De challenge wordt begeleid door een Nederlandssprekende challengeleider. De challengeleider is je aanspreekpunt voor, tijdens en na de challenge en kan al je vragen beantwoorden. Verder krijg je na aanmelden een informatiedocument waarin alle belangrijke informatie staat ter voorbereiding, met tips om te trainen en geld in te zamelen. Daarnaast wordt de fietstocht begeleid door een of meerdere lokale Engelssprekende gidsen. Zij doen er alles aan om jou veilig naar het eindpunt te krijgen en kunnen daarnaast ook nog eens heel veel vertellen over alles wat je onderweg tegenkomt.
Veiligheid is de nummer 1 prioriteit tijdens de challenge. De lokale gidsen zijn gekwalificeerd voor eerste hulp, reizen met een EHBO-kit en weten wat je wel en niet moet doen tijdens de tocht. Het is belangrijk om te luisteren naar je eigen lichaam, het aan te geven als je je even niet goed voelt en het advies op te volgen van de gidsen.
Voor deelnemers boven de 65 jaar is het verplicht om een medische check door een arts uit te laten voeren vooraf. Mensen met hartfalen, astma, epilepsie of vrouwen die zwanger zijn, wordt sterk afgeraden om deel te nemen aan de challenge.
De gidsen zien de veiligheid van de fietsers als hun eerste prioriteit en nemen dit zeer serieus. Op de eerste dag volg je een briefing en wordt de veiligheid van het fietsen besproken. Ook voor zeer ervaren fietsers is het fietsen in Vietnam en Cambodja waarschijnlijk anders dan wat ze gewend zijn. Het dragen van een fietshelm is daarom verplicht. Daarnaast vragen we iedereen te letten op je eigen veiligheid en die van de andere deelnemers. In zeer onveilige situaties kan de gids of de challengeleider beslissen om de challenge te wijzigen of te annuleren. Het is verstandig om kostbaarheden thuis te laten of goed weg te stoppen, tijdens het fietsen, maar vooral ook in de grote steden.
Voor reizen naar Vietnam en Cambodja worden vaccinaties tegen DTP en hepatitis A aangeraden. Andere vaccinaties of het gebruik van malariapillen kunnen in sommige gevallen verstandig zijn, maar hangen af van de aard en de duur van de reis en je eigen gezondheidssituatie. Laat je daarom adviseren en check de website van de GGD voor de meest recente informatie over vaccinaties voor Vietnam en Cambodja.
Zorg dat je zelf ook de nodige medicijnen en middeltjes tegen kleine pijntjes bij je hebt. Deze zijn terug te vinden op de paklijst. De gidsen beschikken over een EHBO-kit, maar mogen geen farmaceutische medicijnen bij je toedienen. Daarnaast weet je, door het zelf mee te nemen, wat je gebruikt of inneemt (namen van geneesmiddelen kunnen namelijk verschillen van land tot land) en ben je goed voorbereid.
Heroes for Charity raadt aan om goed te kijken naar reis- en annuleringsverzekeringen. Als deelnemer aan de Saigon to Angkor Wat Ride for Charity ben je verplicht een reisverzekering af te sluiten. Het is verstandig om bij je verzekeraar te checken of je goed gedekt bent voor deze activiteit. Een annuleringsverzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden (let op: indien je deze nog niet hebt, is het verstandig om deze zo snel mogelijk na boeken af te sluiten, omdat je anders mogelijk niet voor alles gedekt bent). Heroes for Charity biedt zelf geen verzekeringen aan.
In het informatiedocument wat je ontvangt na aanmelden staan telefoonnummers waarmee het thuisfront contact kan opnemen in geval van nood.
Benieuwd welke maatregelen Heroes for Charity neemt om reizen in coronatijd zo verantwoord en veilig mogelijk te maken? En wat er gebeurt als de challenge door corona niet door kan gaan? Lees er alles over op de pagina 'Veilig boeken en reizen'.