Er doen heel veel verschillende mensen mee aan de challenges, jong en oud, met ieder een eigen reden om mee te doen. De groepssamenstelling is dan ook erg divers. Maar een ding is zeker: iedereen heeft hetzelfde doel. Namelijk geld ophalen voor een goed doel door de uitdaging aan te gaan. Je bent daardoor omringd met positief ingestelde mensen, die wel houden van een avontuur en echt ergens voor willen gaan.
De minimumleeftijd voor een challenge hangt volledig af van de challenge. Bij de informatie over de challenge staat of er bepaalde instroomeisen zijn. Leeftijd zou er hier een van kunnen zijn. Voor de meeste challenges zal dit 18 jaar of ouder zijn, al kan het ook zijn dat challenges specifiek gericht zijn op kinderen of jongeren. Bekijk dus voordat je je aanmeldt voor een challenge of je voldoet aan deze instroomeisen.
Voor alle challenges geldt dat een normale basisconditie en een goede gezondheid vereist is, maar je hoeft niet superfit te zijn als je je aanmeldt. Het is belangrijk dat je gemotiveerd bent om de uitdaging aan te gaan en daarvoor te trainen in de tijd voorafgaand aan de challenge, om te zorgen dat je fit genoeg bent bij de start van de challenge. Hoe extremer de uitdaging, hoe meer er getraind zal moeten worden en hoe langer je hier de tijd voor wil nemen.
Dat kan zeker! Het kan juist heel mooi zijn om de uitdaging aan te gaan met een groep mensen die je kent, bijvoorbeeld een vriendengroep, een bedrijventeam of een sportclub. Neem contact met ons op om de ideeën en wensen te bespreken en om te kijken wat de mogelijkheden zijn.
Je krijgt je eigen Heroes-pagina op het donatieplatform van Heroes for Charity, waarmee donateurs eenvoudig een donatie kunnen doen voor het door jou gekozen goede doel. Er zijn veel verschillende manieren om geld op te halen voor het goede doel. Heroes for Charity zal je hierbij helpen door het delen van een fondswervingsgids met allerlei ideeën erin, het sturen van tips en het delen van voorbeelden van anderen. Bekijk nu alvast deze tips.
Heroes for Charity werkt samen met verschillende goede doelen waar je geld voor op kunt halen. Bekijk de lijst met deze goede doelen. Door een samenwerking aan te gaan, kan Heroes for Charity ervoor zorgen dat het gedoneerde geld ook rechtstreeks bij het goede doel terecht komt. Dat is wel zo’n prettig idee voor jou en de donateurs die jou steunen.
Staat het goede doel waar jij geld voor op wilt halen niet in de lijst? Laat het ons weten, zodat we kunnen kijken of dit goede doel zich bij Heroes for Charity kan en wil aansluiten. We hopen natuurlijk van wel, zodat het geld inzamelen voor dit goede doel daarna kan beginnen!
Nee, het is niet mogelijk om geld in te zamelen voor twee goede doelen tijdens een challenge. Door één doel te kiezen waar je de gehele challenge geld voor inzamelt, weten we zeker dat het geld bij het juiste goede doel terecht komt en is het voor de donateurs duidelijk waar het geld naartoe gaat. Transparant voor iedereen.
Er is (in de meeste gevallen) geen verplicht bedrag wat je moet ophalen. Elke Euro telt. Natuurlijk geldt: hoe meer geld, hoe beter voor het goede doel. Heroes for Charity zal je dan ook helpen en inspireren om zoveel mogelijk geld op te halen.
Als er een goed doel gekoppeld is aan de challenge, en je dus niet zelf kunt kiezen voor welk goed doel je de challenge aangaat, kan het zijn dat er in overleg met het goede doel een bepaald geldbedrag is vastgesteld wat je moet ophalen als je meedoet aan de challenge. Dit staat aangegeven bij de informatie over die specifieke challenge, dus bekijk dat goed voordat je je aanmeldt.
De donaties via jouw eigen Heroes-pagina gaan rechtstreeks naar het door jou gekozen goede doel. Heroes for Charity zit hier niet tussen en er wordt geen percentage of bedrag van de donatie door Heroes for Charity ingehouden, zoals bij veel andere donatieplatformen wel het geval is.
Donaties via jouw Heroes-pagina gaan rechtstreeks naar het goede doel. Als dit goede doel een ANBI is, geldt dat de donatie fiscaal aftrekbaar is (mits de donateur ook aan de overige fiscale eisen voldoet). Lees meer over dit onderwerp in de blog 'Wanneer zijn giften aan een goed doel fiscaal aftrekbaar?' en bekijk de website van de belastingdienst voor de meest actuele informatie.
Heroes for Charity zal je op verschillende manieren inspireren om zoveel mogelijk geld op te halen voor het goede doel. Na aanmelden ontvang je de fondswervingsgids, waarin allerlei ideeën en tips staan over hoe je zoveel mogelijk geld kunt inzamelen voor het goede doel. Daarnaast krijg je voorafgaand aan je challenge tips, ideeën en voorbeelden van anderen toegestuurd.
Vanuit Heroes for Charity proberen we je zo goed mogelijk voor te bereiden op de challenge. Afhankelijk van de aard van de challenge, kan dit betekenen dat we je informatie sturen met tips om je zo goed mogelijk voor te bereiden, volg je een informatiebijeenkomst of zijn er een of meerdere trainingsdagen. Welke manier van voorbereiden op jouw challenge van toepassing is, lees je bij de informatie over de specifieke challenge. Vanzelfsprekend staat de challengeleider altijd klaar om je te helpen en vragen te beantwoorden.
Dit verschilt per challenge. Bij de informatie over de specifieke challenge kun je vinden wat wel en niet inbegrepen is in de prijs.
De betalingstermijn van facturen is 14 dagen. Het totale bedrag dient altijd voor de start van de challenge volledig voldaan te zijn.
Heroes for Charity is aangesloten bij het GGTO (Garantiefonds voor Gespecialiseerde Touroperators) en het Calamiteitenfonds. Zo weet je zeker dat je betaling in goede handen is en worden extra kosten die gemaakt moeten worden bij een calamiteit gedekt. Een fijn idee als je een reis boekt.
Als je je gegevens bij Heroes for Charity achterlaat, bijvoorbeeld door je aan te melden voor een challenge, worden deze gegevens door Heroes for Charity verwerkt. Op welke manier dit gebeurt lees je in de privacyverklaring.
Of je een reisverzekering nodig hebt voor een challenge hangt af van welke challenge je boekt. Bij sommige challenges is het hebben van een reisverzekering verplicht. Als dit het geval is, staat dit beschreven onder het kopje ‘Verzekeringen’ bij de informatie over de challenge. Heroes for Charity biedt zelf geen verzekeringen aan, dus je bent als deelnemer zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van de verzekeringen en voor het checken of je voldoende gedekt bent voor de activiteit die je gaat ondernemen.
Heroes for Charity is natuurlijk erg benieuwd hoe je de challenge hebt ervaren. In de meeste gevallen ontvang je, nadat de challenge is afgelopen, een mail om je te vragen wat je van de challenge vond. We horen graag de goede punten, maar ook eventuele minder goede punten, zodat we met deze feedback aan de slag kunnen. Natuurlijk vinden we het ook altijd leuk om mooie foto’s of ervaringen voorbij te zien komen op social media of te ontvangen via info@heroesforcharity.nl, zodat wij ze kunnen gebruiken op onze website of social media om anderen ook te inspireren om de uitdaging aan te gaan.
We doen er natuurlijk alles aan om jou een geweldige ervaring te bezorgen. Jammer genoeg kan het een keer voorkomen dat je niet helemaal tevreden bent. Meld je ontevredenheid zo snel mogelijk bij de betrokken dienstverlener, de challengeleider of als deze niet aanwezig of niet bereikbaar is bij het Heroes for Charity-team. We gaan dan samen met jou op zoek naar een passende oplossing. Mocht je ontevredenheid niet opgelost zijn, lees dan de volledige klachtenprocedure, beschreven in de algemene voorwaarden, goed door.
Omdat je minimaal 2 maanden nodig hebt voor een goede voorbereiding op de beklimming, kun je je aanmelden tot 2 maanden voor de start van de challenge (mits het maximum aantal deelnemers nog niet behaald is).
Meer informatie over aanmelden
Het beklimmen van de Kilimanjaro valt onder de moeilijkheidsgraad ‘extreem’. Toch is het goed te doen als je je goed voorbereidt. Het beklimmen vereist geen klimervaring; de route naar de top is meer een wandeling dan een beklimming. Maar je moet deze meerdaagse wandeling niet onderschatten. Het vereist een goede conditie, de tocht is fysiek zwaar en je hebt te maken met lage zuurstofdruk. Doordat we bij Heroes for Charity kiezen voor de relatief lange Lemosho-route, heeft je lichaam meer tijd om te acclimatiseren. Hierdoor ligt de slagingskans van de Lemosho-route (>90%) hoger dan veel van de andere routes. Je overnacht in tenten op de berg en wordt goed verzorgd door de crew. Je hoeft niet zelf te koken en zult verbaasd zijn over de lekkere maaltijden die ze weten te bereiden op de berg.
Het maximum aantal deelnemers aan deze challenge is 10. Er is geen minimum aantal deelnemers aan de challenge, omdat we willen voorkomen dat het trainen en geld inzamelen voor niets is geweest. Als het aantal deelnemers onder de 5 is, gaat er (in de meeste gevallen) geen challengeleider mee vanuit Nederland, maar word de volledige reis (beklimming + de dagen eromheen) begeleid door lokale gidsen die goed Engels spreken. Als er geen challengeleider vanuit Nederland meegaat, kun je er ook voor kiezen om de challenge om te boeken naar een moment met meer deelnemers.
De minimumleeftijd om mee te doen aan de challenge is 18 jaar. Ben je 16 of 17 jaar? Dan kun je onder begeleiding van een van je ouders/verzorgers meedoen.
Mocht je de challenge onverhoopt moeten annuleren, dan gelden de annuleringsvoorwaarden zoals beschreven in de algemene voorwaarden. Let op: als je al geld hebt opgehaald voor het goede doel, kan dit geld niet meer teruggestort worden naar de donateurs. Dit is rechtstreeks naar het goede doel gegaan.
Tijdens de beklimming slaap je met z’n tweeën in een tent op de Kilimanjaro. Dit betekent slapen op de mooiste plekken, met de prachtigste uitzichten over de berg. De tenten zijn warm, waterdicht en ruim genoeg om ook je uitrusting kwijt te kunnen. In de tent ligt een slaapmatje en je kunt je eigen slaapzak meenemen of er een huren. Een eenpersoonstent is tegen meerprijs mogelijk. Verder bestaat het kamp uit de eettent en een tent waarin het toilet staat.
De overige nachten verblijf je in de MCF Kilimanjaro Lodge*. Een door locals gerunde lodge, waar je heerlijk tot rust kunt komen. De winst die deze lodge maakt gaat volledig naar de Mama Clementina Foundation. Zij steunen de MCF Kilimanjaro Academy die naast de lodge ligt; een middelbare school voor meisjes die hen de kans geeft een opleiding te volgen en zich te ontwikkelen tot zelfstandige jonge vrouwen.
*Indien er niet voldoende plaats is in de MCF Kilimanjaro Lodge kan er worden uitgeweken naar een andere soortgelijke lodge in Moshi.
Je wordt tijdens de beklimming uitstekend verzorgd en je zult versteld staan wat de kok allemaal weet te bereiden op de berg. Ontbijt, lunch en avondeten zijn inbegrepen tijdens de klim. De maaltijden zijn heerlijk en vooral voedzaam. Dat zul je nodig hebben om de top te behalen. Ook als je eetlust vermindert door de hoogte, is het belangrijk om voldoende te eten. Zelf zorg je voor voldoende snacks tussendoor: muesli-, chocolade- en fruitrepen zijn goed voor de energie, maar ook nootjes of dropjes zijn lekker voor de afwisseling. Wat daarnaast extreem belangrijk is, is voldoende water drinken. Iedere ochtend en middag zal je drinkzak gevuld worden, zodat je voldoende bij je hebt voor onderweg. In de lodge is het ontbijt inbegrepen en kun je ook voor de andere maaltijden terecht.
Vanaf Kilimanjaro Airport word je door een busje opgehaald en naar de lodge gebracht. Ook het vervoer van en naar de Kilimanjaro is inbegrepen. Als je de oorspronkelijke reisroute aanhoudt, word je ook weer naar het vliegveld teruggebracht.
Tijdens de beklimming neemt een van de porters een toilet mee de berg op, die tijdens de lunch en bij het kamp waar geslapen wordt in een tent wordt neergezet.
“There is no such thing as bad weather, only bad clothing”; een quote die door de gidsen op de Kilimanjaro vaak gezegd wordt. Goede uitrusting is erg belangrijk om de kans om de top te behalen te vergroten. Vraag het informatiemagazine aan, waarin de complete paklijst zit, om te weten wat je allemaal mee moet nemen.
Tijdens de beklimming draag je zelf een dagrugzak met daarin alleen de spullen die je tijdens de tocht nodig hebt. De overige bagage (max. 15 kilo) wordt naar boven gedragen door de porters.
Deze challenge is een pakketreis, waardoor je aanspraak kunt maken op de rechten die gelden uit de EU-richtlijn voor pakketreizen. De challenge valt hiermee ook onder de garantieregelingen van het GGTO en het Calamiteitenfonds.
Als je de challenge met Heroes for Charity aangaat, is het idee dat je met deze uitdaging geld inzamelt voor een goed doel. Je kunt dit goede doel zelf kiezen. Heroes for Charity werkt samen met verschillende goede doelen waar je geld voor op kunt halen. Bekijk de lijst met goede doelen.
