Ga jij een lange wandeltocht maken? Dan wil je je goed voorbereiden. Het kiezen van de juiste uitrusting speelt hierin een belangrijke rol. En het is ook verstandig om vooraf te trainen, zodat je tijdens de wandeltocht kunt genieten van al het moois om je heen. Hieronder vind je enkele tips die je wandeltocht straks een stuk aangenamer gaan maken.
Misschien wel het meest belangrijke onderdeel van je uitrusting bij een wandeltocht zijn je schoenen. Als je de verkeerde schoenen kiest, kan dit blaren of blessures opleveren en dat wil je natuurlijk voorkomen. Je wilt een schoen kiezen die past bij de activiteit die je gaat ondernemen. Daarnaast wil je dat je schoenen goed ingelopen zijn, voordat je aan een lange wandeltocht begint. Doe de schoenen dus vooral aan als je voor je wandeltocht gaat trainen. Zo wennen je voeten vast aan je schoenen.
Je wilt je tijdens het lopen comfortabel voelen, het moet niet te warm en niet te koud zijn. Daarom is het verstandig om dunne laagjes kleding over elkaar te dragen. Zo kun je je kleding aanpassen aan de temperatuur en de mate van inspanning. Kies voor kleding met een rits, zodat je de kleding makkelijk kunt aan- en uittrekken en de rits ook wat verder open of dicht kunt doen als je het te warm of te koud hebt tijdens het wandelen. Tip: probeer je verschillende laagjes vooraf vast een keer over elkaar heen te trekken. Dan weet je zeker dat het past.
Als je een lange wandeltocht gaat doen, kun je het vaak niet alleen af met de schoenen en de kleding die je draagt. Je wilt eten en drinken meenemen, maar ook andere uitrusting kan goed van pas komen. Een rugzak is daarom erg handig. Pas alleen wel op dat je niet te veel spullen in je rugzak stopt, want je zult alles zelf moeten dragen en dat maakt het wandelen natuurlijk wel wat zwaarder. Lees in de blog 'Wat neem je mee in je rugzak voor een lange wandeling?' welke spullen handig zijn om mee te nemen in je rugzak en bekijk ook de tips over hoe je je rugzak het best kunt inpakken en omhangen.
Zeker in Nederland ben je niet altijd verzekerd van lekker weer. En het weer kan ook best nog eens veranderen gedurende de dag. Het is daarom belangrijk om je uitrusting aan te passen op het weer dat je (mogelijk) treft tijdens je wandeltocht. Neem bijvoorbeeld een pet of zonnebril mee bij zonnig weer en een regenjas of -broek als het kan gaan regenen. Ook de kleur van je kleding kun je aanpassen aan het weer: donkere kleding absorbeert het zonlicht en neemt warmte sneller op, terwijl je koeler blijft in lichte kleding. En nog twee tips als de zon schijnt: bedek je schouders en vergeet vooral niet te smeren met zonnebrand.
Wandelen kost energie en zeker als je een lange wandeltocht gaat maken, zul je voldoende moeten eten om dit aan te vullen en de tocht te halen. Denk aan een voedzame lunch, maar vergeet ook de snacks niet voor tussendoor. Dit kunnen bijvoorbeeld energierepen, ontbijtkoek, noten, (gedroogd) fruit of iets als Dextro zijn. Zorg er daarnaast voor dat je genoeg water bij je hebt, want je verliest ook veel vocht tijdens het wandelen. Voldoende drinken is ook goed voor het herstel van de spieren en het voorkomen van andere klachten.
Als je niet gewend bent om lange afstanden te wandelen, is het verstandig om hier vooraf voor te trainen. Je kunt de afstand per training iets vergroten, waardoor je je lichaam en je spieren laat wennen aan de steeds verdere afstand. Bouw dit dus rustig op.
Heb je wel eens gelet op hoe je wandelt? Een goede wandeltechniek is belangrijk om blessures te voorkomen. Een aantal tips: je wilt lopen met een rechte rug. Kijk dus ook voor je uit tijdens het wandelen en niet te veel naar de grond; hierdoor voorkom je dat je last krijgt van je nek en schouders. Zorg daarnaast voor een goede afwikkeling van je voeten: landen op je hiel, dan naar voren afwikkelen en met je voorvoet weer afzetten. En laat je armen losjes met je meebewegen.
Als wandelen niet standaard in je dagelijkse routine zit, komt het er door drukte vaak niet van om te trainen. Om te voorkomen dat de tijd wegtikt en de dag van de wandeltocht dichterbij komt zonder dat je voldoende hebt kunnen trainen, is het verstandig om je trainingen echt voor jezelf in te plannen. Zet ze in je agenda, zodat je op die momenten niks anders kunt inplannen. Als je samen met iemand kunt trainen, is dat naast gezellig natuurlijk ook een mooie stok achter de deur.
Ga je je wandeltocht doen op een rechte ondergrond of je loop je op een ongelijke ondergrond, bijvoorbeeld over zand of door het bos? Als dit laatste het geval is, is het verstandig om hier ook al op te trainen. Daarnaast zorgt het trainen op verschillende ondergronden er sowieso voor dat je enkels en knieën sterker worden en maakt dit de kans op blessures dus kleiner.
Naast dat het goed is om heel veel te wandelen vooraf, kan het ook verstandig zijn om wat cardio- of krachttraining te doen ter voorbereiding op je wandeltocht. Zo train je je conditie en je spieren, wat je tijdens de wandeling zal helpen. Je bent minder snel buiten adem, kunt langer door en hebt minder last van je spieren. Verder is het slim om tijdens de trainingen al te oefenen met je uitrusting, zodat je weet dat je regenbroek ook echt waterdicht is, dat de verschillende laagjes goed over elkaar passen en aan hoeveel water je voldoende hebt.
Heb je wel weer zin in een lange wandeltocht? Kies voor een wandelchallenge en daag niet alleen jezelf uit, maar haal ook zoveel mogelijk geld op voor het goede doel.