Het zou natuurlijk vreselijk zonde zijn als een blessure het behalen van jouw droom in de weg staat. En zeker als dit blessures zijn die je kunt voorkomen door de juiste voorbereiding en wat extra aandacht. Blessures die kunnen voorkomen op de Kilimanjaro zijn blaren, verstuikte enkels en verrekking van de spieren. Allemaal niet levensbedreigend, maar ze kunnen de tocht wel een stuk pijnlijker maken en in het ergste geval kun je misschien niet verder. Lees daarom deze tips om blessures zoveel mogelijk te voorkomen.
Misschien wel gelijk de belangrijkste tip: kies de juiste schoenen. Dit verkleint de kans op blessures en blaren aanzienlijk. Je wilt schoenen met de juiste profieldiepte, omdat je op een afwisselende ondergrond loopt en je niet wilt uitglijden. Daarnaast wil je een goede demping om de krachten op je gewrichten te verminderen. Ook de ruimte tussen de voorkant van je tenen en de binnenkant van de schoen is belangrijk, hier moet minimaal een centimeter ruimte tussen zitten. Zo voorkom je dat je tenen, zeker als je naar beneden loopt, de voorkant van je schoen raken waardoor er blauwe plekken en blaren kunnen ontstaan. Ook waterdichte schoenen zijn belangrijk, want je zult mogelijk in de regen en de sneeuw lopen en met natte voeten krijg je ook eerder last van blaren. Laat je hierin adviseren door een expert, zij weten precies wat de juiste soort schoen is voor het beklimmen van de Kilimanjaro. En als je je schoenen hebt, loop ze dan heel goed in. Meters maken om te zorgen dat je voeten gewend raken aan de schoen.
Ook het kiezen van de juiste sokken is belangrijk, vooral om blaren te voorkomen. Hierbij is de pasvorm van belang: zorg dat de sokhiel ook daadwerkelijk op de plek van je hiel zit, dat de sok strak op je voet zit en niet naar beneden glijdt met wandelen. Kies daarom ook voor een langere sok en geen enkelsok, want die verdwijnt al gauw onder je hiel. Ook de stof kan helpen. Kies sokken van merinowol of een synthetische stof zoals polyester, maar ga vooral niet voor katoenen sokken. Katoen neemt te makkelijk vocht op wat resulteert in koude en klamme voeten, terwijl bijvoorbeeld merinowol vocht afvoert en ook niet zo erg gaat stinken. Een bijkomend voordeel op de berg. Sommige hikers kiezen ervoor om te wandelen met een binnensok die je draagt in je wandelsok. Deze zijn gemaakt om met je voeten mee te bewegen en er ontstaat hierdoor geen wrijving tussen je voet en de sok, wat de kans op blaren verkleint. Ook hierover kun je je laten adviseren en het is goed om vooraf te experimenteren met verschillende sokken, zodat je alle sokken die je meeneemt de berg op vooraf voldoende hebt getest. Nog een extra tip: bewaar een vers paar voor de Summit Day.
Net als bij de sokken geldt dat je voor de rest van je kleding ook een stof wilt die vocht doorlaat naar de buitenlucht. Als je gaat zweten van alle inspanning die je moet leveren en je kleding neemt dit vocht op, dan koel je snel af en krijg je het koud. Je spieren kunnen dan ook sneller verrekken. Kies daarom bijvoorbeeld voor kleding van merinowol en niet voor katoen en werk met verschillende laagjes kleding. Als je het warm krijgt kun je een laagje uitdoen, maar koel je daarna weer af, kun je weer een laagje aantrekken. En kies bij warm weer voor lichte kleuren, want dat houdt de warme minder vast. Verder kan het op de juiste manier inpakken en omhangen van je rugzak blessures voorkomen.
Tijdens het beklimmen van de Kilimanjaro zul je lange tijd blootgesteld worden aan de zon. En ook dat kan blessures of ongemakken met zich meebrengen. Je kunt bijvoorbeeld verbranden of hoofdpijn krijgen. Het is daarom belangrijk om je goed te beschermen tegen de zon: jezelf blijven insmeren, ook als er wolken zijn, en je huid bedekken met kleding. Bescherm je hoofd en je ogen bijvoorbeeld door het dragen van een pet en het gebruik van een zonnebril.
Tijdens het beklimmen van de Kilimanjaro ga je elke dag stukken naar boven en naar beneden. Zeker de stukken naar beneden zijn een belasting voor je voeten, knieën en beenspieren. Het gebruik van wandelstokken kan hierbij helpen. Als je de stokken op de juiste manier gebruikt, verplaats je je gewicht namelijk deels naar je armen, waardoor er minder druk op je voeten, enkels, knieën en beenspieren wordt gelegd. Daarnaast zorgen de wandelstokken voor meer stabiliteit, vooral op losse, gladde, natte of steile ondergronden. Ze helpen je om je evenwicht te bewaren, en leveren daardoor bijvoorbeeld minder snel een verstuikte enkel op.
Het kan voorkomen dat je lichaam bepaalde zwakke plekken heeft, waar je bij andere sporten of in je dagelijkse leven ook last van hebt. Het is goed om deze plekken dan preventief te ondersteunen tijdens de klim, om te voorkomen dat je er last van gaat krijgen of het erger wordt. Zo kun je bijvoorbeeld een enkelbrace dragen als je snel last hebt van een verstuikte enkel, of een brace om je knie om knieblessures te voorkomen. Ook het gebruik van sporttape of het preventief plakken van blarenpleisters kan helpen. Vraag eventueel een fysiotherapeut vooraf om advies of kijk eens op de website van Probrace.
Wat natuurlijk ook heel erg gaat helpen om blessures te voorkomen is vooraf trainen. Zorg ervoor dat je lichaam al gewend is aan het lopen van lange afstanden. Trainen verhoogt je conditie, zorgt voor sterkere spieren, verbetert je balans en zorgt ervoor dat je uithoudingsvermogen beter wordt. Dit gaat je allemaal helpen als je de berg op gaat. Natuurlijk is het belangrijk om het trainen langzaam op te bouwen, om te voorkomen dat je al blessures krijgt tijdens het trainen. Mocht je toch ergens last van krijgen, ga dan niet door, maar raadpleeg een arts of fysiotherapeut.
Wanneer ga jij de Kilimanjaro beklimmen?