Door een samenwerking aan te gaan, kan Heroes for Charity ervoor zorgen dat het gedoneerde geld ook rechtstreeks bij het goede doel terecht komt. Dat is wel zo’n prettig idee voor jou en de donateurs die jou steunen. Als jouw goede doel niet in de lijst staat, kunnen we kijken of dit goede doel zich bij Heroes for Charity kan en wil aansluiten.
Na aanmelden krijg je een Heroes-pagina waarmee je eenvoudig donaties op kunt halen voor het door jou gekozen goede doel. In sommige gevallen verloopt dit via een actiepagina op het actieplatform van het goede doel zelf. Na aanmelden ontvang je hierover meer informatie.
Er is geen verplicht bedrag wat je moet halen. Elke Euro telt. Natuurlijk geldt: hoe meer geld, hoe beter voor het goede doel. Heroes for Charity zal je dan ook helpen en inspireren om zoveel mogelijk geld op te halen. Bekijk deze tips en promotiematerialen om geld in te zamelen met het beklimmen van de Kilimanjaro.
Onze ervaring is dat het bij de meeste Heroes makkelijker gaat dan dat ze vooraf hadden gedacht.
De challenge wordt begeleid door een Nederlandssprekende challengeleider. De challengeleider is je aanspreekpunt voor, tijdens en na de challenge en kan al je vragen beantwoorden. Verder krijg je na aanmelden een informatiedocument waarin alle belangrijke informatie staat ter voorbereiding, en krijg je tips om te trainen en geld in te zamelen. Maar helemaal belangrijk: voor de beklimming werkt Heroes for Charity samen met een zeer ervaren team van lokale gidsen, die er alles aan doen om jou veilig naar de top te helpen.
Veiligheid is de nummer 1 prioriteit van de gidsen. Ze zijn medisch opgeleid, weten precies wat je wel en niet moet doen, kunnen hoogteziekte tijdig herkennen en behandelen. Het is daarom heel belangrijk om te luisteren naar je eigen lichaam, eerlijk te zijn bij de medische check en het advies op te volgen van de gidsen.
Voordat je aan de beklimming begint is het advies om langs te gaan bij de huisarts voor een medische check. Mensen met hartfalen, astma, epilepsie of vrouwen die zwanger zijn, wordt sterk afgeraden om deel te nemen aan de beklimming. Tijdens de beklimming wordt er twee keer per dag een medische check uitgevoerd.
Op dit moment gelden er voor Tanzania geen verplichte vaccinaties, tenzij je via een gele koorts land binnenkomt (bijvoorbeeld Kenia), dan is gele koorts verplicht. Als je na de beklimming nog doorgaat naar Zanzibar is gele koorts ook verplicht, omdat het vasteland van Tanzania ook wordt gezien als gele koorts land. Ook een cholerastempel is verplicht voor Zanzibar. De volgende vaccinaties worden wel aangeraden: DTP, hepatitis A en gele koorts. Daarnaast komt er in Tanzania malaria voor. Het is goed om je over het gebruik van malariapillen te laten adviseren door de GGD. Check daarnaast ook altijd de website van de GGD voor de meest recente informatie over vaccinaties voor Tanzania.
Het is verstandig om zelf de nodige medicijnen en middeltjes mee te nemen tegen kleine pijntjes. Deze zijn terug te vinden op de paklijst. Verder beschikken de gidsen ook over een goed uitgeruste EHBO-kit. Je kunt ervoor kiezen om middelen als acetazolamide (zoals Diamox) te gebruiken tegen hoogteziekte. Laat je hierover adviseren door je apotheek of de GGD. Tijdens de klim geven de gidsen aan wanneer je dit inneemt en in welke hoeveelheid.
Heroes for Charity raadt aan om goed te kijken naar reis- en annuleringsverzekeringen. Als deelnemer aan de Kilimanjaro Climb for Charity ben je verplicht een reisverzekering af te sluiten. Het is verstandig om bij je verzekeraar te checken of je goed gedekt bent voor het beklimmen van een berg. Een annuleringsverzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden (let op: indien je deze nog niet hebt, is het verstandig om deze zo snel mogelijk na boeken af te sluiten, omdat je anders mogelijk niet voor alles gedekt bent). Heroes for Charity biedt zelf geen verzekeringen aan.
Bij het uitvoeren van de medische check of tijdens de beklimming kan het zijn dat de gids bepaalt dat het voor iemand niet veilig is om door te gaan. Bijvoorbeeld als iemand ernstige symptomen van hoogteziekte heeft. Er moet op dat moment, voor je eigen veiligheid, naar de gidsen geluisterd worden. In dat geval gaat een van de gidsen met de deelnemer naar beneden. In een echt noodgeval kan er ook een reddingsteam ingezet worden om je te evacueren. Dit reddingsteam beschikt over een helikopter.
Niet overal op de berg is GSM-bereik. Daarom draagt de challengeleider een satelliettelefoon bij zich, waarmee in geval van nood contact gelegd kan worden met Nederland.
Omdat Tanzania bijna tegen de evenaar aan ligt, is het in het hele land heel het jaar door warm. Gemiddeld liggen de temperaturen tussen de 23 en 32 graden. Het heeft een tropisch savanneklimaat. Voor het beklimmen van de Kilimanjaro is het goed om rekening te houden met de regenseizoenen: van begin november tot eind december en van midden maart tot eind mei. Er valt in die periodes veel neerslag; je kunt de Kilimanjaro dan ook het best beklimmen als de regenseizoenen voorbij zijn.
In Tanzania is Swahili de officiële landstaal. Het wordt door de Tanzanianen zelf KiSwahili genoemd. Engels is de tweede officiële voertaal en dat wordt dus ook veel gesproken. Sommige stammen hebben hun eigen taal. Twee woorden Swahili die je zeker gaat horen op de berg: ‘Jambo’, wat ‘Hallo’ betekent en ‘Asante’ wat je zegt als je iemand wil bedanken.
Tanzania heeft meer dan 58 miljoen inwoners en meer dan 120 verschillende soorten stammen, waarvan de Masaï de bekendste is (al behoort maar 4% van de bevolking tot deze stam). Dit maakt de cultuur in Tanzania heel divers. Op het vasteland is ongeveer 45% van de bevolking christen, 35% is moslim en 20% volgt een inheems geloof. Op het eiland Zanzibar is dit anders, daar is meer dan 90% van de bevolking moslim. Muziek en dans zijn erg belangrijk in de Afrikaanse cultuur. Daarnaast staat familie centraal in het leven van de Tanzanianen. Mensen helpen elkaar en er is respect voor ouderen.
Homoseksuele uitingen en handelingen zijn strafbaar in Tanzania. Dit geldt ook voor toeristen. Houd hier rekening mee.
Je hebt een paspoort nodig wat na aankomst in Tanzania nog minimaal 6 maanden geldig is.
Je hebt voor het reizen naar Tanzania een visum nodig. Je kunt dit visum vooraf online in Nederland aanvragen of in Tanzania aanvragen. De kosten hiervan zijn $ 50,-.
De munteenheid van Tanzania is de Tanzaniaanse shilling (TZS), maar vaak kun je ook betalen in US Dollars. Het is aan te raden om van te voren US Dollars te bestellen en deze mee te nemen, zodat je voldoende hebt voor je visum, de fooien voor de crew en wat extra geld voor bijvoorbeeld een taxi, eten in de lodge of souvenirs. Let op dat de US Dollars niet ouder zijn dan 2006. Pinnen kan in de grotere steden. Zorg ervoor dat je bankpas op werelddekking staat.
In de Nederlandse zomertijd is het in Tanzania 1 uur later dan in Nederland. In onze wintertijd is het in Tanzania 2 uur later.
Voor het gebruik van stopcontacten heb je een Engelse 3-polige verloopstekker nodig. Het is dus verstandig om een wereldstekker mee te nemen voor het gebruik in de lodge. Tijdens de beklimming heb je geen energie. Om niet zonder batterij van bijvoorbeeld je mobiel of fototoestel te komen zitten, kun je een powerbank of draagbaar zonnepaneel meenemen.
Er zijn twee regenseizoenen: van begin november tot eind december en van midden maart tot eind mei. Er valt in die periodes veel neerslag. De beste reistijd om de Kilimanjaro te beklimmen is als deze regenseizoenen voorbij zijn, dus tussen half januari en half maart en tussen half juni en half oktober. Tussen half januari en half maart is het over het algemeen minder koud op de top dan tussen half juni en half oktober. Wil je na het beklimmen van de Kilimanjaro nog wildlife spotten, dan is januari t/m maart de beste periode om naar Tanzania te gaan. Je hebt dan de meeste kans om wilde dieren te zien.
De Lemosho-route is een van de rustigere routes, waardoor je nog meer kunt genieten van de prachtige natuur die de Kilimanjaro te bieden heeft. Daarnaast verblijf je tijdens deze route relatief lang op de berg, waardoor je lichaam beter kan acclimatiseren en daarmee de kans om de top te bereiken groter wordt. Het slagingspercentage van deze route ligt dan ook erg hoog ten opzichte van de andere routes (>90%).
Tijdens de informatiebijeenkomst vertelt de challengeleider je alles wat je moet weten over de challenge die je aangaat. Daarnaast zijn er verschillende trainingsdagen, waarbij je niet alleen je materiaal kunt testen, maar er ook achter komt of je klaar bent voor een lange dag hiken in een heuvelachtig gebied. Na aanmelden krijg je een informatiedocument waarin alle belangrijke zaken ter voorbereiding beschreven staan en je ontvangt tips voor het trainen en het inzamelen van geld voor het goede doel. Nu al benieuwd? Lees de blog ‘Hoe bereid je je fysiek voor op het klimmen van de Kilimanjaro?’ over hoe je je fysiek kunt voorbereiden.
Het antwoord op beide vragen is nee. Je hoeft zeker niet extreem sportief te zijn, als je je maar goed voorbereidt, fit bent en een goede conditie hebt. Omdat de Kilimanjaro meer een wandeling is dan een beklimming hoef je geen ervaring te hebben met het beklimmen van bergen.
Goede uitrusting is erg belangrijk om de kans om de top te behalen te vergroten. Vraag het informatiemagazine aan, waarin de volledige paklijst staat, om te weten wat je allemaal mee moet nemen. Deze paklijst zal ook doorgenomen worden tijdens de informatiebijeenkomst.
Hoelang je per dag wandelt hangt natuurlijk af van hoe snel je als groep gaat, maar gemiddeld zul je zo’n 5 tot 7 uur per dag wandelen, waarbij de Summit Day een uitzondering is en je zo het dubbele aantal uur zult lopen.
Elke ochtend word je rond 6.30 uur gewekt door de gidsen. Je krijgt koffie of thee en een teiltje warm water om jezelf te wassen. Je hebt ruim de tijd om jezelf aan te kleden en je rugzakken in te pakken. In je daypack stop je alles wat je onderweg nodig hebt, de rest gaat in je grote rugzak. Dan schuif je aan voor een stevig ontbijt. Na de medische check start de hike. Tussendoor zijn er korte pauzes en wordt de lunch geserveerd. Na de lunch gaat de tocht verder tot je aankomt bij het volgende kamp, waar de tenten en je grote rugzak al klaarstaan. Deze zijn door de porters de berg opgedragen. Je kunt je opfrissen voor het diner. Na het eten, de medische check en het doornemen van de volgende dag, zul je op tijd je bed opzoeken om weer fris te zijn voor de volgende dag.
Het beklimmen van de Kilimanjaro is zwaar, maar vele klimmers, jong en oud, zijn je voorgegaan en het is dus zeker te doen als je je goed voorbereidt. Je hebt geen klimervaring nodig, de route naar de top is namelijk meer een wandeling dan een beklimming. Maar je moet deze wandeling niet onderschatten. Als je hoger komt, daalt de luchtdruk en wordt de tocht zwaarder. Een goede conditie en doorzettingsvermogen zijn nodig om de top te halen. Doordat we bij Heroes for Charity kiezen voor de Lemosho-route, welke langer duurt dan veel van de andere routes, heeft je lichaam meer tijd om te acclimatiseren, waardoor het slagingspercentage bij deze route hoger ligt (>90%) dan bij veel van de andere routes.
Veiligheid is de nummer 1 prioriteit op de berg. Het beklimmen van de Kilimanjaro moet zeker niet onderschat worden en kan gevaarlijk zijn als je niet goed voorbereid bent, niet luistert naar je eigen lichaam of naar de gidsen en koste wat het kost de top wilt behalen. Daarom werken we bij Heroes for Charity met zeer ervaren en medisch opgeleide gidsen, bereiden we je zo goed mogelijk voor, worden er medische checks gedaan en hebben we gekozen voor de Lemosho-route, waarbij je langer de tijd hebt om te acclimatiseren.
Omdat je minimaal 2 maanden nodig hebt voor een goede voorbereiding op de beklimming, kun je je aanmelden tot 2 maanden voor de start van de challenge (mits het maximum aantal deelnemers nog niet behaald is).
Ja, je wordt niet samengevoegd met andere (internationale) groepen, maar gaat de challenge aan met alleen deelnemers van Heroes for Charity.
Tijdens de beklimming gaat er een grote groep aan lokale crew mee, van gidsen die je begeleiden naar de top tot porters die de bagage, het voedsel en de tenten dragen. In veel gevallen krijgt deze crew niet betaald vanuit hun werkgever en zijn ze volledig afhankelijk van fooien. Heroes for Charity werkt samen met een organisatie waarbij de gidsen wel betaald worden. Toch is het ook in dit geval gebruikelijk dat je de crew fooi geeft, wat zij zien als onderdeel van hun loon. Dit is een lokaal gebruik, waardoor het niet in de prijs meegenomen kan worden. Aan het einde van de challenge wordt dit geld overhandigd aan de crew. Een ritueel wat erg mooi is om mee te maken en waar je ook de topbeklimming met elkaar viert.
