Heroes for Charity B.V.
Heroes for Charity B.V.
Prins Hendrikstraat 32
3361 XP Sliedrecht
+31 (0)85 - 060 24 21 - info@heroesforcharity.nl

 

10 tips om de eindstreep van je meerdaagse fietstocht te halen

Ga jij meerderde dagen achter elkaar fietsen? Ga je bijvoorbeeld 450 kilometer fietsen van Vietnam naar Cambodja tijdens de Saigon to Angkor Wat Ride for Charity? Lees dan deze tips door om je zo goed mogelijk voor te bereiden op deze tocht. Zo ga je die eindstreep zeker halen!

1. Trainen

Als je niet gewend bent om meerdere dagen achter elkaar een grote afstand te fietsen, dan is het belangrijk om hiervoor te trainen. Je wilt natuurlijk niet dat je na de eerste dag al zoveel pijntjes hebt, dat je de andere dagen liever niet op de fiets gaat zitten. Het is daarom belangrijk dat je vooraf al serieus met je voorbereiding bezig bent. Ga niet direct een grote afstand fietsen, maar bouw dit op. En zorg dat je vooraf ook al een keer een aantal dagen achter elkaar op de fiets springt. Zo raakt je lichaam gewend aan de challenge die je aangaat.  

2. Zorg voor goede materialen

Of je de eindstreep wel of niet gaat halen, hangt grotendeels af van de materialen waarmee je de uitdaging aangaat. Zorg voor een goede fiets, waar je comfortabel op kunt zitten. En zorg dat de fiets goed ingesteld staat voor jouw lichaam. Als je zelfstandig op pad gaat, is het handig om bepaalde reserveonderdelen bij je te hebben, voor het geval er iets kapot gaat onderweg. Ga je de uitdaging aan met een organisatie, dan is het slim om te checken of het repareren van kapotte fietsen door de organisatie geregeld wordt. Ga jij bijvoorbeeld mee met de Saigon to Angkor Wat Ride for Charity, dan hoef je je nergens druk om te maken en is dit geregeld door Heroes for Charity.

3. Zorg voor een goede uitrusting

Een fietsrit is een stuk aangenamer met de juiste fietskleding. Zeker bij langere fietstochten is het slim op speciale fietskleding aan te trekken, om pijn en blessures te voorkomen. Fietskleding zit comfortabel, je kunt er goed in bewegen, het neemt vocht goed op en heeft vullingen op plekken die zwaar belast worden. Denk bijvoorbeeld aan een fietsbroek met een zeem erin, fietshandschoenen of een fietsshirt.

4. Eet en drink voldoende

Tijdens het fietsen gebruik je veel energie en verlies je veel vocht. Daarom is het heel erg belangrijk om voldoende te eten en te drinken. Je wilt natuurlijk niet moe en uitgeput raken tijdens de tocht. Zorg voor voedzame maaltijden gedurende de dag en neem voldoende snacks mee voor tussendoor. Denk bijvoorbeeld aan een banaan, ontbijtkoek of energiereep. Probeer vooraf alvast wat uit, zodat je weet wat je wel en niet lekker vindt. Zorg voor een goed gevulde bidon onderweg of neem een rugzak met waterzak mee. Drink vooraf al een paar glazen water en drink onderweg regelmatig kleine slokjes. Zo houd je je vochtniveau op peil.

5. Zorg voor een goede houding op de fiets

Om een lange fietstocht vol te kunnen houden, is het hebben van een juiste houding op de fiets cruciaal. De manier waarop je fiets is afgesteld is hierin ook bepalend. Zorg ervoor dat je je rug rechthoudt en verander regelmatig even van zithouding. Zo wordt de mate van belasting op je handen, zitvlak en voeten afgewisseld.

6. Help elkaar

Als je samen met anderen fietst, kun je elkaar helpen tijdens de fietstocht. Of dit nu is als iemand een kapotte fiets heeft of als iemand er mentaal even doorheen zit. Waar jij nu een ander helpt, kan het zijn dat jij de hulp de volgende dag van hen nodig hebt. Zo haal je met de hele groep de eindstreep.

7. Verdeel je krachten

Als je op de eerste dag van de fietstocht alles geeft, kan het zijn dat je niet voldoende energie meer over hebt voor de overige dagen. Verdeel daarom je krachten over de dagen. Laat je niet gek maken doordat anderen misschien sneller gaan, maar fiets je eigen tocht. Als je het even zwaar hebt, is het echt niet erg om je tempo iets te verlagen.

8. Pak je rust

Na een intensieve dag is het belangrijk om voldoende rust te pakken. Zo kun je er de volgende dag weer tegenaan. Ontspan in de avonden en ga lekker op tijd naar bed. Geef je lichaam de tijd om te herstellen.

9. Bereid je ook mentaal voor

Fysiek goed getraind zijn is belangrijk, maar net zo belangrijk is het om mentaal sterk te zijn. Bereid je daarom ook mentaal voor op de uitdaging die je aangaat. Lees deze acht tips om je mentaal voor te bereiden op een challenge eens door als je benieuwd bent wat je hiervoor kunt doen.

10. Genieten

Misschien wel de belangrijkste tip: zorg ervoor dat je ook echt de tijd neemt om te genieten tijdens het fietsen. Ben niet alleen maar bezig met het fietsen, maar kijk ook om je heen en geniet van al het moois wat er te zien is. Als je het dan even zwaar hebt, kun je terugvallen op die genietmomentjes en weet je weer dat het het allemaal waard is. Geniet van je fietstocht!

Klaar voor een nieuwe fietstocht?

Bekijk de Saigon to Angkor Wat Ride for Charity

footerStroke