Heroes for Charity B.V.
Heroes for Charity B.V.
Prins Hendrikstraat 32
3361 XP Sliedrecht
+31 (0)85 - 060 24 21 - info@heroesforcharity.nl

 

10 tips om gemotiveerd te blijven om te wandelen

Wandelen is heerlijk en het is ook nog eens hartstikke gezond. Elke dag 30 minuten wandelen heeft enorm veel gezondheidsvoordelen en zorgt ervoor dat je je gelukkiger voelt. Maar hoe houd je dit vol? Met deze tips blijf je gemotiveerd om je wandelschoenen aan te trekken en de deur uit te gaan.

1. Maak er een gewoonte van

De makkelijkste manier om gemotiveerd te blijven om te wandelen, is door er een gewoonte van te maken. Op die manier hoef je er op den duur namelijk niet meer over na te denken, maar zit het standaard in je ritme. Ga bijvoorbeeld elke dag wandelen in je lunchpauze, of ga altijd lopend naar je werk of de boodschappen doen. Een gewoonte opbouwen duurt even, maar als wandelen eenmaal een gewoonte is, heb je er zeker profijt van.

2. Breng variatie aan

Elke dag hetzelfde rondje lopen heb je na een tijdje wel gezien en kan daarom demotiverend werken. Breng daarom variatie aan in je wandelingen. Loop eens een ander rondje door de buurt of pak desnoods de fiets of de auto om ergens anders naartoe te rijden, vanaf waar je je wandeling start. Je gaat op deze nieuwe plek op ontdekking, wat ervoor zorgt dat je het wandelen leuk blijft vinden.

3. Zorg voor een stok achter de deur

Als je een dag niet zo gemotiveerd bent, helpt het om een stok achter de deur te hebben. Het hebben van een wandelmaatje kan je hierbij helpen. Als je dan een keer geen zin hebt, zal je hier minder snel aan toegeven, omdat je daarmee je wandelmaatje alleen laat wandelen. Daarnaast kan diegene je ook motiveren om toch te gaan en vaak is het achteraf hartstikke lekker dat je bent geweest (en het is ook nog eens gezellig met z’n tweeën wandelen).

4. Stel jezelf een doel

Doelen stellen helpt om jezelf te motiveren. Dit kan een stappendoel per dag zijn, maar bijvoorbeeld ook een kilometerdoel per jaar, zoals bij de Year Challenge for Charity. En zeker als je hier een geldinzamelingsactie voor het goede doel aan vasthangt, zal je extra gemotiveerd zijn om je donateurs niet teleur te stellen. Zorg wel dat je je doel realistisch houdt, anders werkt het alleen maar frustrerend en demotiverend. Als je een heel groot doel voor jezelf hebt bedacht, helpt het ook om deze onder te verdelen in subdoelen. Verdeel je jaardoel in maand-, week- of dagdoelen, om uiteindelijk je jaardoel te halen. Zo blijft het behapbaar en voelt het niet als iets onmogelijks.

5. Kies een mooie route

Wat ook motiverend werkt, is om echt een mooie route uit te kiezen. Een route door een prachtig natuurgebied bijvoorbeeld, in plaats van de verschillende rondjes in je eigen buurt. Er zijn genoeg mooie wandelroutes in Nederland te vinden. Je kunt zelf kiezen hoeveel kilometer je wilt wandelen en waar je route aan moet voldoen; er is altijd wel iets te vinden waar je blij van wordt.

6. Geef jezelf een doel om naartoe te lopen

Soms voelt zomaar een rondje lopen misschien wat doelloos. Een doel om naartoe te lopen kan daarom helpen om gemotiveerd te blijven. Loop bijvoorbeeld naar de supermarkt voor die ene boodschap, de brievenbus om een kaart op de post te doen of naar die vriend of vriendin waar je toch al bij op bezoek wilde gaan.

7. Beloof jezelf een beloning

Jezelf een beloning beloven helpt ook om de deur uit te gaan voor een wandeltocht. Dit kan natuurlijk van alles zijn, bijvoorbeeld een lekkere warme douche na thuiskomst of een aflevering van je favoriete serie. Zo heb je iets om naar uit te kijken terwijl je aan het wandelen bent. Het kan natuurlijk een ook beloning zijn tijdens het wandeling, bijvoorbeeld die ene lekkere snack waar je zo blij van wordt.

8. Plan je wandelingen in

Wandelen kost tijd, zeker als je langere wandelingen wilt gaan maken. Om te zorgen dat je die tijd hebt, is het belangrijk om je wandelingen in te plannen in je agenda. Anders zal je week namelijk snel vol zitten en houd je geen tijd over voor die ene mooie wandeltocht. Als je de wandeling vooraf inplant, kan je op dat moment niks anders inplannen en weet je zeker dat je tijd hebt om de wandeling te maken. Dit zorgt er ook voor dat het minder voelt als ‘moeten’, een gevoel dat demotiverend kan werken.

9. Doorbreek de serie niet

Als je probeert om iedere dag een bepaald aantal minuten te wandelen of iedere week een wandeling te maken van een bepaald aantal kilometers, is het verstandig om je serie (van dagen, weken, etc.) te behouden. Als je er namelijk voor kiest om de serie een keer te doorbreken, wordt het makkelijker om hem de volgende keer weer te doorbreken. Hoe langer je serie wordt, hoe meer jij de serie wil behouden en je dus houdt aan je wandeldoel.

10. HouD de voortgang bij

Wat ook helpt is om je voortgang bij te houden. Zeker als je, zoals bij de Year Challenge for Charity, een lange termijn doel hebt, kun je daarmee zien of je nog op schema ligt en blijft het doel waar je naartoe werkt in beeld.

Heb jij nog geen doel om aan het wandelen te blijven? Misschien is een van de wandelchallenges iets voor jou.

Bekijk challenges

 

Misschien vind je dit ook interessant

footerStroke