Acute hoogteziekte wordt veroorzaakt doordat je lichaam zich niet snel genoeg kan aanpassen aan het lagere zuurstofniveau op grote hoogte. In de meeste gevallen zijn de symptomen mild, bijvoorbeeld hoofdpijn, verlies van eetlust, duizeligheid en vermoeidheid. Bij ernstigere vormen worden de klachten heftiger en daarmee gevaarlijker. Hoogteziekte is daarom iets wat zeker serieus genomen moet worden. De gidsen kunnen hoogteziekte tijdig herkennen en behandelen. Klimmers die goed acclimatiseren krijgen minder last van hoogteziekte en hebben dus een grotere kans om de top te behalen. De Lemosho-route is een langere route, waarin een extra dag zit om te acclimatiseren. Daarnaast is het belangrijk om niet te snel te gaan, goed te eten en te drinken. De gidsen bepalen het tempo en zullen je blijven motiveren om voldoende te eten en te drinken.
Ja, het is ook mogelijk om de challenge aan te gaan met een privégroep. In overleg worden de vertrekdatum en de prijs bepaald. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Ja, het is mogelijk om een optie te nemen. Een optie geeft je nog wat bedenktijd. Er wordt vrijblijvend een plekje voor je vastgehouden voor een bepaalde periode. Als de plekken voor die tijd bezet raken, wordt er contact met je opgenomen om te vragen of je van je optie een definitieve reservering wilt maken. Een ander voordeel: de prijs die nu geldt voor de challenge blijft voor jou vaststaan. Je hoeft nu nog niks te betalen en kunt de optie altijd annuleren. Bekijk het formulier om je aan te melden voor de optie om te zien voor welke periode de optie geldt (te vinden via deze pagina).
Benieuwd welke maatregelen Heroes for Charity neemt om reizen in coronatijd zo verantwoord en veilig mogelijk te maken? En wat er gebeurt als de challenge door corona niet door kan gaan? Lees er alles over op de pagina 'Reizen naar Tanzania tijdens corona' (specifiek voor deze challenge) en 'Veilig boeken en reizen' (algemeen voor Heroes for Charity).
De Nieuwjaarsduik valt onder de moeilijkheidsgraad ‘uitdagend’. Het is een challenge waarbij de activiteit zelf, het duiken in het koude water, van korte duur is, maar welke door de koude omstandigheden toch als een echte uitdaging wordt gezien. Je moet het daarom dus ook niet onderschatten en zeker niet te lang in het koude water blijven, aangezien dat risico’s met zich mee kan brengen. De warming-up vooraf, op tijd afdrogen, warm aankleden en de warme erwtensoep achteraf gaan helpen om deze challenge te volbrengen.
Er is geen minimum aantal deelnemers aan de challenge. Hierdoor is het geld inzamelen nooit voor niets.
De Nieuwjaarsduik in Scheveningen is een open evenement waar iedereen aan mee kan doen. In totaal doen er maximaal 10.000 mensen mee aan deze duik. Je duikt dus niet alleen met deelnemers van Heroes for Charity, maar zal de groep van te voren wel ontmoeten in een Schevenings restaurant, zodat je de challenge wel als groep aangaat.
De minimumleeftijd om mee te doen aan de challenge is 18 jaar. Kinderen tussen de 12 en 17 jaar kunnen onder begeleiding van een ouder/verzorger meedoen. Volwassenen op leeftijd wordt afgeraden om het koude water in te gaan.
Mocht je onverhoopt toch niet mee kunnen doen aan de challenge, dan kun je deze tot een week voorafgaand aan de challenge kosteloos annuleren. Mocht je de betaling al voldaan hebben, dan wordt deze binnen 14 dagen teruggestort. Let op: als je al geld hebt opgehaald voor het goede doel, kan dit geld niet meer teruggestort worden naar de donateurs. Dit is rechtstreeks naar het goede doel gegaan.
Voorafgaand aan de duik verzamelen we bij een restaurant aan het strand van Scheveningen. Hier krijg je een warme kop koffie of thee en kun je genieten van een lekker taartje. Na afloop van de Nieuwjaarsduik staat er een kop warme erwtensoep voor je klaar.
Zorg er in ieder geval voor dat je het volgende meeneemt:
- Zwemkleding (het is handig om dit al aan te hebben onder je kleding)
- Handdoek
- Warme kleding voor achteraf
- Tip: neem een badjas mee, dan heb je het al snel wat warmer en kun je je daarna goed afdrogen en warm aankleden
- Tas om je natte spullen in te doen
- Coronatoegangsbewijs
- Legitimatiebewijs
Vanwege de drukte van de Nieuwjaarsduik wordt aangeraden om met het openbaar vervoer of de fiets te komen. Mocht je toch met de auto komen, kun je je auto parkeren in een van de parkeergarages in de buurt van het strand (Scheveningen Bad, Kurhaus of Nieuwe Parklaan) of op een van de iets verder gelegen parkeerterreinen (op 1 januari soms zelfs gratis, Zwarte Pad of Noordelijk Havenhoofd). Je kunt ook gebruikmaken van Park + Beach. Bij dit laatste zet je je auto voor een paar euro de hele dag in de parkeergarage, je loopt binnen 1 minuut naar de dichtstbijzijnde tramhalte en bent met de tram zo bij het strand. In sommige gevallen kun je vooraf al een plekje reserveren, zodat je zeker weet dat je met je auto terecht kunt.
Bij de Nieuwjaarsduik in Scheveningen zijn EHBO’ers en de reddingsbrigade aanwezig, die kunnen helpen als het niet goed met je gaat. Zij weten wat ze moeten doen als je te maken krijgt met onderkoeling.
Voor mensen met een goede gezondheid is een kortdurende afkoeling prima te doen. Voor mensen in risicogroepen wordt deze activiteit afgeraden. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een hart- of longziekte, kinderen onder de 12 jaar, volwassenen op hoge leeftijd en mensen met een slechte conditie.
Ook voor mensen met een goede gezondheid en conditie is het verstandig om op het volgende te letten:
- Drink vooraf voldoende, maar geen alcohol
- Zorg voor een goede warming-up
- Leg voldoende droge en warme kleding klaar
- Houd je nek en hoofd droog, draag een muts
- Ga uit het water als je gaat rillen
- Droog je hele lichaam goed af
- Neem warm drinken achteraf
- Als je koud blijft, flauw, duizelig, misselijk of benauwd wordt, ga naar de EHBO-post
Aanmelden is mogelijk tot twee weken voor het evenement. Je kunt je individueel of in teamverband aanmelden.
Je loopt tijdens deze Heroes Hike de Duintoppentocht. De volledige route is zo’n 22 kilometer. Vind je dit te lang? Dan kun je er ook voor kiezen om de route deels te lopen en wandel je alleen het eerste gedeelte van de route, wat uitkomt op zo’n 12 kilometer.
Je kunt er tijdens deze tocht voor kiezen om zelfstandig (individueel of met deelnemers die je kent) te lopen of om onder begeleiding van de challengeleider mee te lopen in groepsverband. Bij deze challengeleider kun je ook vooraf, tijdens of na de challenge terecht met al je vragen. Daarnaast ontvang je na aanmelden verschillende voorbereidingsgidsen, met tips ter voorbereiding, om te trainen en om geld in te zamelen voor het goede doel.
De Heroes Hike valt onder de moeilijkheidsgraad ‘uitdagend’. Het is een eendaagse wandeltocht, die door de vele toppen en de verschillende type ondergronden als een echte uitdaging gezien wordt. Je loopt stukken door het bos, maar ook over de duinen en het strand, wat de wandeling best pittig maakt. Er staan gelukkig genoeg bankjes langs de route waar je even tot rust kunt komen en kunt genieten van de prachtige natuur en uitzichten. Doordat je kunt kiezen uit twee afstanden, 12 en 22 kilometer, kun je zelf beslissen hoe zwaar je het jezelf maakt.
Er is geen minimum aantal deelnemers aan de challenge. Hierdoor is het geld inzamelen nooit voor niets, want de challenge kan met elk aantal deelnemers doorgaan.
De minimumleeftijd om mee te doen aan de challenge is 18 jaar. Kinderen tussen de 12 en 17 jaar kunnen onder begeleiding van een ouder/verzorger meedoen.
Mocht je onverhoopt toch niet mee kunnen doen aan de challenge, dan kun je deze tot twee weken voorafgaand aan de challenge kosteloos annuleren. Mocht je de betaling al voldaan hebben, dan wordt deze binnen 14 dagen teruggestort. Let op: als je al geld hebt opgehaald voor het goede doel, kan dit geld niet meer teruggestort worden naar de donateurs. Dit is rechtstreeks naar het goede doel gegaan.
Als je meedoet aan de Heroes Hike begint de dag met iets lekkers bij de koffie of thee bij inschrijven. Daarnaast ontvang je op de dag zelf een lunchpakket, met daarin allerlei lekkers en voedzaams wat je onderweg kunt opeten en -drinken. Zelf neem je voldoende water/drinken mee voor de volledige tocht en het advies is om ook wat extra snacks mee te nemen, voor als je nog net wat meer energie nodig hebt.
Bij het Buitencentrum Schoorlse Duinen zijn twee parkeerterreinen. Tussen 10.00 en 19.00 uur parkeer je hier betaald, waarbij de opbrengsten ten goede komen aan de Schoorlse Duinen.
Bij de start- en finishlocatie zijn voldoende toiletten aanwezig. Het is verstandig om voordat je aan de tocht begint naar het toilet te gaan, want in de Schoorlse Duinen zelf zijn geen toiletten. Je komt redelijk aan het begin van de route langs twee strandtenten, maar daarna is het echt alleen nog maar natuur. Het advies is om voor de zekerheid wat toiletpapier en een afsluitbaar plastic zakje mee te nemen (want we willen geen papier in de natuur achterlaten).
Als je je aanmeldt voor de Heroes Hike, krijg je vooraf informatie over wat verstandig is om mee te nemen tijdens de wandeltocht.
De Duintoppentocht in de Schoorlse duinen wordt gezien als een van de meest uitdagende wandelingen in Nederland en is daarmee dus een echte challenge. Je beklimt de hoogste duintop van Nederland en beklimt daarnaast nog veel meer toppen, wat zorgt voor verschillende mooie uitzichtpunten. Daarnaast is de natuur waar je doorheen loopt prachtig. Je wandelt over strand, stuivende duinen, bossen en heide. Een echte Heroes Hike dus!
De Schoorlse Duinen is een van de natuurgebieden van Staatsbosbeheer.
Na aanmelden krijg je verschillende voorbereidingsgidsen opgestuurd, met daarin tips voor het trainen en het inzamelen van geld voor het goede doel. Daarnaast kun je ervoor kiezen om op de dag zelf mee te lopen onder begeleiding van de challengeleider.
Nee, je hoeft zeker niet extreem sportief te zijn. Zolang je je goed voorbereidt, waardoor je een lange afstand kunt wandelen en fit genoeg bent, kun je deze challenge aangaan.
De volledige route van de Duintoppentocht is ongeveer 22 kilometer. Normaal loop je zo’n 5 kilometer per uur, maar door de vele toppen en de lastige ondergrond ligt je snelheid tijdens deze tocht misschien iets lager. Ga er dus vanuit dat je ongeveer 5 uur aan het lopen bent voor de volledige route, 4 uur voor de route van 17 kilometer en 3 uur voor de route van 12 kilometer.
Mocht je onverhoopt toch niet mee kunnen doen aan de challenge, dan kun je deze tot een maand voorafgaand aan de challenge kosteloos annuleren. Mocht je de betaling al voldaan hebben, dan wordt deze binnen 14 dagen teruggestort. Let op: het gedoneerde bedrag en eventuele extra opgehaalde donaties voor het goede doel, kunnen niet meer teruggestort worden. Dit is rechtstreeks naar het goede doel gegaan.
De minimumleeftijd om mee te doen aan de challenge is 18 jaar. Kinderen tussen de 12 en 17 jaar kunnen onder begeleiding van een ouder/verzorger meedoen.
Als je je aanmeldt voor de Heroes Hike, krijg je vooraf informatie over wat verstandig is om mee te nemen tijdens de wandeltocht.
De route is grotendeels aangegeven met wegbewijzering vanuit Staatsbosbeheer. Heroes for Charity vult deze wegbewijzering aan op plekken waar dat nodig is met bordjes van Heroes for Charity.
Je krijgt een papieren kaart van het gebied mee waar de routes op staan en kunt de routes via een app ook online inzien en volgen.
Als je je aanmeldt voor de Heroes Hike for Charity geef je in het inschrijfformulier aan welk goed doel je wilt steunen met jouw wandeling. Je doneert zelf minimaal € 5,- aan dit goede doel. Meer mag natuurlijk altijd.
Daarnaast kun je ervoor kiezen (dat is dus niet verplicht) om nog meer geld in te zamelen voor jouw goede doel. Je krijgt dan een eigen Heroes-pagina, die je eenvoudig kunt delen met anderen, waar donateurs een donatie achter kunnen laten. Er zijn veel verschillende manieren om geld op te halen voor het goede doel. Heroes for Charity zal je hierbij helpen door het delen van een fondswervingsgids met allerlei ideeën erin, het sturen van tips en het delen van voorbeelden van anderen.
De Heroes Hike is een eendaagse wandeltocht, die door de vele toppen en de verschillende type ondergronden als een echte uitdaging gezien wordt. Je loopt stukken door het bos, maar ook over de duinen en het strand, wat de wandeling best pittig maakt. Er staan gelukkig genoeg bankjes langs de route waar je even tot rust kunt komen en kunt genieten van de prachtige natuur en uitzichten. Doordat je kunt kiezen uit twee afstanden, 12 en 22 kilometer, kun je zelf beslissen hoe zwaar je het jezelf maakt.
