oktober; de neerslag valt dan in de vorm van korte hevige regenbuien. In de maanden november tot en met april is het droger en is het in Cambodja vaak ook net iets minder heet.
Taal chevron_right In Vietnam is Vietnamees de officiële taal. Het is een tonale taal, wat betekent dat eenzelfde woord een andere betekenis krijgt afhankelijk van de toon waarop het uitgesproken wordt. In Cambodja is het Khmer de nationale taal, welke door 90% van de bevolking gesproken wordt. De overige 10% bestaat voor een groot deel uit Vietnamees- en Chineessprekende mensen. De Vietnamezen en Cambodjanen die werkzaam zijn in het toerisme spreken over het algemeen ook Engels.
Cultuur chevron_right Vietnam en Cambodja kennen veel cultuurverschillen met Nederland. Over het algemeen zijn de Vietnamezen en Cambodjanen erg vriendelijke mensen en gaan ze conflicten uit de weg. Als je ruzie maakt of kritiek levert in het bijzijn van anderen, daal je in achting. Met een glimlach krijg je dus veel meer gedaan dan met boos worden. Onderhandelen is heel normaal, zolang het op een vriendelijke manier gebeurt. Vietnamezen en Cambodjanen zijn erg geïnteresseerd, het is niet ongewoon dat ze op je af komen om persoonlijke vragen te stellen.
In beide landen is een groot deel van de bevolking aanhanger van het boeddhisme. Je vindt er dan ook veel tempels. Als je deze tempels bezoekt is het qua kleding netjes als je knieën en schouders bedekt zijn. Je mag in dit soort heiligdommen vaak ook alleen naar binnen zonder iets op je hoofd en met blote voeten.
Paspoort chevron_right Voor zowel Vietnam als Cambodja heb je een paspoort nodig wat na aankomst in het land nog minimaal 6 maanden geldig is. Daarnaast heb je in Vietnam en Cambodja een visum nodig (zie hieronder); hiervoor moet je paspoort minimaal twee lege visumpagina’s hebben. Ook moet je paspoort minimaal 1 maand langer geldig zijn dan de datum waarop je visum afloopt.
Visum chevron_right Voor je verblijf in Vietnam heb je een visum nodig. Je kunt een e-visum aanvragen via de website van de Vietnamese immigratiedienst. De kosten hiervan zijn op dit moment US$ 25. Houd de status van je aanvraag in de gaten en zorg dat je het e-visum afdrukt en meeneemt op reis. Het e-visum kan afgegeven worden voor een verblijf van maximaal 30 dagen. Het is geldig voor 28 internationale grensovergangen, waaronder de vliegvelden van Ho Chi Minh City en Hanoi. Je kunt het visum ook aanvragen via de Vietnamese Ambassade (Den Haag en Brussel) of via een visumcentrale. De kosten hiervoor liggen vaak hoger en het neemt meer tijd in beslag, omdat je je paspoort moet afleveren en enkele dagen later pas kunt ophalen.
Als je vanuit Vietnam de grens met Cambodja overgaat, krijg je ter plaatse met een Europees paspoort een ‘Visa On Arrival’. Je hebt twee paspoortfoto’s nodig en US$ 35 contant en gepast betalen in briefgeld (1x $20, 1x $10 en 1x $5).
Financiën chevron_right De munteenheid van Vietnam is de Dong (VND) en in Cambodja de Riel (KHR), maar vaak kun je ook in US dollars betalen. In de grotere steden kun je geld pinnen met je bankpas. Zorg ervoor dat je bankpas op werelddekking staat. Omdat het kan voorkomen dat je bankpas bij een bepaalde bank niet werkt, is het slim om een creditcard mee te nemen. Daarnaast is het aan te raden om van te voren US Dollars te bestellen en deze mee te nemen, zodat je voldoende hebt voor je visa, de fooien en wat extra geld voor bijvoorbeeld een taxi, eten of souvenirs. Als je Dong of Riel in je bezit krijgt, is het verstandig om hier niet te veel van over te houden, want inwisselen is vaak lastig of tijdrovend.
Tijdsverschil chevron_right In de Nederlandse zomertijd is het in Vietnam en Cambodja 5 uur later dan in Nederland. In onze wintertijd is het in Vietnam en Cambodja 6 uur later.
Energie chevron_right In Vietnam en Cambodja maken ze gebruik van verschillende soorten stopcontacten, welke niet allemaal gelijk zijn aan de Nederlandse stopcontacten. Het is dus verstandig om een wereldstekker mee te nemen voor het gebruik in de accommodaties.