Ga jij een challenge aan in het buitenland? Zorg dan dat je goed voorbereid op reis gaat. Deze checklist helpt je op weg.
Met een reisverzekering ga je goed verzekerd op reis. Voor sommige challenges wordt deze verzekering door Heroes for Charity verplicht gesteld. Check altijd goed of je reisverzekering de activiteit die je gaat ondernemen ook dekt, want bij sommige verzekeraars heb je voor avontuurlijke reizen een aanvullende verzekering of dekking nodig.
Een annuleringsverzekering is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden. Mocht je de reis gedwongen moeten afzeggen of wordt je ziek tijdens de reis waardoor je vakantiedagen mist, dan kan de verzekering dit (deels) vergoeden. Het is belangrijk dat je de annuleringsverzekering zo snel mogelijk na het afsluiten van de reis afsluit (vaak moet dit binnen 7 dagen), omdat je anders niet voor alles meer verzekerd bent.
Zorg ervoor dat je een geldig legitimatiebewijs hebt. Voor landen binnen de EU kan dit een identiteitskaart zijn, voor landen buiten de EU heb je een paspoort nodig. Het is belangrijk om na te gaan hoelang je legitimatiebewijs nog geldig moet zijn bij binnenkomst van het land. In sommige landen moet je paspoort bijvoorbeeld nog minimaal zes maanden geldig zijn. Ga je voor langere tijd op reis, check dan of je legitimatiebewijs ook nog geldig is op de dag dat je daar vertrekt.
Voor sommige landen heb je een visum nodig om binnen te komen. Ga na of dit het geval is en waar je deze kunt regelen. Soms kun je dit vooraf al regelen in Nederland via de ambassade van het land waar je naartoe gaat. Let wel op dat je het aanvragen niet te vroeg doet (vaak niet eerder dan drie maanden voor vertrek), want dan zal de ambassade de aanvraag niet in behandeling nemen. In sommige landen met visumplicht kun je het visum ook regelen bij aankomst in het land. Je kunt dan wel te maken krijgen met lange wachtrijen en moet zorgen dat je het bedrag in cash in de juiste valuta bij je hebt.
Bankpassen staan standaard meestal niet ingesteld op werelddekking. Dit zul je dus voorafgaand aan je reis moeten aanpassen. Dit kun je vaak zelf doen via Internetbankieren. Neem alles wat je nodig hebt om in te loggen op Internetbankieren ook mee op reis. Mocht je onverwacht langer wegblijven en je werelddekking komt te vervallen (je kunt vaak een datum meegeven), dan kun je het daar ter plekke alsnog instellen.
Omdat bankpassen niet overal geaccepteerd worden en het altijd slim is om een tweede betaalmiddel bij je te hebben, voor het geval je eerste betaalmiddel het niet doet, gestolen wordt of kwijt is, is het slim een creditcard mee te nemen op reis. Het is wel slim om te checken of de creditcard die je hebt of wil aanvragen geaccepteerd wordt op jouw bestemming. In sommige landen betaal je met je creditcard via je handtekening, maar in steeds meer landen heb je ook voor je creditcard je pincode nodig.
Ondanks dat het niet slim is om te veel contant geld bij je te hebben, in verband met de veiligheid, is het wel goed om iets mee te nemen. Mocht je bankpas niet werken, of als je op het vliegveld niet kunt pinnen, dan heb je in ieder geval een beetje contant geld bij je in de valuta waarmee je op je bestemming kunt betalen. Als je vreemde valuta gaat bestellen, is het goed om te checken of er voorwaarden zitten aan deze valuta. In sommige landen mogen bankbiljetten bijvoorbeeld niet ouder zijn dan een bepaald jaartal. Vreemde valuta kun je bijvoorbeeld bestellen via GWK Travelex.
Het is slim om kopieën of foto’s te maken van alle belangrijke documenten die je meeneemt of nodig kunt hebben op reis. Bijvoorbeeld je verzekeringspolissen, paspoort, creditcard en reispapieren. Dit gaat je helpen als je de echte kwijt zou raken of als deze gestolen worden. Tip: sla de kopieën of foto’s ook op in de cloud, zodat je er altijd overal bij kunt komen. Zorg daarnaast ook dat je altijd de belangrijke telefoonnummers bij de hand hebt.
In sommige landen is het verplicht om bepaalde vaccinaties te hebben gehad. Voor andere landen worden vaccinaties alleen aangeraden. Via de GGD kun je je hierover laten adviseren. Doe dit op tijd, want soms moet je een vaccinatie een bepaalde tijd voorafgaand aan je reis krijgen om goed genoeg ingeënt te zijn.
Heb jij bepaalde medicijnen nodig? Dan is het verstandig om deze in je handbagage mee te nemen. Soms vriest het in het bagageruim en dat kan de werking van het medicijn aantasten. Daarnaast heb je je medicijnen dan altijd bij je, mocht je bagage onverhoopt niet op de plek van bestemming aankomen. Check van te voren wel of je voor het meenemen van de medicijnen een medische verklaring nodig hebt.
Check van te voren welke producten je wel en niet mag in- en uitvoeren. Er gelden bijvoorbeeld regels op de invoer van dierlijke producten, en producten/souvenirs van beschermde dier- en plantensoorten (bijv. koraal en cactussen) in de EU. Goed om vooraf te weten, zodat je geen souvenir koopt waarvan later blijkt dat je het helemaal niet mag meenemen en je tegengehouden wordt bij de douane.
Voordat je naar een land gaat wat je nog niet goed kent, is het altijd verstandig om je in te lezen over dit land. Hiermee kun je veel misverstanden voorkomen. Bepaalde dingen of gebaren die wij heel normaal vinden, zijn daar misschien wel verboden of worden gezien als respectloos of vervelend. Andere dingen zijn daar juist misschien wel heel gebruikelijk en worden bijna van je verwacht, zoals afdingen of het geven van fooi. Dit soort informatie is vaak terug te vinden in reisgidsen of via Google als je zoekt op het betreffende land.
Check vooraf of er bepaalde voorwaarden zitten aan de bagage die je meeneemt. Dit kan zijn opgelegd door de vervoerder, bijvoorbeeld als je met het vliegtuig of de bus gaat, maar het kan ook te maken hebben met de activiteit die je gaat ondernemen. Soms mag je bagage dan niet zwaarder zijn dan een bepaald aantal kilo’s of mag je bijvoorbeeld geen koffer van hard materiaal meenemen. Verder is het slim om een bagagelabel aan je bagage te hangen, voor het geval je bagage kwijt zou raken. Zet op het bagagelabel je telefoonnummer en emailadres, maar niet je huisadres. Dan weten vreemden op welk adres er niemand thuis is.
Het is slim om een lijst met contactpersonen bij je te hebben voor in geval van nood. Soms vraagt Heroes for Charity hier voorafgaand aan de reis al om, zodat deze gegevens bekend zijn, maar het kan geen kwaad om zelf ook een lijst bij je te hebben. Het liefst in het Engels of in de taal van het land waar je naartoe gaat, zodat ze het daar ook kunnen lezen. Eventueel kun je hier ook bijzonderheden, zoals bijvoorbeeld bepaalde allergieën, op vermelden.
Als je met het vliegtuig reist, is het voor zowel de heen- als terugreis verstandig om uiterlijk 24 uur voor vertrek na te gaan of de vertrektijd nog klopt. Zeker voor de terugreis wil je dit op tijd checken, omdat je bij een andere vertrektijd bijvoorbeeld nog moet regelen dat je eerder naar het vliegveld gebracht wordt. Je bent hiervoor zelf verantwoordelijk.
Bekijk challenges