Aanmelden is mogelijk tot twee weken voor het evenement (mits het evenement niet eerder vol raakt). Je kunt je individueel of in teamverband aanmelden.
Je kunt op de dag zelf nog veranderen van route, als je merkt dat de door jou gekozen route te licht of te zwaar is. Weet je vooraf al dat je een ander aantal kilometers wilt lopen? Geef je aanpassing dan door via info@heroesforcharity.nl.
Zowel de start als de finish zijn bij het Buitencentrum Schoorlse Duinen. Hier haal je voorafgaand aan de tocht je snackpakket op en na afloop neem je hier je medaille in ontvangst.
De finish sluit om 17.00 uur. De verwachting is dat iedereen voor die tijd binnen moet kunnen zijn.
Bij het Buitencentrum Schoorlse Duinen zijn twee parkeerterreinen. Tussen 10.00 en 19.00 uur parkeer je hier betaald, waarbij de opbrengsten ten goede komen aan de Schoorlse Duinen.
Schoorl, waar het Buitencentrum Schoorlse Duinen ligt, is met de bus te bereiken vanaf het NS-station Alkmaar. Kijk voor meer informatie over de OV-dienstregeling op www.9292.nl.
Het is op dit moment niet meer nodig om je coronatoegangsbewijs te laten zien bij evenementen.
Als het vanwege corona niet mogelijk is om de Heroes Hike plaats te laten vinden, zal de Heroes Hike verschoven worden naar een andere datum of wordt er met de deelnemende Heroes gekeken naar een alternatief. Dit zodat het geld inzamelen en trainen niet voor niets is geweest.
Ja, het is mogelijk om een team van meerdere personen aan te melden, die samen de uitdaging aangaan voor hetzelfde doel. Als team krijg je dan een Heroes-pagina, waarmee donaties binnengehaald kunnen worden.
Aanmelden is mogelijk tot twee weken voor het evenement (mits het evenement niet eerder vol raakt). Je kunt je individueel of in teamverband aanmelden.
Als je je aanmeldt voor de Heroes Hike, krijg je vooraf informatie over wat verstandig is om mee te nemen tijdens de wandeltocht.
Je kunt op de dag zelf nog veranderen van route, als je merkt dat de door jou gekozen route te licht of te zwaar is. Weet je vooraf al dat je een ander aantal kilometers wilt lopen? Geef je aanpassing dan door via info@heroesforcharity.nl.
De route wordt aangegeven met pijlen die je kunt volgen. Je krijgt ook een papieren kaart van het gebied mee waar de routes op staan en kunt de routes via een app online inzien en volgen.
Ja, het is mogelijk om een team van meerdere personen aan te melden, als jullie de uitdaging aan willen gaan voor hetzelfde goede doel. Je kunt als team ook een eigen Heroes-pagina krijgen, waarmee je nog meer donaties kunt binnenhalen voor jullie goede doel.
Het is zeker mogelijk om binnen een team verschillende afstanden te kiezen. Het eerste deel van de route is gelijk, dus je kunt een groot deel gezamenlijk lopen.
Gemiddeld loop je zo'n 5 kilometer per uur. Omdat er in de route ook wel wat hoogteverschil zit, kan het zijn dat je gemiddelde snelheid iets lager ligt. Voor de route van 22 kilometer moet je dus rekenen op zo'n 4 tot 5 uur wandelen, voor de route van 17 kilometer zo'n 3 tot 4 uur wandelen en voor de route van 12 kilometer zo'n 2 tot 3 uur wandelen.
Je kunt gratis parkeren bij de start- en finishlocatie: Paviljoen de Posbank. Is deze parkeerplaats vol? Kijk dan op deze pagina voor alternatieve parkeerplaatsen. We raden aan om waar mogelijk met de fiets of het openbaar vervoer te komen.
De finish sluit om 17.00 uur. De verwachting is dat iedereen voor die tijd binnen moet kunnen zijn.
Zowel de start als de finish zijn bij Paviljoen de Posbank. Hier haal je voorafgaand aan de tocht je snackpakket op en na afloop neem je hier je medaille in ontvangst. In de week voorafgaand aan de Heroes Hike ontvang je de definitieve start- en finishlocatie.
De minimumleeftijd om mee te doen aan de challenge is 18 jaar. Kinderen tussen de 12 en 17 jaar kunnen onder begeleiding van een ouder/verzorger meedoen.
Mocht je onverhoopt toch niet mee kunnen doen aan de challenge, dan kun je deze tot een maand voorafgaand aan de challenge kosteloos annuleren. Mocht je de betaling al voldaan hebben, dan wordt deze binnen 14 dagen teruggestort. Let op: het gedoneerde bedrag en eventuele extra opgehaalde donaties voor het goede doel, kunnen niet meer teruggestort worden. Dit is rechtstreeks naar het goede doel gegaan.
Bij de start- en finishlocatie zijn voldoende toiletten aanwezig. Het is verstandig om voordat je aan de tocht begint naar het toilet te gaan, want op de route zelf zijn geen toiletten. Op sommige plekken is een restaurant in de buurt, maar de route loopt door de natuur. Het advies is om voor de zekerheid wat toiletpapier en een afsluitbaar plastic zakje mee te nemen (want we willen geen papier in de natuur achterlaten).
Als je je aanmeldt voor de Heroes Hike for Charity geef je in het inschrijfformulier aan welk goed doel je wilt steunen met jouw wandeling. Je doneert zelf minimaal € 5,- aan dit goede doel. Meer mag natuurlijk altijd.
Daarnaast kun je ervoor kiezen (dat is dus niet verplicht) om nog meer geld in te zamelen voor jouw goede doel. Je krijgt dan een eigen Heroes-pagina, die je eenvoudig kunt delen met anderen, waar donateurs een donatie achter kunnen laten. Er zijn veel verschillende manieren om geld op te halen voor het goede doel. Heroes for Charity zal je hierbij helpen door het delen van een fondswervingsgids met allerlei ideeën erin, het sturen van tips en het delen van voorbeelden van anderen.
Omdat je minimaal 2 maanden nodig hebt voor een goede voorbereiding op de fietstocht, kun je je aanmelden tot 2 maanden voor de start van de challenge (mits het maximum aantal deelnemers nog niet behaald is).
Meer informatie over aanmelden
De Saigon to Angkor Wat Ride for Charity valt onder de moeilijkheidsgraad ‘zwaar’, voornamelijk omdat het om een meerdaagse fietstocht gaat. De tocht is verder heel goed te doen als je een normale tot goede conditie hebt. Je verblijft in hotels, dus het is vooral de fysieke activiteit en de omstandigheden in het land die het uitdagend maken. Je fietst gemiddeld ongeveer 6 uur per dag, er zitten lange en korte fietsdagen bij. Temperaturen kunnen oplopen tot 30 graden, wat de fietstocht zwaar kan maken. Je fietst over verschillende ondergronden, waaronder ook onverharde wegen, maar het terrein is over het algemeen vlak. Er zijn geen steile of lange hellingen. Je wordt goed begeleid en verzorgd, dus met wat doorzettingsvermogen moet het lukken om het eindpunt, de mooie tempels van Angkor Wat, te halen.
Deze challenge kan al doorgaan bij 3 deelnemers. Het maximum aantal deelnemers is 15. Als het aantal deelnemers onder de 6 is, wordt er gekeken of de challengeleider vanuit Nederland mee kan of dat de challenge begeleidt wordt door een lokale Engelssprekende gids. In dit geval kun je de challenge ook omboeken naar een moment met meer deelnemers. Bij 6 deelnemers of meer gaat er altijd een challengeleider vanuit Nederland mee.
De minimumleeftijd om mee te doen aan de challenge is 18 jaar. Ben je 16 of 17 jaar? Dan kun je onder begeleiding van een van je ouders/verzorgers meedoen.
Mocht je de challenge onverhoopt moeten annuleren, dan gelden de annuleringsvoorwaarden zoals beschreven in de algemene voorwaarden. Let op: als je al geld hebt opgehaald voor het goede doel, kan dit geld niet meer teruggestort worden naar de donateurs. Dit is rechtstreeks naar het goede doel gegaan.
Deze fietstocht fiets je op een mountainbike, die in Vietnam voor je klaarstaat. Bij de grens met Cambodja lever je deze mountainbike in en in Cambodja krijg je een nieuwe om de tocht mee te vervolgen. De fietsen zijn in goede conditie en als er iets kapot is, kan de gids dit maken. Zij hebben gereedschap bij de hand. Op de eerste dag wordt er gekeken welke fiets het best bij je past. Tegen meerkosten is het ook mogelijk om de tocht af te leggen op een elektrische fiets.
Je verblijft iedere nacht in een andere accommodatie, met uitzondering van de accommodaties in Ho Chi Minh City en in Siem Reap. Daar verblijf je meerdere nachten. Op de meeste plekken verblijf je in een 3-sterrenhotel.
Tijdens de fietstocht kun je je bidon bijvullen met water. Ook vers fruit en snacks voor onderweg zijn beschikbaar. Verder is het eten in een groot deel van de gevallen inbegrepen (bij het programma van dag tot dag staat welke maaltijden per dag inbegrepen zijn). Je krijgt heerlijke maaltijden voorgeschoteld. Je zet de fiets even langs de kant voor een lunch bij een restaurantje of voor een picknick onderweg en ook ’s avonds wordt er veelal in lokale restaurantjes gegeten.
Vanaf het vliegveld wordt je opgehaald en naar je hotel gebracht. Tijdens de fietstocht zal je verschillende keren stukjes in een bus vervoerd worden en daarnaast wordt er gebruik gemaakt van (veer)boten om op de plek van bestemming te komen. Als je het standaard programma aanhoudt, wordt je ook weer naar het vliegveld teruggebracht.
In de accommodaties zijn toiletten aanwezig en ook tijdens de fietsroute kun je op verschillende plekken (basic) toiletten vinden. Op sommige plekken zijn ze lastiger te vinden, dus het is verstandig om wat toiletpapier voor onderweg mee te nemen.
Een goede uitrusting is erg belangrijk om de kans om de challenge te halen te vergroten. Vraag het informatiemagazine aan, waarin de volledige paklijst staat, om te weten wat je allemaal mee moet nemen. De bagage zal met de bus meegenomen worden naar de accommodaties. Zelf neem je overdag alleen mee wat je nodig hebt voor de fietstocht.
Deze challenge is een pakketreis, waardoor je aanspraak kunt maken op de rechten die gelden uit de EU-richtlijn voor pakketreizen. De challenge valt hiermee ook onder de garantieregelingen van het GGTO en het Calamiteitenfonds.
De challenge wordt begeleid door een Nederlandssprekende challengeleider. De challengeleider is je aanspreekpunt voor, tijdens en na de challenge en kan al je vragen beantwoorden. Verder krijg je na aanmelden een informatiedocument waarin alle belangrijke informatie staat ter voorbereiding, met tips om te trainen en geld in te zamelen. Daarnaast wordt de fietstocht begeleid door een of meerdere lokale Engelssprekende gidsen. Zij doen er alles aan om jou veilig naar het eindpunt te krijgen en kunnen daarnaast ook nog eens heel veel vertellen over alles wat je onderweg tegenkomt.
Veiligheid is de nummer 1 prioriteit tijdens de challenge. De lokale gidsen zijn gekwalificeerd voor eerste hulp, reizen met een EHBO-kit en weten wat je wel en niet moet doen tijdens de tocht. Het is belangrijk om te luisteren naar je eigen lichaam, het aan te geven als je je even niet goed voelt en het advies op te volgen van de gidsen.
Voordat je aan de fietstocht begint is het advies om langs te gaan bij de huisarts voor een medische check. Mensen met hartfalen, astma, epilepsie of vrouwen die zwanger zijn, wordt sterk afgeraden om deel te nemen aan de challenge.
De gidsen zien de veiligheid van de fietsers als hun eerste prioriteit en nemen dit zeer serieus. Op de eerste dag volg je een briefing en wordt de veiligheid van het fietsen besproken. Ook voor zeer ervaren fietsers is het fietsen in Vietnam en Cambodja waarschijnlijk anders dan wat ze gewend zijn. Het dragen van een fietshelm is daarom verplicht. Daarnaast vragen we iedereen te letten op je eigen veiligheid en die van de andere deelnemers. In zeer onveilige situaties kan de gids of de challengeleider beslissen om de challenge te wijzigen of te annuleren. Het is verstandig om kostbaarheden thuis te laten of goed weg te stoppen, tijdens het fietsen, maar vooral ook in de grote steden.
Voor reizen naar Vietnam en Cambodja worden vaccinaties tegen DTP en hepatitis A aangeraden. Andere vaccinaties of het gebruik van malariapillen kunnen in sommige gevallen verstandig zijn, maar hangen af van de aard en de duur van de reis en je eigen gezondheidssituatie. Laat je daarom adviseren en check de website van de GGD voor de meest recente informatie over vaccinaties voor Vietnam en Cambodja.
Zorg dat je zelf ook de nodige medicijnen en middeltjes tegen kleine pijntjes bij je hebt. Deze zijn terug te vinden op de paklijst. De gidsen beschikken over een EHBO-kit, maar mogen geen farmaceutische medicijnen bij je toedienen. Daarnaast weet je, door het zelf mee te nemen, wat je gebruikt of inneemt (namen van geneesmiddelen kunnen namelijk verschillen van land tot land) en ben je goed voorbereid.
Heroes for Charity raadt aan om goed te kijken naar reis- en annuleringsverzekeringen. Als deelnemer aan de Saigon to Angkor Wat Ride for Charity ben je verplicht een reisverzekering af te sluiten. Het is verstandig om bij je verzekeraar te checken of je goed gedekt bent voor deze activiteit. Een annuleringsverzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden (let op: indien je deze nog niet hebt, is het verstandig om deze zo snel mogelijk na boeken af te sluiten, omdat je anders mogelijk niet voor alles gedekt bent). Heroes for Charity biedt zelf geen verzekeringen aan.
In het informatiedocument wat je ontvangt na aanmelden staan telefoonnummers waarmee het thuisfront contact kan opnemen in geval van nood.
Vietnam is een zeer langgerekt land, waardoor er verschillende klimaten zijn. Het zuiden, waar Ho Chi Minh City ligt, kent net als Cambodja een tropisch moessonklimaat. Hierdoor is het heel het jaar door warm en vochtig. De regenperiode loopt van mei tot oktober; de neerslag valt dan in de vorm van korte hevige regenbuien. In de maanden november tot en met april is het droger en is het in Cambodja vaak ook net iets minder heet.
In Vietnam is Vietnamees de officiële taal. Het is een tonale taal, wat betekent dat eenzelfde woord een andere betekenis krijgt afhankelijk van de toon waarop het uitgesproken wordt. In Cambodja is het Khmer de nationale taal, welke door 90% van de bevolking gesproken wordt. De overige 10% bestaat voor een groot deel uit Vietnamees- en Chineessprekende mensen. De Vietnamezen en Cambodjanen die werkzaam zijn in het toerisme spreken over het algemeen ook Engels.
Vietnam en Cambodja kennen veel cultuurverschillen met Nederland. Over het algemeen zijn de Vietnamezen en Cambodjanen erg vriendelijke mensen en gaan ze conflicten uit de weg. Als je ruzie maakt of kritiek levert in het bijzijn van anderen, daal je in achting. Met een glimlach krijg je dus veel meer gedaan dan met boos worden. Onderhandelen is heel normaal, zolang het op een vriendelijke manier gebeurt. Vietnamezen en Cambodjanen zijn erg geïnteresseerd, het is niet ongewoon dat ze op je af komen om persoonlijke vragen te stellen.
In beide landen is een groot deel van de bevolking aanhanger van het boeddhisme. Je vindt er dan ook veel tempels. Als je deze tempels bezoekt is het qua kleding netjes als je knieën en schouders bedekt zijn. Je mag in dit soort heiligdommen vaak ook alleen naar binnen zonder iets op je hoofd en met blote voeten.
Voor zowel Vietnam als Cambodja heb je een paspoort nodig wat na aankomst in het land nog minimaal 6 maanden geldig is. Daarnaast heb je in Vietnam en Cambodja een visum nodig (zie hieronder); hiervoor moet je paspoort minimaal twee lege visumpagina’s hebben. Ook moet je paspoort minimaal 1 maand langer geldig zijn dan de datum waarop je visum afloopt.
Voor je verblijf in Vietnam heb je een visum nodig. Je kunt een e-visum aanvragen via de website van de Vietnamese immigratiedienst. De kosten hiervan zijn op dit moment US$ 25. Houd de status van je aanvraag in de gaten en zorg dat je het e-visum afdrukt en meeneemt op reis. Het e-visum kan afgegeven worden voor een verblijf van maximaal 30 dagen. Het is geldig voor 28 internationale grensovergangen, waaronder de vliegvelden van Ho Chi Minh City en Hanoi. Je kunt het visum ook aanvragen via de Vietnamese Ambassade (Den Haag en Brussel) of via een visumcentrale. De kosten hiervoor liggen vaak hoger en het neemt meer tijd in beslag, omdat je je paspoort moet afleveren en enkele dagen later pas kunt ophalen.
Als je vanuit Vietnam de grens met Cambodja overgaat, krijg je ter plaatse met een Europees paspoort een ‘Visa On Arrival’. Je hebt twee paspoortfoto’s nodig en US$ 35 contant en gepast betalen in briefgeld (1x $20, 1x $10 en 1x $5).
De munteenheid van Vietnam is de Dong (VND) en in Cambodja de Riel (KHR), maar vaak kun je ook in US dollars betalen. In de grotere steden kun je geld pinnen met je bankpas. Zorg ervoor dat je bankpas op werelddekking staat. Omdat het kan voorkomen dat je bankpas bij een bepaalde bank niet werkt, is het slim om een creditcard mee te nemen. Daarnaast is het aan te raden om van te voren US Dollars te bestellen en deze mee te nemen, zodat je voldoende hebt voor je visa, de fooien en wat extra geld voor bijvoorbeeld een taxi, eten of souvenirs. Als je Dong of Riel in je bezit krijgt, is het verstandig om hier niet te veel van over te houden, want inwisselen is vaak lastig of tijdrovend.
In de Nederlandse zomertijd is het in Vietnam en Cambodja 5 uur later dan in Nederland. In onze wintertijd is het in Vietnam en Cambodja 6 uur later.
In Vietnam en Cambodja maken ze gebruik van verschillende soorten stopcontacten, welke niet allemaal gelijk zijn aan de Nederlandse stopcontacten. Het is dus verstandig om een wereldstekker mee te nemen voor het gebruik in de accommodaties.
In de gebieden waar gefietst wordt is het het hele jaar door warm en vochtig. Je wilt de regenperiode van mei tot en met oktober vermijden. De beste reistijd om te fietsen in Vietnam en Cambodja is daarom in de maanden november tot en met april, wanneer het droger is en in Cambodja vaak ook net iets minder heet.
Tijdens de informatiebijeenkomst vertelt de challengeleider je alles wat je moet weten over de challenge die je aangaat. Na aanmelden krijg je een informatiedocument waarin alle belangrijke zaken ter voorbereiding beschreven staan en je ontvangt tips voor het trainen en het inzamelen van geld voor het goede doel.
Nee, je hoeft zeker niet extreem sportief te zijn voor deze challenge. Zolang je je goed voorbereidt, fit bent en een normale conditie hebt, moet het lukken.
Goede uitrusting is erg belangrijk om het eindpunt van de challenge te halen. Vraag het informatiemagazine aan, met daarin de volledige paklijst, om te weten wat je allemaal mee moet nemen. Deze paklijst zal ook doorgenomen worden tijdens de informatiebijeenkomst.
Hoelang je per dag fietst, hangt natuurlijk af van hoe snel je als groep gaat, maar gemiddeld fiets je zo’n 6 uur per dag. Er zijn lange en korte fietsdagen. Bekijk daarvoor ook het programma van dag tot dag.
Je begint de dag goed met een heerlijk ontbijt. Vaak staat deze vroeg op de planning, zodat de fietstocht op tijd kan beginnen. Je wilt namelijk het grootste gedeelte van de tocht in de ochtend fietsen, omdat het na de lunch warmer wordt. Je stapt op de fiets en geniet van al het moois om je heen. Onderweg stop je ergens om te lunchen. Af en toe pak je de (veer)boot, omdat je over water heen moet of stap je in de bus, omdat het stuk op de fiets niet te doen is. De tocht gaat door tot je bij het volgende hotel aankomt. Na een lekker diner, zul je op tijd je bed opzoeken om weer fris te zijn voor de volgende dag.
De Saigon to Angkor Wat Ride for Charity is een meerdaagse fietstocht. De tocht is heel goed te doen als je een normale tot goede conditie hebt. Je verblijft in hotels, dus het is vooral de fysieke activiteit en de omstandigheden in het land, zoals de temperaturen, die het uitdagend maken. Je fietst over verschillende ondergronden, waaronder ook onverharde wegen, maar het terrein is over het algemeen vlak. Er zijn geen steile of lange hellingen. Je wordt goed begeleid en verzorgd, dus met wat doorzettingsvermogen moet het lukken om het eindpunt, de mooie tempels van Angkor Wat, te halen.
Veiligheid wordt door Heroes for Charity en de gidsen die meegaan tijdens de tocht zeer serieus genomen. Zo krijg je op de eerste dag een briefing waarin de veiligheid van het fietsen wordt besproken. Je draagt een fietshelm en we vragen iedereen te letten op je eigen veiligheid en die van anderen. In zeer onveilige situaties kan de gids of de challengeleider beslissen om de challenge te wijzigen of te annuleren. Het is daarnaast verstandig om kostbaarheden thuis te laten of goed weg te stoppen, tijdens het fietsen, maar vooral ook in de grote steden.
Je kunt je aanmelden tot 2 maanden voor de start van de challenge, mits het maximum aantal deelnemers nog niet behaald is.
Ja, je wordt niet samengevoegd met andere (internationale) groepen, maar gaat de challenge aan met alleen deelnemers van Heroes for Charity.
Tijdens de fietstocht gaan er een of meerdere lokale gidsen mee. En er rijdt een chauffeur mee. Heroes for Charity werkt samen met een organisatie die zijn medewerkers eerlijk betaalt. Toch is het wel gebruikelijk om de gids(en) en de chauffeur een fooi te geven als je tevreden bent over hun service. Ze zijn hier niet van afhankelijk, maar het is wel een belangrijk deel van hun inkomsten. Ze zullen er dan ook hard voor werken, met veel enthousiasme.
Ja, het is ook mogelijk om de challenge aan te gaan met een privégroep. In overleg worden de vertrekdatum en de prijs bepaald. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Benieuwd welke maatregelen Heroes for Charity neemt om reizen in coronatijd zo verantwoord en veilig mogelijk te maken? En wat er gebeurt als de challenge door corona niet door kan gaan? Lees er alles over op de pagina 'Veilig boeken en reizen'.
Als je de challenge met Heroes for Charity aangaat, is het idee dat je met deze uitdaging geld inzamelt voor een goed doel. Je kunt dit goede doel zelf kiezen. Heroes for Charity werkt samen met verschillende goede doelen waar je geld voor op kunt halen. Bekijk de lijst met goede doelen.
Door een samenwerking aan te gaan, kan Heroes for Charity ervoor zorgen dat het gedoneerde geld ook rechtstreeks bij het goede doel terecht komt. Dat is wel zo’n prettig idee voor jou en de donateurs die jou steunen. Als jouw goede doel niet in de lijst staat, kunnen we kijken of dit goede doel zich bij Heroes for Charity kan en wil aansluiten.
Na aanmelden krijg je een Heroes-pagina waarmee je eenvoudig donaties op kunt halen voor het door jou gekozen goede doel. In sommige gevallen verloopt dit via een actiepagina op het actieplatform van het goede doel zelf. Na aanmelden ontvang je hierover meer informatie.
Er is geen verplicht bedrag wat je moet halen. Elke Euro telt. Natuurlijk geldt: hoe meer geld, hoe beter voor het goede doel. Heroes for Charity zal je dan ook helpen en inspireren om zoveel mogelijk geld op te halen. Bekijk alvast deze tips.
Onze ervaring is dat het bij de meeste Heroes makkelijker gaat dan dat ze vooraf hadden gedacht.
Omdat de Inca Trail een maximum aantal bezoekers per dag toelaat, is het verstandig om je zo vroeg mogelijk aan te melden. Touroperators kunnen namelijk geen tickets vooraf inkopen, omdat het ticket direct op naam van de bezoeker ingekocht moet worden. Als je te lang wacht, is de kans dus groot dat alle tickets al vergeven zijn. Vaak wordt er voor tickets in het hoogseizoen aanbevolen om vijf tot zes maanden van te voren te boeken.
Omdat je minimaal twee maanden nodig hebt voor een goede voorbereiding, kun je je aanmelden tot twee maanden voor de start van de challenge (mits er nog tickets zijn voor de Inca Trail (en die kans is dus niet groot) en het maximum aantal deelnemers nog niet behaald is).
Bekijk de aanmeldopties
De trek naar Machu Picchu valt onder de moeilijkheidsgraad ‘extreem’. Dit komt voornamelijk doordat het een meerdaagse tocht is, waarbij je ook te maken krijgt met hoogte. Het is dus niet eenvoudig, maar zeker goed te doen als je je goed voorbereidt. Je wandelt gemiddeld 6 tot 8 uur per dag en hebt dus een goede conditie nodig. Je overnacht in tenten en wordt goed verzorgd door de crew. Zo gaat er een kok mee, dus je hoeft niet zelf te koken.
Het maximum aantal deelnemers aan deze challenge is 15. Er is geen minimum aantal deelnemers aan de challenge. Hierdoor kan de challenge altijd doorgaan en is het trainen en geld inzamelen dus nooit voor niets.
Bij 7 deelnemers of meer gaat er standaard een challengeleider mee vanuit Nederland en ga je de challenge aan als privé groep, met alleen deelnemers aan de Machu Picchu Trek for Charity. Als er minder dan 7 deelnemers zijn, kan de challenge ook doorgaan. Je wordt dan mogelijk samengevoegd met andere personen die niet meedoen aan de Machu Picchu Trek for Charity, maar ook de Inca Trail lopen. Daarnaast kan het bij minder dan 7 deelnemers voorkomen dat er geen challengeleider vanuit Nederland meereist naar Peru. De challengeleider begeleidt dan de voorbereidingsactiviteiten die in Nederland plaatsvinden en in Peru wordt de challenge begeleid door een zeer professionele Engelssprekende begeleider.
De minimumleeftijd om mee te doen aan de challenge is 18 jaar. Ben je 16 of 17 jaar? Dan kun je onder begeleiding van een van je ouders/verzorgers meedoen.
Mocht je de challenge onverhoopt moeten annuleren, dan gelden de annuleringsvoorwaarden zoals beschreven in de algemene voorwaarden. Let op: als je al geld hebt opgehaald voor het goede doel, kan dit geld niet meer teruggestort worden naar de donateurs. Dit is rechtstreeks naar het goede doel gegaan.
Tijdens de trektocht slaap je bij het kamp met z’n tweeën in een tent. Dit betekent dat je op prachtige plekken slaapt. De tenten zijn warm, waterdicht en ruim genoeg om ook je uitrusting kwijt te kunnen. In de tent ligt een slaapmatje en je kunt je eigen slaapzak meenemen of er een huren. Een eenpersoonstent is tegen meerprijs mogelijk. Bij het kamp is een tent aanwezig. De overige nachten verblijf je in een mooi 3-sterren hotel in Cusco. Het ontbijt is inbegrepen.
Je wordt tijdens de tocht uitstekend verzorgd door de kok die heerlijke maaltijden weet te bereiden onderweg. Ontbijt, lunch en avondeten zijn inbegrepen tijdens de tocht. De maaltijden zijn voedzaam. Ook als je eetlust vermindert door de hoogte, is het belangrijk om voldoende te eten. Zelf zorg je voor voldoende snacks tussendoor: muesli-, chocolade- en fruitrepen zijn goed voor de energie, maar ook nootjes of dropjes zijn lekker voor de afwisseling. Wat daarnaast extreem belangrijk is, is voldoende water drinken. Je kunt je drinkzak tijdens het ontbijt vullen met water, zodat je voldoende bij je hebt voor onderweg. In het hotel is het ontbijt inbegrepen.
Vanaf het vliegveld word je opgehaald en naar je hotel gebracht. Op de dag van de start van de trektocht word je naar het beginpunt van de Inca Trail gereden. Nadat de challenge is volbracht ga je vanuit Machu Picchu met de bus naar Aguas Calientes, waar je met de trein naar Cusco rijdt om vanuit daar naar je hotel gebracht te worden. Als je de oorspronkelijke reisroute aanhoudt, word je ook weer naar het vliegveld teruggebracht.
Bij de kampen waar je slaapt en op de meeste lunchplekken zijn toiletgebouwen.
Een goede uitrusting is erg belangrijk om de challenge te halen. Vraag het informatiemagazine aan, met daarin de volledige paklijst, om te weten wat je allemaal mee moet nemen.
Tijdens de wandeltocht draag je zelf een backpack met daarin al je spullen. De spullen die je tijdens de wandeltocht niet nodig hebt, kun je veilig opslaan in het hotel.
Deze challenge is een pakketreis, waardoor je aanspraak kunt maken op de rechten die gelden uit de EU-richtlijn voor pakketreizen. De challenge valt hiermee ook onder de garantieregelingen van het GGTO en het Calamiteitenfonds.
De challenge wordt begeleidt door een Nederlandssprekende challengeleider. Aan de challengeleider kun je al je vragen stellen. Verder krijg je na aanmelden een informatiedocument waarin alle belangrijke informatie staat ter voorbereiding, en krijg je tips om te trainen en geld in te zamelen. In de meeste gevallen reist de challengeleider ook mee naar Peru om de challenge daar te begeleiden (zie meer informatie onder 'Aantal deelnemers' op de pagina met details over de challenge). Maar helemaal belangrijk: voor de tocht werkt Heroes for Charity samen met een zeer ervaren team van lokale gidsen, die er alles aan doen om jou veilig naar Machu Picchu te begeleiden.
Voordat je aan de tocht begint is het advies om langs te gaan bij de huisarts voor een medische check. Mensen met hartfalen, astma, epilepsie of vrouwen die zwanger zijn, wordt sterk afgeraden om deel te nemen aan de tocht.
Veiligheid is de nummer 1 prioriteit van de gidsen. Ze zijn medisch opgeleid, hebben een goed uitgeruste EHBO-kit, weten precies wat je wel en niet moet doen, kunnen hoogteziekte tijdig herkennen en behandelen. Het is daarom heel belangrijk om te luisteren naar je eigen lichaam, eerlijk te zijn over hoe je je voelt en het advies op te volgen van de gidsen.
Als het vanwege gezondheidsrisico's niet veilig is om door te gaan, bijvoorbeeld als iemand ernstige symptomen van hoogteziekte heeft, gaat een gids met de deelnemer naar het dichtstbijzijnde dorp of stadje. Daar kan de deelnemer herstellen. Als de deelnemer hersteld is voor de dag waarop de groep Machu Picchu bezoekt, kan de deelnemer met de trein naar Machu Picchu gaan om de Incastad alsnog te kunnen bewonderen. In een echt noodgeval kan er ook een reddingsteam ingezet worden om de deelnemer te evacueren. Dit reddingsteam beschikt over een helikopter.
Op dit moment gelden er voor Peru geen verplichte vaccinaties. De volgende vaccinaties worden wel aangeraden: DTP, hepatitis A en gele koorts. Check altijd de website van de GGD voor de meest recente informatie over vaccinaties voor Peru.
Het is verstandig om zelf de nodige medicijnen en middeltjes mee te nemen tegen kleine pijntjes. Deze zijn terug te vinden op de paklijst. Verder beschikken de gidsen ook over een goed uitgeruste EHBO-kit. Je kunt ervoor kiezen om middelen als acetazolamide (zoals Diamox) te gebruiken tegen hoogteziekte. Laat je hierover adviseren door je apotheek of de GGD.
Als je de challenge met Heroes for Charity aangaat, is het idee dat je met deze uitdaging geld inzamelt voor een goed doel. Je kunt dit goede doel zelf kiezen. Heroes for Charity werkt samen met verschillende goede doelen waar je geld voor op kunt halen. Bekijk de lijst met goede doelen.
Door een samenwerking aan te gaan, kan Heroes for Charity ervoor zorgen dat het gedoneerde geld ook rechtstreeks bij het goede doel terecht komt. Dat is wel zo’n prettig idee voor jou en de donateurs die jou steunen. Als jouw goede doel niet in de lijst staat, kunnen we kijken of dit goede doel zich bij Heroes for Charity kan en wil aansluiten.
Na aanmelden krijg je een Heroes-pagina waarmee je eenvoudig donaties op kunt halen voor het door jou gekozen goede doel. In sommige gevallen verloopt dit via een actiepagina op het actieplatform van het goede doel zelf. Na aanmelden ontvang je hierover meer informatie.
Er is geen verplicht bedrag wat je moet halen. Elke Euro telt. Natuurlijk geldt: hoe meer geld, hoe beter voor het goede doel. Heroes for Charity zal je dan ook helpen en inspireren om zoveel mogelijk geld op te halen. Bekijk deze tips en promotiematerialen om geld in te zamelen met het wandelen van de Inca Trail naar Machu Picchu.
Onze ervaring is dat het bij de meeste Heroes makkelijker gaat dan dat ze vooraf hadden gedacht.
Heroes for Charity raadt aan om goed te kijken naar reis- en annuleringsverzekeringen. Als deelnemer aan de Machu Picchu Trek for Charity ben je verplicht een reisverzekering af te sluiten. Het is verstandig om bij je verzekeraar te checken of je goed gedekt bent voor deze activiteit. Een annuleringsverzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden (let op: indien je deze nog niet hebt, is het verstandig om deze zo snel mogelijk na boeken af te sluiten, omdat je anders mogelijk niet voor alles gedekt bent). Heroes for Charity biedt zelf geen verzekeringen aan.
Niet overal tijdens de tocht is GSM-bereik. Daarom draagt de challengeleider een satelliettelefoon bij zich, waarmee in geval van nood contact gelegd kan worden met Nederland.
Door de grootte van Peru en de verschillende kenmerken (zowel kust als gebergte) verschilt het klimaat in het land per locatie. Kijkend naar Machu Picchu zijn de temperaturen het hele jaar door redelijk constant, alleen in de maanden juni tot en met augustus kan het vooral ’s nachts meer afkoelen. Wat voor Machu Picchu vooral van belang is, is de hoeveelheid regen die valt. Van november tot en met maart is het regenseizoen en valt er heel veel regen. Buiten het regenseizoen om is het klimaat prima om de Machu Picchu te bewonderen.
In Peru is de officiële voertaal Spaans. De inheemse Inca’s spreken soms alleen een eigen taal, zoals het Quechua of Aymara. De meeste Peruanen verstaan ook Engels en spreken het een beetje, zeker als ze werkzaam zijn in het toerisme. Maar als je echt in contact wil komen met de lokale bevolking, dan kom je met Spaans verder. De gidsen die de tocht begeleiden spreken goed Engels.
In Peru wonen ruim 30 miljoen mensen, waarvan ruim een derde tot een van de vele inheemse etnische groepen behoort. De cultuur van Peru bestaat dan ook uit een mix van inheemse en Europese, met name Spaanse, invloeden. De inheemse bevolking heeft hun eigen, kleurrijke kleding en unieke tradities. Het overgrote deel van de bevolking is katholiek; geloof speelt dan ook een belangrijke rol in het leven van de Peruanen. Daarnaast is eten heel erg belangrijk in het dagelijks leven van de lokale bevolking. Ingrediënten die daar al eeuwenlang gebruikt worden, beginnen nu ook tot de Europese keukens door te dringen, zoals de zoete aardappel, avocado’s en quinoa. Verder is familie erg belangrijk en houden ze van muziek en dans.
Je hebt een paspoort nodig wat na aankomst in Peru nog minimaal 6 maanden geldig is. Daarnaast is het voor het boeken van de Inca Trail belangrijk dat Heroes for Charity over de juiste gegevens beschikt van het paspoort dat je tijdens je reis zelf ook bij je hebt. Is je paspoort tegen die tijd niet meer geldig, zul je nu al een nieuw paspoort moeten aanvragen om de juiste gegevens door te kunnen geven. We kunnen de Inca Trail pas reserveren als we beschikken over: volledige voor- en achternaam zoals in het paspoort vermeld, paspoortnummer, nationaliteit, geboortedatum, plaats en datum van uitgifte en geldigheidsduur. Heroes for Charity kan ook een kopie van je paspoort opvragen.
Let op: de letter ‘O’ komt in het Nederlandse paspoortnummer niet voor. Het gaat dus altijd om het cijfer ‘0’.
Je hebt voor reizen naar Peru van 90 dagen of korter geen visum nodig (voor reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit).
De munteenheid van Peru is de Sol (PEN). In de grotere steden kun je geld pinnen met je bankpas. Zorg ervoor dat je bankpas op werelddekking staat. Omdat het kan voorkomen dat je bankpas bij een bepaalde bank niet werkt, is het slim om ook wat cash geld mee te nemen en een extra bankpas of creditcard. Je kunt ook euro’s of Amerikaanse dollars meenemen, die je daar kunt inwisselen of in sommige gevallen ook kunt gebruiken.
In de Nederlandse zomertijd is het in Peru 7 uur vroeger dan in Nederland. In onze wintertijd is het in Peru 6 uur vroeger.
In Peru maken ze gebruik van verschillende soorten stopcontacten, welke niet allemaal gelijk zijn aan de Nederlandse stopcontacten. Het is dus verstandig om een wereldstekker mee te nemen voor het gebruik in de accommodatie. Tijdens de trektocht heb je geen energie. Om niet zonder batterij van bijvoorbeeld je mobiel of fototoestel te komen zitten, kun je een powerbank of draagbaar zonnepaneel meenemen.
Als je de Inca Trail gaat lopen, wil je het regenseizoen vermijden. Dit zijn de maanden november tot en met maart. In februari is de Inca Trail gesloten voor onderhoud, dus dan kun je deze wandeling ook niet maken. Tussen april en oktober is het een stuk droger, dus dat is de beste reistijd voor het bezoeken van de Machu Picchu. In onze zomermaanden kan het wel drukker zijn op de route en bij Macchu Picchu. Mei, september en oktober zijn qua weer gunstig en iets rustiger dan de maanden juni, juli en augustus.
De Inca Trail is de enige route waarbij je wandelend Machu Picchu binnen kunt komen via de Sun Gate. Bij alle andere trails moet je het laatste stuk met de trein naar Machu Picchu. Daarnaast is het de ultieme route om de oude Inca-cultuur te herbeleven.
Tijdens de informatiebijeenkomst vertelt de challengeleider je alles wat je moet weten over de challenge die je aangaat. Daarnaast is er een trainingsdag, waarbij je niet alleen je materiaal kunt testen, maar er ook achter komt of je klaar bent voor een lange dag hiken. Na aanmelden krijg je een informatiedocument waarin alle belangrijke zaken ter voorbereiding beschreven staan en je ontvangt tips voor het trainen en het inzamelen van geld voor het goede doel. En tijdens de challenge is er ook begeleiding, zodat jij veilig het eindpunt haalt.
Het antwoord op beide vragen is nee. Je hoeft zeker niet extreem sportief te zijn, als je je maar goed voorbereidt, fit bent en een goede conditie hebt. Ondanks dat je de hoogte in gaat tijdens deze challenge, heb je geen bergklimervaring nodig; je kunt het hele pad wandelen.
Goede uitrusting is erg belangrijk tijdens deze trektocht. Vraag het informatiemagazine aan, waarin de volledige paklijst staat, om te weten wat je allemaal mee moet nemen. Deze paklijst zal ook doorgenomen worden tijdens de informatiebijeenkomst.
Hoeveel uur je per dag wandelt hangt natuurlijk af van hoe snel je als groep gaat, maar gemiddeld zul je de eerste dagen zo’n 6 tot 8 uur per dag wandelen. Hierbij heb je tussendoor echt nog wel de tijd om van de mooie uitzichten en bijzondere ruïnes te genieten. Op de laatste dag wandel je in ongeveer 2 uur naar Machu Picchu zelf, waar je de rest van de ochtend nog rondwandelt om deze prachtige plek te bewonderen.
De wandeltocht over de Inca Trail naar Machu Picchu is zeker niet makkelijk, maar vele wandelaars zijn je met succes voorgegaan. Elke dag gaan minimaal 200 wandelaars de uitdaging ook aan. Het is dus ook zeker goed te doen als je je goed voorbereidt. Je hebt een goede conditie nodig, omdat je meerdere dagen achter elkaar een aantal uur moet kunnen wandelen. Daarnaast is de luchtdruk lager, doordat je op hoogte wandelt, wat de wandeltocht iets zwaarder maakt. Een beetje doorzettingsvermogen kan geen kwaad.
Veiligheid is de nummer 1 prioriteit tijdens de tocht. Het is belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en naar de gidsen. Heroes for Charity werkt met zeer ervaren gidsen die weten hoe ze moeten handelen, bijvoorbeeld in het geval van hoogteziekte. Ze hebben een goed uitgeruste EHBO-kit bij zich en kunnen zuurstof toedienen als dit nodig is. Er is aan het programma een extra dag in Cusco toegevoegd, om je lichaam te kunnen laten acclimatiseren en hoogteziekte zoveel mogelijk te voorkomen.
Omdat de Inca Trail een maximum aantal bezoekers per dag toelaat, is het verstandig om je zo vroeg mogelijk aan te melden. Touroperators kunnen namelijk geen tickets vooraf inkopen, omdat het ticket direct op naam van de bezoeker ingekocht moet worden. Als je te lang wacht, is de kans dus groot dat alle tickets al vergeven zijn. Vaak wordt er voor tickets in het hoogseizoen aanbevolen om vijf tot zes maanden van te voren te boeken. Omdat je minimaal twee maanden nodig hebt voor een goede voorbereiding, kun je je aanmelden tot twee maanden voor de start van de challenge (mits er nog tickets zijn voor de Inca Trail (en die kans is dus niet groot) en het maximum aantal deelnemers nog niet behaald is).
Tijdens de tocht gaan er lokale gidsen mee. Heroes for Charity werkt samen met een organisatie die zijn medewerkers eerlijk betaalt. Toch is het wel gebruikelijk om de gidsen een fooi te geven als je tevreden bent over hun service. Ze zijn hier niet van afhankelijk, maar het is wel een belangrijk deel van hun inkomsten. Ze zullen er dan ook hard voor werken, met veel enthousiasme.
Hoogteziekte wordt veroorzaakt doordat je lichaam zich niet snel genoeg kan aanpassen aan het lagere zuurstofniveau op grote hoogte. In de meeste gevallen zijn de symptomen mild, bijvoorbeeld hoofdpijn, verlies van eetlust, duizeligheid en vermoeidheid. Bij ernstigere vormen worden de klachten heftiger en daarmee gevaarlijker. Hoogteziekte is daarom iets wat zeker serieus genomen moet worden. Je kunt het voorkomen door je lichaam goed te laten acclimatiseren. Omdat Cusco al vrij hoog ligt, heb je daarom vooraf al aardig wat tijd om je lichaam te laten acclimatiseren. Daarnaast slaap je tijdens de tocht vaak niet op het hoogste punt van die dag, wat de acclimatisatie ook ten goede komt. Het is verder belangrijk om niet te snel te gaan en goed te eten en te drinken. De gidsen zullen hierop toezien.
Ja, het is ook mogelijk om de challenge aan te gaan met een privégroep. In overleg worden de vertrekdatum en de prijs bepaald. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Benieuwd welke maatregelen Heroes for Charity neemt om reizen in coronatijd zo verantwoord en veilig mogelijk te maken? En wat er gebeurt als de challenge door corona niet door kan gaan? Lees er alles over op de pagina 'Veilig boeken en reizen'.
In de ochtend word je vroeg gewekt door de gidsen. Je krijgt warm water om jezelf mee te wassen en hebt ruim de tijd om je aan te kleden en je rugzak in te pakken. Dan schuif je aan voor het ontbijt. Na het ontbijt start de hike: tijd om te genieten van de mooie natuur om je heen en de ruïnes die je onderweg tegenkomt. Tussendoor zijn er korte pauzes en wordt de lunch geserveerd. Na zo’n 6 tot 8 uur wandelen kom je aan bij het volgende kamp, waar de tenten al voor je klaarstaan. Het diner wordt bereid door de kok en ’s avonds duik je weer vroeg je bed in om klaar te zijn voor de volgende dag.
Dit hangt af van het aantal deelnemers aan de Machu Picchu Trek for Charity. Als er 7 deelnemers of meer meedoen, wordt de challenge in een privégroep uitgevoerd, met alleen de deelnemers van Heroes for Charity. Als de groep kleiner is dan 7 personen, kan het zijn dat je samengevoegd wordt met anderen die ook de Inca Trail lopen. Op deze manier kan de Machu Picchu Trek for Charity altijd doorgaan.
Je kunt je t/m juni aanmelden voor de challenge van dat jaar, maar natuurlijk geldt: hoe eerder je je aanmeldt, hoe langer je de tijd hebt om de challenge te halen.
De Year Challenge for Charity valt onder de moeilijkheidsgraad ‘uitdagend’. Je zult gemiddeld 5,5 kilometer per dag moeten lopen om het doel te halen en kunt daarbij zelf over je aanpak beslissen. Je hebt hierdoor zelf in de hand hoe uitdagend je het maakt en onder welke omstandigheden je gaat wandelen, waardoor de challenge zwaarder kan worden. Je zult het hele jaar door gemotiveerd moeten blijven om het aantal kilometers te halen.
Er is geen maximum aantal deelnemers aan de challenge.
De minimumleeftijd om mee te doen aan de challenge is 16 jaar.
Je gaat de uitdaging zelf aan en krijgt begeleiding van de challengeleider in de vorm van tips over wandelen, geld in zamelen voor het goede doel en gemotiveerd blijven. De groepswandeling wordt begeleid en je kunt altijd bij de challengeleider terecht met vragen.
Om te weten of je je einddoel hebt gehaald aan het eind van het jaar, wil je je kilometers bijhouden. Dit kan op verschillende manieren: er zijn allerlei apps die je gelopen kilometers vast kunnen leggen of je kunt gebruikmaken van een smartwatch of tracker. Je kunt jezelf ook toevoegen aan de challenge in de app Strava.
Wij delen een Excel-bestand waarin je je kilometers per dag bij kunt houden. Ook kun je je kilometers invullen op je actiepagina, waardoor je ziet hoeveel procent van het totale aantal kilometers je al gelopen hebt. Over deze opties ontvang je meer informatie na aanmelden. De challengeleider kan je hier ook verder over informeren.
Je kunt je aanmelding tot 14 dagen na aanmelding kosteloos annuleren. Mocht je de betaling al voldaan hebben, dan wordt deze binnen 14 dagen teruggestort. Let op: als je al geld hebt opgehaald voor het goede doel, kan dit geld niet meer teruggestort worden naar de donateurs. Dit is rechtstreeks naar het goede doel gegaan.
Als je deze challenge met Heroes for Charity aangaat, is het idee dat je met deze uitdaging geld inzamelt voor een goed doel. Je kunt dit goede doel zelf kiezen. Heroes for Charity werkt samen met verschillende goede doelen waar je geld voor kunt ophalen. Bekijk de lijst met goede doelen.
Door een samenwerking aan te gaan, kan Heroes for Charity ervoor zorgen dat het gedoneerde geld ook rechtstreeks bij het goede doel terecht komt. Dat is wel zo’n prettig idee voor jou en de donateurs die jou steunen. Als jouw goede doel niet in de lijst staat, kunnen we kijken of dit goede doel zich bij Heroes for Charity kan en wil aansluiten. Het kan dan wel iets langer duren voordat je met de challenge kunt starten.
Na aanmelden krijg je een Heroes-pagina waarmee je eenvoudig donaties op kunt halen voor het door jou gekozen goede doel. In sommige gevallen verloopt dit via een actiepagina op het actieplatform van het goede doel zelf. Na aanmelden ontvang je hierover meer informatie.
Er is geen verplicht bedrag wat je moet ophalen. Elke Euro telt. Natuurlijk geldt: hoe meer geld, hoe beter voor het goede doel. Heroes for Charity zal je dan ook helpen en inspireren om zoveel mogelijk geld op te halen, door het delen van een fondsenwervingsgids met allerlei ideeën erin, het sturen van tips en het delen van voorbeelden van anderen.
Onze ervaring is dat het bij de meeste Heroes makkelijker gaat dan dat ze vooraf hadden gedacht.
We willen deze challenge natuurlijk het liefst met zoveel mogelijk Focus Club-leden aangaan. Mocht het voor jou niet haalbaar zijn om 15 kilometer te wandelen, stuur dan even een mailtje naar simone@heroesforcharity.nl, waarin je aangeeft hoeveel kilometer voor jou wel haalbaar is. Er wordt dan gekeken of het mogelijk is om een ingekorte route te maken.
Jammer dat je er niet bij kunt zijn op 1 juli, maar wel supertof dat je je wilt inzetten voor de Hersenstichting! Meld je vooral aan, zodat we met elkaar een mooi bedrag kunnen inzamelen. Met de leden die op 1 juli niet aanwezig kunnen zijn, wordt gekeken naar een ander moment om de uitdaging alsnog aan te gaan.
Je kunt je aanmelden tot 3 maanden voor de start van de challenge (mits het maximum aantal deelnemers nog niet behaald is).
Deze wandeltocht door Jordanië valt onder de moeilijkheidsgraad ‘zwaar’. Het is een meerdaagse tocht en op de route zitten een aantal uitdagende stukken. Je wandelt gemiddeld 6 tot 8 uur per dag en hebt dus een goede conditie nodig. Je overnacht in tenten en wordt goed verzorgd door de crew. Zo gaat er een kok mee, dus je hoeft niet zelf te koken.
Het maximum aantal deelnemers aan de pilotchallenge is 6 personen. Er is geen minimum aantal deelnemers aan de challenge. Hierdoor kan de challenge altijd doorgaan en is het trainen en geld inzamelen dus nooit voor niets.
De minimumleeftijd om mee te doen aan de challenge is 18 jaar. Ben je 16 of 17 jaar? Dan kun je onder begeleiding van een van je ouders/verzorgers meedoen.
Mocht je de challenge onverhoopt moeten annuleren, dan gelden de annuleringsvoorwaarden zoals beschreven in de algemene voorwaarden. Let op: als je al geld hebt opgehaald voor het goede doel, kan dit geld niet meer teruggestort worden naar de donateurs. Dit is rechtstreeks naar het goede doel gegaan.
Tijdens de trektocht slaap je bij het kamp met z’n tweeën in een tent. Dit betekent dat je op prachtige plekken slaapt. De tenten zijn warm, waterdicht en ruim genoeg. In de tent ligt een klein matras en een lichte deken. Je kunt je eigen slaapzak meenemen of er een huren. Een eenpersoonstent is tegen meerprijs mogelijk. De overige nachten verblijf je in hotels (over het algemeen 3-sterren hotels).
In het programma staat beschreven welke maaltijden per dag inbegrepen zijn. Tijdens de wandeltocht wordt je goed verzorgd door de kok die heerlijke maaltijden weet te bereiden onderweg. De maaltijden zijn voedzaam. Het is verstandig om zelf voldoende snacks mee te nemen voor onderweg. Ook voldoende drinken is erg belangrijk. Tijdens de wandeltocht krijg je Bedoeïenen thee en water. Hiermee kun je je drinkzak vullen, zodat je voldoende water bij je hebt voor onderweg.
Al het vervoer zoals beschreven in het programma is inbegrepen.
Er zijn op de trail geen sanitaire voorzieningen zoals een toilet of een douche. Er is bij het kamp wel water waarmee je je kunt opfrissen.
Een goede uitrusting gaat je helpen om je einddoel te halen. Vraag het informatiemagazine aan, waarin de complete paklijst zit, om te weten wat je allemaal mee moet nemen.
Tijdens het wandelen draag je zelf een dagrugzak met daarin alle spullen die je tijdens de tocht nodig hebt. De overige bagage wordt meegenomen door de jeep naar het volgende kamp.
Deze challenge is een pakketreis, waardoor je aanspraak kunt maken op de rechten die gelden uit de EU-richtlijn voor pakketreizen. De challenge valt hiermee ook onder de garantieregelingen van het GGTO en het Calamiteitenfonds.
De challenge wordt begeleid door een Nederlandssprekende challengeleider. De challengeleider is je aanspreekpunt voor, tijdens en na de challenge en kan al je vragen beantwoorden. Verder krijg je na aanmelden een informatiedocument waarin alle belangrijke informatie staat ter voorbereiding, en krijg je tips om te trainen en geld in te zamelen. Maar helemaal belangrijk: voor deze wandeltocht werkt Heroes for Charity samen met ervaren lokale gidsen, die de tocht zullen begeleiden.
De gidsen hebben een EHBO-kit bij zich, voor het geval je ergens last van krijgt. Ze hebben heel veel ervaring en hebben dus al veel wandelaars voorbij zien komen.
Voordat je aan de tocht begint is het advies om langs te gaan bij de huisarts voor een medische check. Mensen met hartfalen, astma, epilepsie of vrouwen die zwanger zijn, wordt sterk afgeraden om deel te nemen aan de tocht.
Op dit moment gelden er geen verplichte vaccinaties voor Jordanië. De volgende vaccinaties worden wel aangeraden: DTP en hepatitis A. Check altijd de website van de GGD voor de meest recente informatie over vaccinaties voor Jordanië.
Het is verstandig om zelf de nodige medicijnen en middeltjes mee te nemen tegen kleine pijntjes. Deze zijn terug te vinden op de paklijst. Verder beschikken de gidsen ook over een EHBO-kit.
Heroes for Charity raadt aan om goed te kijken naar reis- en annuleringsverzekeringen. Als deelnemer aan de Jordan Trail for Charity ben je verplicht een reisverzekering af te sluiten. Het is verstandig om bij je verzekeraar te checken of je goed gedekt bent voor deze activiteit. Een annuleringsverzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden (let op: indien je deze nog niet hebt, is het verstandig om deze zo snel mogelijk na boeken af te sluiten, omdat je anders mogelijk niet voor alles gedekt bent). Heroes for Charity biedt zelf geen verzekeringen aan.
Tijdens de wandeltocht kan er altijd gebruikgemaakt worden van de jeep voor eventuele noodsituaties.
Als je de challenge met Heroes for Charity aangaat, is het idee dat je met deze uitdaging geld inzamelt voor een goed doel. Je kunt dit goede doel zelf kiezen. Heroes for Charity werkt samen met verschillende goede doelen waar je geld voor op kunt halen. Bekijk de lijst met goede doelen.
Door een samenwerking aan te gaan, kan Heroes for Charity ervoor zorgen dat het gedoneerde geld ook rechtstreeks bij het goede doel terecht komt. Dat is wel zo’n prettig idee voor jou en de donateurs die jou steunen. Als jouw goede doel niet in de lijst staat, kunnen we kijken of dit goede doel zich bij Heroes for Charity kan en wil aansluiten.
Na aanmelden krijg je een Heroes-pagina waarmee je eenvoudig donaties op kunt halen voor het door jou gekozen goede doel. In sommige gevallen verloopt dit via een actiepagina op het actieplatform van het goede doel zelf. Na aanmelden ontvang je hierover meer informatie.
Er is geen verplicht bedrag wat je moet halen. Elke Euro telt. Natuurlijk geldt: hoe meer geld, hoe beter voor het goede doel. Heroes for Charity zal je dan ook helpen en inspireren om zoveel mogelijk geld op te halen. Bekijk deze tips.
Onze ervaring is dat het bij de meeste Heroes makkelijker gaat dan dat ze vooraf hadden gedacht.
Jordanië kent twee klimaten: in het westen een mediterraan klimaat, landinwaarts een woestijn- en steppeklimaat. In het westen zijn de maanden december tot en met februari nat en koud. In onze zomermaanden kan het juist heel erg warm zijn. Daarom is de beste reistijd in Jordanië van half maart tot en met half mei en van half september tot en met half november.
In Jordanië is Arabisch de officiële taal. In de grote steden en op plekken waar toeristen komen wordt ook Engels gesproken. De gidsen die deze tocht begeleiden spreken ook Engels.
De bevolking van Jordanië bestaat voor het grootste deel uit Arabieren. Daarnaast heb je de Bedoeïenen; hun cultuur zullen we tijdens de wandeltocht verder ontdekken. De islam is een belangrijke religie in Jordanië.
Er zijn vrij veel cultuurverschillen tussen Nederlanders en Jordaniërs. Daarom is het verstandig om jezelf goed in te lezen voordat je naar Jordanië afreist, zodat je weet wat wel en niet gepast is.
Je hebt een paspoort nodig wat na aankomst in Jordanië nog minimaal 6 maanden geldig is.
Voor deze challenge hoeft voor vertrek geen visum aangevraagd te worden. Dit wordt voor de hele groep gedaan bij aankomst in Jordanië (mits je het standaardprogramma volgt).
De munteenheid in Jordanië is de Jordaanse dinar (JOD). Op de meeste plekken kun je met je pinpas geld pinnen. Zorg ervoor dat je bankpas op werelddekking staat. Omdat het kan voorkomen dat je bankpas bij een bepaalde bank niet werkt, is het slim om ook wat cash geld mee te nemen en een extra bankpas of creditcard. Euro’s kun je op sommige plekken inwisselen.
In de Nederlandse zomertijd is het in Jordanië 1 uur later dan in Nederland. In onze wintertijd is het in Jordanië 2 uur later.
In Jordanië maken ze gebruik van verschillende soorten stopcontacten, welke niet allemaal gelijk zijn aan de Nederlandse stopcontacten. Het is dus verstandig om een wereldstekker mee te nemen voor het gebruik in de accommodatie. Tijdens de trektocht heb je geen energie. Om niet zonder batterij van bijvoorbeeld je mobiel of fototoestel te komen zitten, kun je een powerbank of draagbaar zonnepaneel meenemen.
Jordanië kent twee klimaten: in het westen een mediterraan klimaat, landinwaarts een woestijn- en steppeklimaat. In het westen zijn de maanden december tot en met februari nat en koud. In onze zomermaanden kan het juist heel erg warm zijn. Daarom is de beste reistijd in Jordanië van half maart tot en met half mei en van half september tot en met half november.
Tijdens de informatiebijeenkomst vertelt de challengeleider je alles wat je moet weten over de challenge die je aangaat. Daarnaast is er een trainingsdag, waarbij je niet alleen je materiaal kunt testen, maar er ook achter komt of je klaar bent voor een lange dag hiken. Na aanmelden krijg je een informatiedocument waarin alle belangrijke zaken ter voorbereiding beschreven staan en je ontvangt tips voor het trainen en het inzamelen van geld voor het goede doel. Tijdens de challenge word je begeleid door de gids.
Nee, je hoeft zeker niet extreem sportief te zijn. Zolang je je maar goed voorbereidt, fit bent en een goede conditie hebt.
Goede uitrusting is erg belangrijk tijdens deze trektocht. Vraag het informatiemagazine aan, waarin de volledige paklijst staat, om te weten wat je allemaal mee moet nemen. Deze paklijst zal ook doorgenomen worden tijdens de informatiebijeenkomst.
Hoeveel uur je per dag wandelt hangt natuurlijk af van hoe snel je als groep gaat, maar gemiddeld zal je zo’n 6 tot 8 uur per dag wandelen. Hierbij heb je tussendoor echt nog de tijd om van de mooie uitzichten te genieten.
In de ochtend word je vroeg gewekt en maak je je klaar voor dag. Daarna schuif je aan bij het ontbijt. Na het ontbijt start de wandeltocht. Je hebt tijd om te genieten van de mooie uitzichten. Tussendoor zijn er pauzes en wordt de lunch geserveerd. Na zo’n 6 tot 8 uur wandelen kom je aan bij het volgende kamp, waar de tenten klaarstaan. Het diner wordt bereid door de kok en ’s avonds duik je vroeg je bed in om klaar te zijn voor de volgende dag.
Het wandelen van de Jordan Trail is zeker goed te doen als je je goed voorbereidt. Je hebt een goede conditie nodig, omdat je meerdere dagen achter elkaar een aantal uur moet kunnen wandelen. In de route zitten een paar uitdagende stukken. Een beetje doorzettingsvermogen kan nooit kwaad.
Ja, je wordt niet samengevoegd met andere (internationale) groepen, maar gaat de challenge aan met alleen deelnemers van Heroes for Charity.
Je kunt je aanmelden tot 3 maanden voor de start van de challenge (mits het maximum aantal deelnemers nog niet behaald is).
Tijdens de tocht gaan er lokale gidsen mee. Heroes for Charity werkt samen met een organisatie die zijn medewerkers eerlijk betaalt. Toch is het wel gebruikelijk om de gidsen een fooi te geven als je tevreden bent over hun service. Ze zijn hier niet van afhankelijk, maar het is wel een belangrijk deel van hun inkomsten. Ze zullen er dan ook hard voor werken, met veel enthousiasme.
Hoogteziekte wordt veroorzaakt doordat je lichaam zich niet snel genoeg kan aanpassen aan het lagere zuurstofniveau op grote hoogte. In de meeste gevallen zijn de symptomen mild, bijvoorbeeld hoofdpijn, verlies van eetlust, duizeligheid en vermoeidheid. Bij ernstigere vormen worden de klachten heftiger en daarmee gevaarlijker. Hoogteziekte is daarom iets wat zeker serieus genomen moet worden. Je kunt het voorkomen door je lichaam goed te laten acclimatiseren. Omdat Cusco al vrij hoog ligt, heb je daarom vooraf al aardig wat tijd om je lichaam te laten acclimatiseren. Daarnaast slaap je tijdens de tocht vaak niet op het hoogste punt van die dag, wat de acclimatisatie ook ten goede komt. Het is verder belangrijk om niet te snel te gaan en goed te eten en te drinken. De gidsen zullen hierop toezien.
Ja, het is ook mogelijk om de challenge aan te gaan met een privégroep. In overleg worden de vertrekdatum en de prijs bepaald. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Je kunt je aanmelden tot 2 maanden voor de start van de challenge (mits bij de groepschallenge het maximum aantal deelnemers nog niet behaald is).
Heroes for Charity raadt aan om goed te kijken naar reis- en annuleringsverzekeringen. Als deelnemer aan de Dutch Mountain Trail for Charity ben je verplicht een reisverzekering af te sluiten. Een annuleringsverzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden (let op: indien je deze nog niet hebt, is het verstandig om deze zo snel mogelijk na boeken af te sluiten, omdat je anders mogelijk niet voor alles gedekt bent). Heroes for Charity biedt zelf geen verzekeringen aan.
Deze challenge is een pakketreis, waardoor je aanspraak kunt maken op de rechten die gelden uit de EU-richtlijn voor pakketreizen. De challenge valt hiermee ook onder de garantieregelingen van het GGTO en het Calamiteitenfonds.
Een goede uitrusting is erg belangrijk om de challenge te halen. Tijdens de wandeltocht draag je zelf een backpack met daarin al je spullen. Vraag het informatiemagazine aan, met daarin de volledige paklijst, om te weten wat je allemaal mee moet nemen.
Aanvragen informatiemagazine
Je gaat met eigen vervoer naar het startpunt van de Dutch Mountail Trail: het NS-Station in Eygelshoven. Je kunt met de auto komen en die daar in de buurt (mogelijk betaald) parkeren of je kunt met openbaar vervoer die kant op komen. Als je de hele trail hebt gewandeld, kun je vanaf Maastricht eventueel met het openbaar vervoer terug naar het beginpunt, als je auto daar geparkeerd staat.
Je zult tijdens het wandelen veel energie verbruiken, dus voedzame maaltijden zijn belangrijk. Dit begint met het ontbijt in de accommodatie waar je verblijft. Lunch is niet inbegrepen, hier zorg je zelf voor. In sommige gevallen kun je een lunchpakket in het hotel aanvragen; in andere gevallen kun je onderweg iets halen als je door een dorpje of stadje gaat. Neem voor tijdens het wandelen zelf voldoende water mee. Ook is het verstandig om snacks mee te nemen, zodat je waar nodig je energie tijdens het wandelen kunt aanvullen. ’s Avonds kun je natuurlijk een leuke plek uitzoeken voor een diner, want in Limburg weten ze wel wat lekker eten is.
Na een lange wandeltocht wil je natuurlijk lekker kunnen opfrissen, bijkomen en een goede nacht slapen om weer klaar te zijn voor de volgende dag. Doordat je elke dag naar een volgende plek wandelt, verblijf je steeds in een andere accommodatie. Het zijn hotels of B&B’s, waar je heerlijk tot rust kunt komen en van alle gemakken voorzien bent.
Mocht je de challenge onverhoopt moeten annuleren, dan gelden de annuleringsvoorwaarden zoals beschreven in de algemene voorwaarden. Let op: als je al geld hebt opgehaald voor het goede doel, kan dit geld niet meer teruggestort worden naar de donateurs. Dit is rechtstreeks naar het goede doel gegaan.
De minimumleeftijd om mee te doen aan de challenge is 18 jaar. Ben je 16 of 17 jaar? Dan kun je onder begeleiding van een van je ouders/verzorgers meedoen.
Het maximum aantal deelnemers aan deze challenge is 10. Mochten er minder dan 4 deelnemers meedoen aan de groepschallenge, dan gaat de groepschallenge niet door, maar kan je de challenge zelf alsnog volbrengen op individuele basis. Op die manier is het trainen en geld inzamelen nooit voor niets.
De challenge wordt begeleidt door een Nederlandssprekende challengeleider. Aan de challengeleider kun je al je vragen stellen, vooraf en tijdens de challenge. Verder krijg je na aanmelden een informatiedocument waarin alle belangrijke informatie staat ter voorbereiding, en krijg je tips om te trainen en geld in te zamelen.
De Dutch Mountain Trail valt onder de moeilijkheidsgraad ‘zwaar’. Dit komt doordat het een meerdaagse tocht is, in heuvelachtig gebied. Het is dus niet eenvoudig, maar zeker goed te doen als je je goed voorbereidt. Je wandelt zo'n 110 kilometer in totaal, gemiddeld 18 kilometer per dag. Je wandelt zo'n 5 tot 7 uur per dag en hebt dus een goede conditie nodig. Je overnacht in fijne accommodaties waar je lekker tot rust kunt komen en van alle gemakken voorzien bent.
Als je de challenge met Heroes for Charity aangaat, is het idee dat je met deze uitdaging geld inzamelt voor een goed doel. Je kunt dit goede doel zelf kiezen. Heroes for Charity werkt samen met verschillende goede doelen waar je geld voor op kunt halen. Bekijk de lijst met goede doelen.
Door een samenwerking aan te gaan, kan Heroes for Charity ervoor zorgen dat het gedoneerde geld ook rechtstreeks bij het goede doel terecht komt. Dat is wel zo’n prettig idee voor jou en de donateurs die jou steunen. Als jouw goede doel niet in de lijst staat, kunnen we kijken of dit goede doel zich bij Heroes for Charity kan en wil aansluiten.
Na aanmelden krijg je een Heroes-pagina waarmee je eenvoudig donaties op kunt halen voor het door jou gekozen goede doel. In sommige gevallen verloopt dit via een actiepagina op het actieplatform van het goede doel zelf. Na aanmelden ontvang je hierover meer informatie.
Er is geen verplicht bedrag wat je moet halen. Elke euro telt. Natuurlijk geldt: hoe meer geld, hoe beter voor het goede doel. Heroes for Charity zal je dan ook helpen en inspireren om zoveel mogelijk geld op te halen. Bekijk deze tips en promotiematerialen om geld in te zamelen.
Onze ervaring is dat het bij de meeste Heroes makkelijker gaat dan dat ze vooraf hadden gedacht.